Back to top

Bogyóshelyzet Európában

Miközben hazánkban halódik a bogyóstermesztés, a világon egyre nagyobb a kereslet és a kínálat málnából, szederből, ribiszkéből. Sokfelé termesztőberendezésekben, intenzív módszerekkel nevelik ezeket a fajokat. Húsvét után jelent meg a világpiacon az első holland és belga málna, a spanyol szeder viszont késik, amit mexikói áruval helyettesítenek. A piros ribiszke Chiléből érkezik, miután sikerrel lezárult a holland szezon.

Hollandiában húsvét előtt rendkívül drágán került forgalomba a belföldi málna, mert kevés volt belőle, az ünnep után nőtt csak a mennyiség és normalizálódtak az árak. Mediterrán országokból is érkezett málna Hollandiába, és a tapasztalat szerint a marokkói és portugál gyümölcs minősége meghaladja a spanyolét. Idén tavasszal hiány van szederből, mert a spanyol szüret megtorpant, a kieső mennyiséget Mexikóból, légi szállítással szerzik be a holland kereskedők. Ennek ellenére az árak stabilak. A holland ribiszketermesztők jó szezonon vannak túl, a termés mennyisége megfelelő volt. Chiléből érkeznek még bogyósok a holland piacra, de a minőségük egyre romlik, ugyanis egy hosszú szezon végén járnak már.

Fotó: Pixabay
Belgiumban áprilisban indul a bogyósok szezonja, a hónap elején a málnát, közepén pedig a szedret kezdik szedni.

Az utóbbi években jelentősen nőtt a málna népszerűsége, és ennek megfelelően nőtt a termőterülete is a legnagyobb belga szövetkezetnél. Fő fajtájuk továbbra is a holland nemesítésű, sarjon termő Kwanza, ami igen nagy, világospiros bogyójáról, jó ízéről és szilárdságáról ismert. Hosszan eltartható, ezért exportra is kiválóan alkalmas. Ugyancsak nőtt a szederfogyasztás is Belgiumban, az utóbbi öt év alatt 59%-os bővülést tapasztaltak.

Németországban patthelyzet alakult ki a bogyóspiacon az importőrök meglátása szerint. Húsvét előtt kimagasló volt a kereslet, aztán erősen visszaesett - alighanem a visszatérő hideg miatt, amikor csak kevesen akarnak málnát vagy szedret enni.

A német piacra Spanyolországból, Portugáliából és Marokkóból érkezik a gyümölcs, valamint az utolsó szállítmányok Chiléből.

Fotó: Pixabay
Olaszországban az inkább téli, mint tavaszi időjárás nem akasztotta meg a málna, szeder és piros ribiszke fogyasztását. Piros ribiszkét Chiléből vásárolnak a nagykereskedők, illetve holland melegházakból származó, tárolt árut szereznek be. A nagykereskedelmi ár április közepén 19-20 euró volt kilogrammonként. Piros ribiszkét a cukrászatok keresnek elsősorban, míg szederből az igények meghaladják a kínálatot, és a Mexikóból származó áruért 20 eurót kell fizetni kilogrammonként. Olaszországban már kapható az első spanyol szedésből származó szeder is. A málna marokkói, spanyol és portugál eredetű, ára 15 euró körül mozog.

Szicíliában jól indult az idén a bogyósszezon, mind a szüreti időt, mind a minőséget és mennyiséget tekintve. Náluk szinte az egész évben lehet bogyósokat termeszteni. Hasonló a helyzet Basilicata tartományban is, ahol március utolsó hetében zárult az első idei málna- és szederszedés, de a következő hetekben a növények újra virágoznak és következhet az újabb betakarítási hullám.

Tavaly novemberben kezdték értékesíteni a málnát, és a szakaszos termesztésnek köszönhetően hét hónapon át képesek piacon maradni, egészen június végéig.

Campaniában a málnaidény május elején indul, a hónap közepén pedig már a szedret is szedik. A mennyiség nem lesz túl nagy, de a kereslet Olaszországban és külföldön is kimondottan erős. Németországba, Svájcba, Ausztriába és kelet-európai országokba szállítanak bogyósokat Olaszországból.

Fotó: Pixabay
Spanyolországban a tavaszi fagyok miatt negyedével kevesebb málnára számítanak, ennek ellenére az árak elfogadhatók maradtak. A következő hetekben a termesztőktől kilogrammonként 5,8 eurórért veszik át a málnát.

Lengyelország is a mérvadó európai bogyóstermesztők közé tartozik, 2020-ban 42%-kal nőtt az exportjuk az előző évhez képest, és elérte a 23,4 millió dolláros értéket. Ez elsősorban az áremelkedésnek köszönhető, ugyanis a kivitt mennyiség csak 14%-kal haladta meg az előző évit. Lengyelország komoly frissmálna-exportőrnek számít, de az utóbbi években a kézimunkaerő hiánya, a világszerte előlépő versenytársak, valamint a világpiaci ár csökkenése miatt visszaesett a málna kivitele. Az idei szezonról csak annyit lehet tudni, hogy a fagyok sok gyümölcsben tettek kárt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshlaza.it

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Egy bagoly okozott komoly fennakadást egy holland iskolában

Hollandiában egy bagoly okozott fennakadást az oktatásban. Teljesen elzárta az iskola kapuját, így a tanulók nem jutottak be az épületbe, viszont élőben tanulmányozhatták a sasbagoly méreteit.

Szamócamálna – akkora, mint a szamóca, de málna

A Kerti Kalendárium szerkesztőségéhez érkezett a kérdés, hogy hogyan kell ápolni a szamócamálnát, latin nevén a Rubus illecebrosus málnafajt. Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas.

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

Az integráció nem a vitákról szól

Hatalmas erőfeszítéseket tesz az Európai Unió a leszakadó országok gazdasági felzárkóztatásáért, a közös gazdasági erőt biztosító integráció elmélyítéséért, és még sok tennivaló van ennek érdekében. Erőfeszítések ide vagy oda, az biztos, hogy a COVID után gazdasági értelemben is más lesz a világ.

Új piaci szegmens született ‒ a gyöngyparadicsomoké

Holland nemesítésből származó, valóban csak bogyóméretű miniparadicsomok tarolnak az ausztrál és óceániai piacon. A Tomberry-nek nevezett újdonság iránt folyamatosan élénk a kereslet, amivel sikerült lépést tartani a termesztés felfuttatásával.

Vadkárról dióhéjban

A szőlőültetvényekben a kártevők elleni védekezés elsősorban a rovarokra irányul, de sokkal nagyobb állatok is veszélyeztetik a szőlőtőkéket és a termést: rágcsálók, madarak, őzek, vaddisznók, nyulak. A Borászati Füzetek 2021. évi 2. számában többek között érdekes cikket olvashatunk a szőlőültetvényeket érő vadkárokról is.