0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mesterséges erszényben nevelkedik Prücsök, a szegedi kengurubébi

Kiváló hírrel örvendeztetett meg mindenkit csütörtök este a Szegedi Vadaspark, amely honlapján és Facebook-oldalán is arról számolt be, hogy Prücsök szépen cseperedik és jó egészségnek örvend. Prücsök nem más, mint egy idén született Bennett-kenguru, akinek anyja születése után elpusztult, ám szerencsére már elég nagy volt ahhoz, hogy a gondozója átvegye a nevelését.

Azóta már eltelt több mint két hónap, és a kis kenguru szépen cseperedik a mesterséges erszényben, ami a képek alapján leginkább egy szimatszatyornak tűnik. Az apró állat ebben tart nevelőszülőjével annak napi munkája során, időnként kikandikálva, hogy vajon mi folyik odakinn.

A Szegedi Vadaspark beszámolója szerint Prücsök jó egészségnek örvend, így bíznak abban, hogy nyáron elkezdhetik beszoktatni a szegedi kenguruk csapatába.

Mint kiderült, a vadasparkban nem először nevelnek fel sikeresen Bennett-kengurukat, de hozzátették, hogy nem minden esetben avatkozunk be így, hiszen ennek több faj esetében számos hátránya lehet. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az állatok nem a fajuknak megfelelően szocializálódnak és viselkednek felnőve, ami megnehezíti vagy éppen lehetetlenné teszi a későbbi együttélésüket a fajtársaikkal, sőt, az emberre is veszélyesebbek lehetnek.

 

 

Amennyire örülhettünk, hogy idén is kibújt egy kenguru fejecske a tavasz beköszöntével anyja erszényéből, annyira volt…

Közzétette: Szegedi Vadaspark – 2021. április 29., csütörtök

 

Éppen ezért

a főemlősök és nagymacskák esetében például többnyire nem alkalmazzák az állatkerti szakzsargonban kézből nevelésnek hívott praktikát, kivéve, ha ez természetvédelmi, fajmegőrzési szempontból indokolt.

A tapasztalataik szerint ugyanakkor a nem túl komplex szociális viselkedésű Bennett-kenguruknál ez nem okoz problémát, az ember által nevelt egyedek is beilleszkednek a csapatba.

Forrás: Telex