Back to top

Védi a ribizlit, energiát termel és költséget takarít meg - napelem gyümölcsültetvény felett

A napelem parkok akár ültetvényként is működhetnek. Az Agri-PV, vagyis agri-foltovoltaikus rendszerek a mezőgazdaságot és az energiatermelést ötvözik egy helyen.Ez a kettős felhasználás különösen alkalmas olyan gazdálkodók számára, akik növénytermesztéssel egyidejűleg áramot is szeretnének termelni a földjükön.

A termőföld felelős és fenntartható hasznosításának egyik klímavédelmet is támogató módja a napelem-rendszerek telepítése. Ma már rendelkezésre állnak olyan rendszerek is, amelyek mellett tovább folytatható a növénytermesztés a termőföldön, így a kettős hasznosítás révén nemcsak a termőföld-használat hatékonysága nő, hanem a gazdálkodók is több bevételhez jutnak.

A holland Rini Kusters gyümölcstermelő Wadenoijenben található földjén a BayWa r.e. projektjének köszönhetően már létrehozták az egyik első olyan ültetvényt, ahol ez különleges, állandó szerkezet, azaz egy Agri-PV napelem rendszer védi az ott termesztett ribizlit.  

A napelem-modulok sorai ideális védelmet nyújtanak a szélsőséges időjárás ellen, és stabilabb klímát biztosítanak a gyümölcs termesztéshez, ugyanakkor fenntartható módon áramot is termelnek. 
Fotó: www.pixabay.com

BayWa r.e. holland leányvállalata, a GroenLeven, az eredetileg 2020-ban kísérleti projektként felépített rendszert kibővítette, és teljes értékű napelem rendszerré alakították át, amely mintegy 4500 napelem-modulból ál. Az így létrehozott rendszer négyszáz háztartás éves áramigényét fedezi.

A napelem-rendszer területére összesen 4500 ribizlibokrot telepítettek a modulok alá. Rini Kusters becslése szerint az ültetvényről 23 tonna termést tudnak majd betakarítani. 

A termelő szerint a szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válnak a jövőben, a heves esőzések miatt a gyümölcsöket könnyebben támadják meg a gombabetegségek.  

A forróság is gondot okoz, ám a napelemrendszerrel védett ültetvényen a tavalyi év legforróbb napján 10 fokkal hűvösebb volt a modulok alatt. A legcsapadékosabb napon pedig a növények szárazon maradtak. 

Fotó: www.pixabay.com
Az agri-foltovoltaikus rendszerekkel kapcsolatban az első kísérleti tanulmányokat 2019-ben végezték málnával. Ekkor kétféle napelem-modult teszteltek, köztük egy félig átlátszó változatot. 2020-ban további kísérleteket végeztek a wageningeni egyetem együttműködésével. A kutatások során a különböző napelem-modoluk mellett sikeresen termeszthető bogyós gyümölcsöket, köztük Rini Kusters által termesztett piros ribizli termesztését vizsgálták. 

Az kísérleti eredmények azt mutatták, hogy a napelemes rendszereknek köszönhetően a növények számára kedvezőbb hűvösebb mikroklíma alakult ki a növényállományban, amely védettek volt a kedvezőtlen időjárási viszonyoktól is.

Stephan Schindele, a BayWa r.e. Agri-PV termékmenedzsere szerint a kísérletek valóban sikeresek voltak. A projekt során nem csak a kialakuló  klímaviszonyokat figyelték a modulok alatt, hanem  növények általános állapotát és a növények növekedését is figyelemmel követték. Mint mondta, 
 Babberichben 2020-ban hozták létre Európa egyik legnagyobb és technikailag legfejlettebb, málna-ültetvénnyel kombinált napelem-rendszerüket, azaz fruitvoltaic rendszerüket.  

Az Agri-PV rendszer megújuló energiát állít elő és védelmet nyújt a jégeső, a heves esőzések és és az extrém hő ellen, továbbá valódi hozzáadott értéket jelent a gazdálkodók számára. 

Ortmann Benedikt, a BayWa napenergia projektjeinek igazgatója r.e. kiemelte, hogy az

Agri-PV egy olyan megoldás, amely támogatja a gazdálkodókat az éghajlatváltozás hatásainak leküzdésében, miközben társadalmi, ökológiai és gazdasági haszonnal is jár.

Igy segítik a gazdálkodókat a hulladék- és beruházási költségek csökkentésében, egyúttal hozzájárulnak a globális energia átalakuláshoz, amely elengedhetetlen bolygónk jövője szempontjából. 

BayWa r.e.  további Agri-PV projekteket tervez Európában, körte-, alma- és más gyümölcstermesztőkkel együttműködve. 

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/gabot.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az avokádó előnyei

Az alligátorkörte vagy vajgyümölcs néven is ismert sokoldalú avokádó az egyetlen olyan gyümölcs, amely jelentős mennyiségű egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavat biztosít. Az avokádó természetes, tápanyagban gazdag élelmiszer és közel 20 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Környezetbarát technológia reformálhatja meg az élelmiszerek tartósítását

Napjainkban a fogyasztók részéről egyre nagyobb igény mutatkozik a környezetbarát módon előállított, friss, tápanyagban gazdag élelmiszerekre, miközben a koronavírus idején a hosszabb távú eltarthatóság is fontos szempont. A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik tavalyi díjazottja, Tóth Adrienn erre a kettős igényre dolgozott ki innovatív megoldást.

A precíziós gazdálkodást kutatják a Széchenyi István Egyetem óvári karán

A győri Széchenyi István Egyetem hagyományosan rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a műszaki és informatikai tudományok terén, s erre építve valósít meg a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar egy olyan projektet, amelynek középpontjában a precíziós gazdálkodás áll.

Szerényebb molyrajzás – Növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egyre több almamolyt fognak a csapdák, az almalevél-aknázómoly ugyanakkor még csak épphogy elérte az észlelési küszöböt. Lassan megkezdtek a vértetvek felfelé vándorolni a telelőhelyekről. Erőteljesebb még a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly első nemzedékének rajzása is, de a korábbi időszakhoz képest mindkettő csökken. Rajzik a tarka szőlőmoly is, a csapdák fogása ugyancsak csökkenő.

Hollandiában van a legtöbb vegetáriánus Európában

Egyre népszerűbbek a húspótló készítmények világszerte, egy kutatás szerint a hollandok fogyasztják a legtöbb húspótlót Európában.

Életképes egyetemek, piacképes tudás: fókuszban a hallgatók

Sokféle vélemény jelent meg a felsőoktatási modellváltásról, de azokat az összefüggéseket, amelyek rámutatnak, hogy nemcsak az egyetemek, hanem a hallgatók is profitálnak majd belőle, nem könnyű felismerni.

Új rododendronfajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondronfajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.