Back to top

Értéktőzsde - Kötik a takarmánykukoricát

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában az április 23–29. közötti öt tőzsdenapon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica májusi jegyzése 74 000 forint/tonna (–1000 forint) volt.

A termény július–decemberi jegyzése 4000–4500 forinttal emelkedett egy hét alatt: a júliusi 81 000, a novemberi 66 500, a decemberi 67 000 forint/tonna volt. A 2022. március–májusi szállítmányokkal 1500 forinttal magasabb áron, 65 500–66 500 fo­rint/tonnáért kereskedhettek.

A takarmányárpa augusztus–szeptemberi jegyzése tonnánként 1000 forinttal (sorrendben 59 500 és 60 000 forint/tonnára) nőtt.

A nagy olajtartalmú napraforgómag októberi jegyzése 8000 forinttal magasabb, 169 000 forint/tonna volt április 29-én. A pénzügyi befektetők 10 szerződést kötöttek a megfigyelt időszakban, valamennyit a takarmánykukoricára.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 10 dollárral (271 dollár/tonna), a kukoricáé 20 dollárral (276 dollár/tonna) emelkedett a jelzett periódusban. A szójabab fronthavi jegyzése 567 (+3 dollár), a szójadaráé 466 (+1 dollár), a szójaolajé 1455 dollár/tonna (+77 dollár) volt ugyanekkor.

A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 13 euróval 251, a kukoricáé 3 euróval 237, a repcemagé 86 euróval 681 euró/tonnáig nőtt a vizsgált tőzsdenapokon.

Veronában a nyers tej azonnali (spot) piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel 2021. 7–16. hét között 13 százalékkal 32,5 euró/100 kilogrammra esett, majd egy hét alatt nem változott. Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyers tej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 3. hét óta nem változott jelentősen, a 17. héten 36,5 euró/100 kilogramm volt.

Búza: étkezési, takarmány, extra és durum együttvéve.
Fotó: AKI PÁIR

Az ármozgások hátteréről bővebben az AKI Agrárközgazdasági Intézet honlapján rendszeresen közzétett Agrárpiaci jelentésekből tájékozódhat.

Pásztor Zsuzsanna, Mándi-Nagy Dániel

AKI Agrárközgazdasági Intézet

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2021/18 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

A magas élelmiszerárak még velünk maradnak

A növényi olaj, a gabona és a cukor ára meredeken emelkedett, ennek oka, hogy világszerte újraindul a gazdaság, mely élénkíti a keresletet, azonban a késői betakarítás és a vártnál kisebb termés globális szinten sok aggodalomra ad okot.

A szántóföldekre már ráfér az öntözés

Az elmúlt napokban már nyárias hőmérsékletek és sok napsütés teremtett kedvező időjárási körülményeket a legtöbb termesztett növényünk számára. Ugyanakkor az ország egyes részein ismét csapadékhiány kezd kialakulni, Békés megyében például közel három hete nem esett. Sokfelé lenne szükség egy kiadós csapadékra a szántóföldi növényeink számára.

Oklevél- és díjátadó a NAK Szántóföldi Napokon

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításának első napján (06.09.) a nagyszínpadon átadták a pandémia miatt tavaly elmaradt kukorica, búza és repce ajánlati fajtalista okleveleket és díjakat. Az átadás során részt vett többek között Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke is.

Kedvezőbbek az aranykalászos gazdaképzés feltételei

Az új szabályozás alapján nem kell jogosítvánnyal rendelkezni az aranykalászos gazdatanfolyam elvégzéséhez - mondta Nagy István agrárminiszter kedden az MTI-nek.