Back to top

Ma még ne rohanjuk a múzeumokba - a nyitásra sok helyen még várni kell

A múzeumok lassan ébrednek a "covid álomból", ám a nemzeti parkok gyorsan reagáltak, a zömük május elején megnyitotta a bemutatóhelyeit. A jelenős közgyűjteménnyel bíró múzeumok viszont még csak most tervezgetik a nyitást. Van amelyik csak júniustől akarja fogadni a nagyközönséget, és akad olyan neves múzeumunk is, amelyik még azt hirdeti a honlapján, hogy novembertől zárva kell lenniük.

Ócsai Tájház
Ócsai Tájház
Fotó: BNE
Jó hír a természeti és kulturális örökséget kedvelőknek, hogy a nemzeti parkok zöme nagyon készült a nyitásra és a vendégek fogadására is, hiszen szinte azonnal, amint lehetett, május 1-én megnyitották a bemutató és kiállítóhelyeiket. Ahol nyitottak, a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, amellyel a kiskorúak kísérőjének is rendelkeznie kell. 

A Duna-Ipoly nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Ócsai Tájház, a Sas-hegyi Látogatóközpont, a Pilisi Len Látogatóközpont és a királyréti Hiúz Ház május 1-től van nyitva, míg Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlangok május 2-től. 

Szemlőhegyi-barlang
Szemlőhegyi-barlang
Fotó: BNE
A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is azonnal reagált és május 1-től látogatható az Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum, a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont, a Barcs-Drávaszentesen működő Dráva Kapu Bemutatóközpont, a kölkedi Fehér Gólya Múzeum, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, a Nagyharsányi Szoborpark, és a nemzeti park szálláshelyei is fogadják a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket.

A Tettyei Mésztufa-barlangba azonban még ne tervezzünk kirándulást, mert az majd  május közepén nyit. 

További jó hír, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság  eseménynaptárában meghirdetett színes programok, szakvezetéses túrák, környezeti nevelési foglalkozások is május 8-tól elindulnak, ám csak 10 fővel rendezhetik meg ezeket. 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Salföldi Major is kinyitott május 1-én, a  védettségi igazolvánnyal (és személyazonosság igazolására alkalmas okmánnyal) érkező felnőtt látogatóink és a velük érkező 18 év alattiak számára.

Pityerszeri népi műemlék
Pityerszeri népi műemlék
Fotó: Bocskay Zsolt
Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett  pityerszeri Népi Műemlékegyüttes, az őriszentpéteri Natura 2000 Látogatóközpont, és a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont május 3-tól nyitott, míg a szőcei Lápok Háza május 4-től várja a látogatókat.

Az őrségi szálláshelyeik a Harmatfű Erdei Iskola Szálláshely, valamint a Keserűszeri Vendégházban május 3-tól ismét lehetséges a szállásfoglalás a koronavírus ellen védett személyek és gyermekeik részére,

valamint az üzleti, vagy oktatási célból érkező vendégek részére.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság ismét látogathatóvá tette a Baradla-barlangot, bár egyelőre még csak az Aggteleki rövidtúrára lehet vállalkozni május 2-től. E hónap első napjától pedig elindultak a bodrogzugi vízitúrák is.

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Dévaványa-Réhelyen működő Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja, a szarvasi Körösvölgyi Állatparkja is május 1-től ismételten látogatható a védettségi igazolvánnyal rendelkező 18 év feletti korosztály és a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt személyek felügyelete alatt érkező kiskorúak számára.

A védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak bemutatóhelyünkön maszk viselésére nem kötelesek.

Tiszaalpár - Árpádkori rekonstruált falu
Tiszaalpár - Árpádkori rekonstruált falu
Fotó: BNE
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is kinyitotta a kecskeméti látogatóközpontját, a Természet Házát, és indulnak a szakvezetéses túráik is. Aki korábban jelentkezett már valamelyik túrára, annak regisztrációja továbbra is érvényes.

A védettségi igazolvány mellett személyazonosító okmányt is fel kell mutatni. Védettségi igazolvánnyal rendelkező nagykorú személlyel kiskorúak is érkezhetnek.

Szakvezetéses túráinkon szintén csak azok a nagykorú személyek vehetnek részt, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. 

A honlapjukról az viszont nem derül, ki, hogy lehet-e már látogatni a Bugaci Pásztormúzeumot,és  Tiszaalpáron a Millennium alkalmából felépített Árpád-kori falurekonstrukciós bemutatóhelyet

Május 4-től illetve 7-től látogathatók a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság kiállítóhelyei és látogatóközpontjai, így a Hanság élővilága kiállítás az öntésmajori múzeumunkban, a lászlómajori Bemutató Majorság, és a  Csapody István Természetiskola

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb és legkomplexebb bemutatóhelye, Szarvason, a nemzeti park székháza mellett található Körösvölgyi Állatpark május 1-én nyitott, éppúgy, mint a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont. 

Várja a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtteket és a velük érkező 18 év alattiakat a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága bemutatóhelyei is, így az  Ipolytarnóci Ősmaradványok Bemutatóhely, a salgótarjáni Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont, valamint a  mátrafüredi Harkály Ház ökoturisztikai és környezeti nevelési központ. 

 

A skanzenek egy-két héttel később nyitnak, mint, ahogyan azt megtehetnék a jelenlegi jogszabályok szerint.

A Szentendrei Skanzen előreláthatólag május 11-én, kedden nyitja meg a kültéri területét, amelyet sétálójeggyel látogathatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a velük érkező kiskorúak. Ám ők is a belső tereket csak plexi falakon keresztül tekinthetik meg. Jelenleg nincsenek kézműves foglalkozások, rendezvények, élő múzeumi bemutatók, és csoportokat csak 10 fős létszámig fogad a múzeum.

Zalaegerszeg - Göcseji Falumúzeum
Zalaegerszeg - Göcseji Falumúzeum
Fotó: BNE
Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeum csak május 15-re tervezi a nyitást, a Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum pedig majd csak pünkösd szombattól nyit a "védett" nagyközönség előtt.

A jelentős gyűjteménnyel rendelkező múzeumok se kapkodják el a nyitást, bár itt is akadnak olyanok, amelyek szinte azonnal reagáltak.

Ilyen a fővárosban a Műcsarnok, amely május 3-tól van nyitva. A pécsi Janus Pannonius Múzeum május 4-én nyitott, így azóta a Csontváry-, a Vasarely- és a Zsolnay állandó kiállítás, továbbá a Modern Magyar Képtár tekinthető meg 10 és 18 óra között az igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező kiskorúaknak.

A Magyar Nemzeti Múzeum és országos intézményi hálózatának tagintézményei közül legkorábban a visegrádi Mátyás Király Múzeum reagált, a május 1-i nyitással. 

Villa Baláca mozaikos szoba
Villa Baláca mozaikos szoba
Fotó: BNE
A nemesvámosi Villa Romana Baláca Kiállítóhely pedig május 4-től fogadja a közönséget:

a Park, a Romkert, a Kőtár egy része és a Fogadóépület újra megtekinthető egyének és családosok számára is, korlátozott létszám mellett.

Az Esztergomi Vármúzeum és a közeli Babits Mihály Emlékház május 7-től nyit ki, és pünkösdhétfőn se lesz zárva. A Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye május 8-ától lesz újra látogatható a járványügyi szabályok betartása mellett, de egyelőre turistabuszokat nem fogadhatnak a parkolójukban.

Vaja - reneszánsz várkastély Vay Ádám Múzeum
Vaja - reneszánsz várkastély Vay Ádám Múzeum
Fotó: BNE
A Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeuma, a nyírbátori Báthori István Múzeuma és a vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye. május 8-án nyit. Az sárospataki Rákóczi Múzeumban a Vörös-toronyba induló csoportlétszámot 20 főben maximálták, kivételt jelentenek az együtt érkező, nagyobb létszámú csoportok.

Május 8-án, szombaton nyit ki a balassagyarmati Palóc Ház, a közeli Palóc Múzeum viszont csak május 11-e, keddtől lesz látogatható. Ezen a napon nyit ki Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum főépülete is. Itt az egészségügyi és a szociális szféra dolgozóinak rekreációját szolgáló kedvezményrendszerrel várják az érintetteket. A nagyközönség pedig tárlatvezetéseket és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is igényelhet előzetes regisztráció után. A kiállítások megtekintése 2 órás idősávokban zajlik majd.

Az épületben egyszerre 250 fő tartózkodhat, ezért a múzeum előzetes, online jegyvásárlásra biztatja a látogatókat.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum, közismert nevén a Vajdahunyad vár május közepn nyit. A Budai várban található Magyar Történeti Múzeum Vármúzeuma csak május végétől kívánja fogadni a

Vármúzeum
Vármúzeum
Fotó: BNE
kultúrára  szomjazókat. Ám, hogy valójában mikorra várható, hogy hazánk legjelentősebb műemlékében helyet kapott, és annak históriáját bemutató múzeum beengedje a látogatókat, azt csak a telefonos érdeklődésünkre közölték, hiszen az intézmény honlapját hiába fürkésszük, információt egyáltalán nem találunk erről. 

A Szépművészeti Múzeum honlapján pedig még jelenleg is ( a cikk megjelenésének idején) az a információ ékeskedik, hogy a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a Magyar Kormány 484/2020. (XI. 10.) számú rendelete alapján – legalább annak hatályáig – a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei (Magyar Nemzeti Galéria, Vasarely Múzeum, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum) zárva tartanak.

Az intézmény kommunikációs szakembere arra nem tudott választ adni, hogy mikor nyitnak, vagy hogy mikor cserélik ki a honlapjukon lévő rélrevezető információkat.  

Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum várbeli része május közepén nyit, ám a többi kiállítóhelyének a nyitását csak június közepére tervezik.

 

Cikkünk folyamatosan frissül! 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

Szokatlan módon született vipera Szegeden

A Szegedi Vadaspark terráriumában egy apró rákosi vipera tűnt fel. Mivel csak nőstényeket tartanak, így felmerült a lehetősége, hogy a kicsi szűznemzéssel jött világba. Ennél a fajnál pedig ez lenne az első dokumentált eset erre a szokatlan szaporodási módról.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Szoros küzdelemmel zárult az Ifjú Kócsagőr Program döntője

A kilencedik éve meghirdetett országos vetélkedőn az egyes nemzeti park igazgatóságok legjobb ifjú kócsagőrei mérték össze rátermettségüket és szakmai ismereteiket – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 2022. évi Ifjú Kócsagőr Program záróünnepségén, Dévaványán.

Rendkívüli fejlesztés valósult meg az Aggteleki Nemzeti Parkban

Eddig példátlan fejlesztés valósult meg az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén a természeti értékek megőrzésének érdekében – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára, kedden, Bódvaszilason.

Ipari méretekben nincs reális alternatívája a földgáznak

Kritikus az élelmiszergyártók és -feldolgozók helyzete Magyarországon. „Egy tízes skálán tizenegyes a problémák nagysága” – mondta el Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója, akit az energiadrágulás hatásairól kérdeztünk.

Fowler gőzgéptől a Hofherr traktorig

Sokak örömére ismét beüzemelték a Fowler-féle gőzgépeket Keszthelyen, a Majorbéli Géptalálkozón. Az Európában is egyedülálló masinákra ezúttal mindenki felülhetett, aki kedvet kapott hozzá. Traktorokat és egyéb mezőgazdasági gépeket is bemutattak a rendezvényen, és különféle termények őrlését is kipróbálhatták az érdeklődők a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyén.

Segítséget kap az agrárszektor

Segítséget kapnak az agrárvállalkozások és élelmiszerfeldolgozó cégek: egyszeri, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. Az orosz-ukrán konfliktus mellett ugyanis az energiaárak drasztikus emelkedése és a történelmi aszálykár is igen komoly kihívást jelent az ágazat egyes szereplőinek.