Back to top

Koronavírus elleni gyógynövények

Sok gyógynövény rendelkezik antivirális hatóanyaggal, ám ez még kevés ahhoz, hogy gyógyítsa is a Covid19 okozta betegséget. De akkor sem haszontalan a vírusgátló gyógynövények alkalmazása...

A gyógynövények egy részének hatásosságát a hosszú évszázadok alatt összegyűlt tapasztalatok bizonyítják, más részükről klinikai vizsgálatok is születtek, születnek. Egy-egy gyógynövény „divatjának” a fellendülése leginkább onnan indul ki, hogy valakinek üzleti érdeke, hogy jó marketinggel legyen megtámogatva az adott faj. Divat ide, vagy oda a gyógynövények hatásosak, és mellettük a gyógyulásba vetett hit is csodákra képes…

A kakukkfű illóolaja vírusölő hatású, de sejt szinten nem működik. Felületek fertőtlenítésére, kézfertőtlenítésre, vagy hígítva gargarizálásra azonban kiváló!
Fotó: wikipedia

Vírusölő gyógynövények, de nem pont úgy…

„Sok gyógynövény van, melyek illóolaja antivirális hatású. Ilyenek a teafa, rozmaring, babér, bergamot, eukaliptusz, kakukkfű, oregánó, fahéj, szegfűszeg.

Sokféle vírus van, ezek az illóolajok egyesek ellen hatásosabbak, másokra kevésbé, de az itt felsoroltak a legtöbb vírus ellen hatnak.

A bodorrózsában található polifenolos vegyületek is vírus gátló hatásúak - a félreértés ott szokott lenni, hogy ez a hatás hol alakul ki? A lényeg az lenne, hogy ez a hatás a szervezetben alakuljon ki, mert a sejtjeinkbe már bejutott, ott szaporodó vírusokat kellene elpusztítani, de sajnos ezek a hatóanyagok odáig nem jutnak be.

Az illóolajok felületi fertőtlenítésre kiválóak, ám belsőleg alkalmazva nem működnek, mert akkora dózisban kellene bevenni belőlük ahhoz, hogy sejtszintig eljussanak, hogy az a dózis már mérgező lenne az emberi szervezetre is”

- mondta Dr. Csupor Dezső a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet egyetemi docense, aki a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának az elnöke is.

A fekete bodza termése már bizonyított kevésbé veszélyes, például náthát okozó vírusok esetén
Fotó: wikipedia

A levegő fertőtlenítése sem megoldás velük

„Az illóolajokkal történő levegőfertőtlenítéssel is hasonló a helyzet: az, hogy egy szoba levegőjét beillatosítjuk velük, ekkor még nem elegendő a koncentrációjuk a levegőben lévő kórokozók elpusztításához.

Amennyiben olyan koncentrációban párologtatnánk el ezeket az illóolajokat, hogy ténylegesen antivirális hatást fejtsenek ki, annak sok más mellékhatása is lenne, fejfájás, émelygés, hányinger,

mert az emberi szervezet nem tolerálná azt a mennyiségű belélegzett hatóanyagot. Tehát megelőzésként, a felületek fertőtlenítésére jó hatásfokkal alkalmazhatók az illóolajok, de amikor már megfertőződött valaki, akkor hiába vírusölő hatású egy illóolaj, már nem segít.

Sokan ezt nem gondolják végig, hogy nem csak a hatóanyag a lényeges, hanem a koncentráció is fontos.

Lombikban nagyon könnyű kimutatni vírusölő hatást, (szinte majdnem minden növényből lehet olyan kivonatot készíteni, ami erre alkalmas), de ami működik egy lombikban az még nem biztos, hogy működik az emberi szervezetben” –hangsúlyozta a szakember.

Mégis van értelme!

A vírusok többsége, mint a jelenlegi járványt okozó koronavírus is a szem-, száj-, és orr nyálkahártyáján keresztül fertőz. A fertőzés és a betegség lefolyásának a súlyossága nem csak az adott ember immunrendszerétől függ, hanem attól is, hogy mennyi vírus jutott be a szervezetbe. A vírusok egy ideig a nyálkahártyán „várakoznak”, tehát a megfertőződés nem egy pillanat műve.

Annak lehet értelme, ha rendszeresen olyan illóolajokkal dúsított vízzel, melyek egyébként belsőleg is használhatók gargarizál az ember, például egy olyan szituációban, amikor esélyesebb a fertőződés.

Így ezzel a módszerrel a nyálkahártyán lévő vírusok jelentős része eltávolítható. Ez a kockázat csökkentésére is jó, de arra is alkalmas, hogy aki már megfertőződött, így kisebb mértékben üríti a vírusokat, kevésbé fertőzhet meg másokat.

Az ilyen öblögetés (legalábbis szintetikus fertőtlenítőszereket tartalmazó szájvizekkel nyert tapasztalatok alapján) bizonyítottan csökkenti a vírusszámot a szájüregben. A teafa olaja nem javasolt ilyen célra, de a kakukkfű, eukaliptusz, fahéj vagy borsos mentát tartalmazó szájvíz hasznos a vírus elleni védekezésben. Ezek csak hígított formában használhatók, mert túl töményen irritálnak.

Ez egy kockázatcsökkentő módszer, a megfertőződés emellett sem zárható ki, hiszen a szem és az orrnyálkahártya is támadási pontja a kórokozónak.

A bodorrózsa teának is körülbelül annyi értelme van, hogy a korty lenyelésének a pillanatában a növény hatóanyagai tisztítják a szájüreget és a nyálkahártyát, de sejtszinten ez a koncentráció nem fog hatni, főként mert a polifenolok egyébként sem jól szívódnak föl. Azonban ez a fajta tisztító hatás minden polifenol hatóanyagú növénnyel, tehát egy zöldteával is elérhető, nem csak a bodorrózsával – mondta Dr. Csupor Dezső.

Pakisztánban a fekete köményt vizsgálják

Egy pakisztáni vizsgálat során koronavírusos betegeknek adtak feketekömény őrleményt.

Az így kezelt betegek gyorsabban gyógyultak, mint a kontroll csoport tagjai.

De ezt a vizsgálatot csak egy helyen végezték el, ahhoz, hogy kijelenthető legyen teljes biztonsággal, hogy a gyorsabb gyógyulás e növénynek köszönhető, érdemes lenne több helyen is megismételni e reménykeltő klinikai vizsgálatokat.

A bíbor kasvirág hatóanyagai nem a vírusokat ölik, hanem az immunrendszer vírusellenes tevékenységét támogatják
Fotó: wikipedia

Az immunrendszert érdemesebb edzésben tartani

„Más növények esetén, melyeknek bizonyítottan egyes vírusos betegségeket gyógyító hatásuk van, azokat elméleti alapon szokták javasolni a koronavírus ellen is. A dél-afrikai muskátli, a bíbor kasvirág, a fekete bodza termése a megfázást okozó korona-, és más vírusok ellen jó, ezért feltételezhető, hogy valamilyen mértékben a mostani járványt okozó vírusra hatással lehet, ám a Covid-19 jóval fertőzőképesebb, mint az egyszerű náthát okozó koronavírusok.

Az előbb említett három növény hatóanyagai nem magát a vírust pusztítják el, hanem az immunrendszer vírusellenes védekezését fokozzák, bizonyítottan”

– említette a szakember.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendron fajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondron fajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.

Változatos levéltetvek

A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Értékteremtő tevékenységnek tekinti a kiskertek művelését az agrártárca

Országos jelentőségű, értékteremtő tevékenységnek tekinti az Agrárminisztérium (AM) a kiskertek művelését - jelentette ki a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Kiskert program 2020-2025 pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Kevesebb jég, kevesebb kár

Április közepén megnyomták a gombot, s ezzel üzembe helyezték az országos jégkármérséklő rendszert. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által üzemeltetetett, az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.