Back to top

Beperelték a legnagyobb mézimportőröket

Az amerikai méhészek utolsó reménye a most indított per, melyet kiszerelők, importörök és egy mézvizsgáló szervezet ellen kezdeményeztek.

Kaliforniában beperelték az amerikai hivatásos méhészek azokat a mézimportőröket és kiszerelőket, melyek a leginkább hozzájárulhatnak a hamis mézek terjesztéséhez az Egyesült Államokban.

A vád szerint e cégek - Sunland Trading, Lamex Food Barkman Honey and Dutch Gold Honey - egymással összejátszva nagy mennyiségben importálnak hamis mézet.

A méhészek a kiszerelők és importörök által létrehozott mézvizsgáló szervezet - a True Source Honey - ellen is pert indítottak azzal a váddal, hogy az intézet szándékosan elavult vizsgálati módszerekkel segíti a hamis mézek piacra juttatását.

Mézeshorók konténerben
Fotó: Deutsches Bienenjournal

A többezer méhészt képviselő ügyvéd szerint a méhészek ebbe a perbe vetik utolsó reményüket. Az utóbbi években ugyanis az ázsiai mézimport drasztikusan leverte a méz nagykereskedelmi árát az Egyesült Államokban - 3500 $/tonnáról 2500 $/tonnára -  veszélyeztetve a méhészek megélhetését, a méhtartást és ezzel a beporzást.

Az Egyesült Államok évente 197 000 tonna mézet importál, melynek mintegy fele Ázsiából érkezik.

A méz a harmadik leginkább hamisított élelmiszer a világon a tej és az olívaolaj után. Szakemberek szerint feltehetően a forgalmazásra kerülő mézmennyiség harmada hamis vagy nem szabályszerűen termelték és főleg ázsiai országokból származik.

2007 és 2019 között 128%-kal növekedett az ázsiai országok mézexportja,

míg a méhcsaládok száma csupán enyhén emelkedett, illetve a nyugati országokban többnyire a rovarirtószerek és a varroa atka miatt a méztermelés csökkenése figyelhető meg.

Ajánljuk még:

Mézmaffia

Recept: Gyógynövényes méz és üdítőital alap

Forrás: 
www.theguardian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rovartenyésztés felsőfokon: Amusca és Mavitec innovációja

A mérnöki, építési és tesztelési időszak után már rendelhető az első méretezhető, mobil rovartenyésztő "istálló". A forradalmi ötlet dr. Walter Jansentől, a rovarfehérjék előállításával foglalkozó Amusca rovarszakértőjétől származik, célja pedig az élő rovarlárvák előállítása fehérjetermelés céljából, a baromfi- és vízitakarmány-ipar számára.

Hurrá! Végre jöhet a kukacropi!

A szárított sárga lisztkukac lett a nyerő, ez az első ehető rovar, amely élelmiszerként megszerezte a forgalomba hozatali engedélyt az EU-ban.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Végre berobbant a spárgaszezon

Az időnként már túlzottan is meleg napokon lendületesen fejlődnek a sípok, így akár reggel és este is végig kell menni a sorokon a szedőknek. A napi hozam pedig az előző hetinek a háromszorosa, tudtuk meg Gulyás Jánostól, az 50 hektár, zömében zöldspárga ültetvénnyel rendelkező Bács-Zöldért Zrt. igazgatójától.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

A paradicsom térhódítása az olasz gasztronómiában

Legyen szó egy pizzáról vagy egy spagettiről Olaszország legikonikusabb ételei mind tartalmaznak paradicsomot. De ez nem volt mindig így. Valójában a paradicsom csak a 19. században vált az olasz gasztronómia szerves részévé, azelőtt pedig azt gondolták erről a növényről, hogy mérgező.

Húsmentesre váltott a New York-i sztár étterem

Daniel Humm, a három Michelin-csillaggal rendelkező Eleven Madison Park étterem séfje szerint a mai modern élelmiszer-előállítás fenntarthatatlan. New York egyik legfelkapottabb étterme étlapjáról elhagyja a húst és növényi menüt állít össze, miután séfje és tulajdonosa üzenetet tett közzé a weboldalán, miszerint a modern élelmiszer-rendszer „egyszerűen fenntarthatatlan”.

Túrázás közben is óvatosan!

Borsod-Abaúj-Zemplén megyét nagyjából ezer kilométer turistaút szeli keresztül, ezek jelentős része az ÉSZAKERDŐ Zrt. által kezelt állami tulajdonú erdőterületeken halad át. Többek között ilyen az Országos Kéktúra útvonala is, mely Hollóházáról indul és a teljes szakasz negyede az erdőgazdaság illetékességi területén található.

Az egyéni vállalkozók, őstermelők és az áfás magánszemélyek is használhatják az szja-bevallási tervezeteket

Május elejéig csaknem 180 ezer egyéni vállalkozó, több mint 68 ezer őstermelő és áfafizetésre kötelezett magánszemély juttatta el személyi jövedelemadó bevallását az adóhatósághoz; a többi, mintegy 280 ezer érintettnek még egy hete van május 20-ig, hogy kiegészítse az adóhivatal által elkészített bevallási tervezetet, vagy saját maga töltse ki és küldje be a szükséges nyomtatványt.