0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Hogyan hozzuk formába a gyepet tavasszal?

Amikor a talajhőmérséklet napi átlaga 10°C fölé emelkedik, megkezdhetjük a gyepgondozást, végre előkerülhet a gyepszellőztető, a fűnyíró, a szegélynyíró. A tavaszi gyepápolást kezdjük a gyepszellőztetéssel, melynek célja a fűszálak között képződő filcréteg eltávolítása.

Hiányában a fűszálak gyökerei a talajfelszínhez nagyon közel fognak nőni, kevésbé lesznek ellenállóak a szárazsággal és a kórokozókkal szemben.

A filcréteg a fűszálak és a talajfelszín között kialakuló, elhalt növényi részekből, gyomnövényekből, mohából álló réteg.

A gyepszellőztetést követően a fűszálak újra megfelelő mennyiségű vízhez, levegőhöz és tápanyagokhoz jutnak. Amennyiben van beépített öntözőrendszerünk, jelöljük ki a szórófejek helyét még a gyepszellőztetés előtt, mert a gyepszellőztető kárt tehet bennük. A gyepszellőztetés előtt vágjuk le a pázsitot normál magasságra (4-5 cm), és gyűjtsük össze a területről a fűnyesedéket.

Mielőtt nekiállunk a munkának, a gyepszellőztető mélységbeállítását érdemes kipróbálni a gyep szélén.

A tél során kikopott gyeprészekre a gyepszellőztetés után szórhatjuk a megfelelő fűmagot. A fűmagválasztás során próbáljunk meg a saját fajtával megegyező vetőmagot vásárolni. A gyeptrágyát a gyepszellőztetés és a vetés után teríthetjük szét a területen. (x)

Forrás: Andreas Stihl Kereskedelmi Kft.