Back to top

Támadnak a gyümölcsösök kártevői - ideje védekezni ellenük

A mandula, a barack, a cseresznye és a szilva már elvirágzott. Az almafák most bontották ki szirmaikat, ám e pompás látvány se feledtetheti, hogy ez idő tájt kezdődik a poloskaszagú darázs fajok és a gyümölcsmolyok első nemzedékének rajzása. Ideje nyakon csípni őket, mielőtt jelentős károkat okoznak a kiskertekben, és tönkreteszik még azt a gyümölcsöt is, amelyeket megkíméltek a tavaszi fagyok.

"Az eddigi időjárás nemcsak a növények viselkedésére, hanem az őket veszélyeztető károsítókra, betegségekre és kártevőkre van jelentős hatással. Az utóbbi hetekben megjelent ugyan néhány kártevő a gyümölcsféléken, gondolok itt például a ribiszkén és az almán korai kártevőként jelentkező levélpirosító levéltetű fajokra, de a fertőzés mértéke a korábbi évekhez viszonyítva most alacsonyabb szintű" - szögezte le dr. Aponyi Lajos növényorvos. 

Ideje felkészülni a virágzás, sziromhullás időszakában általában megjelenő poloskaszagú darázs fajok (szilva, körte, alma), a levélaknázó molyok és a gyümölcsmolyok (szilvamoly, barackmoly, keleti gyümölcsmoly, almamoly) rajzására. 

MMG - Rajzanak a gyümölcsfák kártevői - ideje védekezni

Dr. Aponyi Lajos növényorvos. elmondta, hogy az idén az ültetvényekbe kihelyezett szexferomon csapdák fogása mást mutat. Néhány példány repült ugyan a poloskaszagú darazsakból, a szilvamolyból és a keleti gyümölcsmolyból, de a máskor szokásos egyedszám töredéke, más fajok pedig még meg sem kezdték rajzásukat. A nem szokványos viselkedésért minden bizonnyal a szokatlan tavaszkezdet a felelős. A természet rendje azért előbb-utóbb helyreáll, és a későbbi nemzedékek „hozzák majd formájukat”.

A betegségek viselkedését inkább az eddig tapasztalt, január óta tartó szárazság befolyásolta. A virágzás idejére megérkezett csapadék viszont kedvező feltételeket teremtett a kórokozók számára.

A már most is látható, csonthéjasokon jelentkező virág-és hajtásfertőző monília a legveszélyesebb, de megteremtődtek a feltételei az alma- és a körtevarasodás fertőzés feltételei is, mert az esők hatására intenzív aszkospóra szóródás alakult ki.

Fotó: BNE

A szakember a varasodás ellen preventív módon felszívódó készítményekkel (difenokonazol, ciprodinil, tebukonazol, penkonazol készítmények használatát javasolja, melyeket célszerű a kontakt hatóanyagú mankozeb-bel kombinálni. Virágzás után a rézhidroxid és tribázikus rézkészítmények ugyancsak hatékonyak.

A teljes cikk a Kistermelők Lapja májusi számában olvasható!

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2021/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az avokádó előnyei

Az alligátorkörte vagy vajgyümölcs néven is ismert sokoldalú avokádó az egyetlen olyan gyümölcs, amely jelentős mennyiségű egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavat biztosít. Az avokádó természetes, tápanyagban gazdag élelmiszer és közel 20 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Szerényebb molyrajzás – Növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egyre több almamolyt fognak a csapdák, az almalevél-aknázómoly ugyanakkor még csak épphogy elérte az észlelési küszöböt. Lassan megkezdtek a vértetvek felfelé vándorolni a telelőhelyekről. Erőteljesebb még a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly első nemzedékének rajzása is, de a korábbi időszakhoz képest mindkettő csökken. Rajzik a tarka szőlőmoly is, a csapdák fogása ugyancsak csökkenő.

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Az aszály hatásait csökkentő megoldáson dolgozik a SeqOmics Kft.

A vetőmagoknál és a palántáknál egyaránt alkalmazható, az aszály hatásait csökkentő megoldáson dolgozik a mórahalmi székhelyű SeqOmics Kft., a projekt mintegy 212 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

Ma van a növények világnapja

Az Alexandrák és Erikek mellett ma a növények is ünnepelnek – remélhetőleg… Május 18 a növények nemzetközi világnapja.

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendronfajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondronfajra bukkant.

Kevesebb holland tulipán lesz jövőre

A holland tulipán népszerűsége évek óta töretlen, ráadásul a tulipánszezon ideje is hosszabb lett. Az idei fagykárok miatt azonban jövőre kevesebb tulipán fog virágozni Hollandiában.

Alkalmazkodnak a növények a klímaváltozáshoz

Első ízben összesítették a világszerte rendelkezésre álló adatokat a kutatók azzal kapcsolatban, hogyan reagálnak a növénypopulációk az éghajlatváltozásra. A tudósok megállapították, hogy a rövid élettartamú és gyors nemzedékváltással rendelkező növények rosszabbul viselik az éghajlatváltozással együtt járó szélsőségeket, mint a hosszú életű fajok.