0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

Ma még ne rohanjuk a múzeumokba – a nyitásra sok helyen még várni kell

A múzeumok lassan ébrednek a "covid álomból", ám a nemzeti parkok gyorsan reagáltak, a zömük május elején megnyitotta a bemutatóhelyeit. A jelenős közgyűjteménnyel bíró múzeumok viszont még csak most tervezgetik a nyitást. Van amelyik csak júniustől akarja fogadni a nagyközönséget, és akad olyan neves múzeumunk is, amelyik még azt hirdeti a honlapján, hogy novembertől zárva kell lenniük.

Jó hír a természeti és kulturális örökséget kedvelőknek, hogy a nemzeti parkok zöme nagyon készült a nyitásra és a vendégek fogadására is, hiszen szinte azonnal, amint lehetett, május 1-én megnyitották a bemutató és kiállítóhelyeiket. Ahol nyitottak, a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, amellyel a kiskorúak kísérőjének is rendelkeznie kell. 

A Duna-Ipoly nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Ócsai Tájház, a Sas-hegyi Látogatóközpont, a Pilisi Len Látogatóközpont és a királyréti Hiúz Ház május 1-től van nyitva, míg Pál-völgyi- és Szemlő-hegyi-barlangok május 2-től. 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság is azonnal reagált és május 1-től látogatható az Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum, a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpont, a Barcs-Drávaszentesen működő Dráva Kapu Bemutatóközpont, a kölkedi Fehér Gólya Múzeum, a Mohácsi Nemzeti Emlékhely, a Nagyharsányi Szoborpark, és a nemzeti park szálláshelyei is fogadják a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket.

A Tettyei Mésztufa-barlangba azonban még ne tervezzünk kirándulást, mert az majd  május közepén nyit. 

További jó hír, hogy a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság  eseménynaptárában meghirdetett színes programok, szakvezetéses túrák, környezeti nevelési foglalkozások is május 8-tól elindulnak, ám csak 10 fővel rendezhetik meg ezeket. 

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Salföldi Major is kinyitott május 1-én, a  védettségi igazolvánnyal (és személyazonosság igazolására alkalmas okmánnyal) érkező felnőtt látogatóink és a velük érkező 18 év alattiak számára.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett  pityerszeri Népi Műemlékegyüttes, az őriszentpéteri Natura 2000 Látogatóközpont, és a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont május 3-tól nyitott, míg a szőcei Lápok Háza május 4-től várja a látogatókat.

Az őrségi szálláshelyeik a Harmatfű Erdei Iskola Szálláshely, valamint a Keserűszeri Vendégházban május 3-tól ismét lehetséges a szállásfoglalás a koronavírus ellen védett személyek és gyermekeik részére,

valamint az üzleti, vagy oktatási célból érkező vendégek részére.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság ismét látogathatóvá tette a Baradla-barlangot, bár egyelőre még csak az Aggteleki rövidtúrára lehet vállalkozni május 2-től. E hónap első napjától pedig elindultak a bodrogzugi vízitúrák is.

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Dévaványa-Réhelyen működő Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja, a szarvasi Körösvölgyi Állatparkja is május 1-től ismételten látogatható a védettségi igazolvánnyal rendelkező 18 év feletti korosztály és a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtt személyek felügyelete alatt érkező kiskorúak számára.

A védett személyek és a felügyeletük alatt lévő kiskorúak bemutatóhelyünkön maszk viselésére nem kötelesek.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság is kinyitotta a kecskeméti látogatóközpontját, a Természet Házát, és indulnak a szakvezetéses túráik is. Aki korábban jelentkezett már valamelyik túrára, annak regisztrációja továbbra is érvényes.

A védettségi igazolvány mellett személyazonosító okmányt is fel kell mutatni. Védettségi igazolvánnyal rendelkező nagykorú személlyel kiskorúak is érkezhetnek.

Szakvezetéses túráinkon szintén csak azok a nagykorú személyek vehetnek részt, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. 

A honlapjukról az viszont nem derül, ki, hogy lehet-e már látogatni a Bugaci Pásztormúzeumot,és  Tiszaalpáron a Millennium alkalmából felépített Árpád-kori falurekonstrukciós bemutatóhelyet

Május 4-től illetve 7-től látogathatók a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság kiállítóhelyei és látogatóközpontjai, így a Hanság élővilága kiállítás az öntésmajori múzeumunkban, a lászlómajori Bemutató Majorság, és a  Csapody István Természetiskola

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legnagyobb és legkomplexebb bemutatóhelye, Szarvason, a nemzeti park székháza mellett található Körösvölgyi Állatpark május 1-én nyitott, éppúgy, mint a dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont. 

Várja a védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőtteket és a velük érkező 18 év alattiakat a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága bemutatóhelyei is, így az  Ipolytarnóci Ősmaradványok Bemutatóhely, a salgótarjáni Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont, valamint a  mátrafüredi Harkály Ház ökoturisztikai és környezeti nevelési központ. 

 

A skanzenek egy-két héttel később nyitnak, mint, ahogyan azt megtehetnék a jelenlegi jogszabályok szerint.

A Szentendrei Skanzen előreláthatólag május 11-én, kedden nyitja meg a kültéri területét, amelyet sétálójeggyel látogathatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők és a velük érkező kiskorúak. Ám ők is a belső tereket csak plexi falakon keresztül tekinthetik meg. Jelenleg nincsenek kézműves foglalkozások, rendezvények, élő múzeumi bemutatók, és csoportokat csak 10 fős létszámig fogad a múzeum.

Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeum csak május 15-re tervezi a nyitást, a Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum pedig majd csak pünkösd szombattól nyit a „védett” nagyközönség előtt.

A jelentős gyűjteménnyel rendelkező múzeumok se kapkodják el a nyitást, bár itt is akadnak olyanok, amelyek szinte azonnal reagáltak.

Ilyen a fővárosban a Műcsarnok, amely május 3-tól van nyitva. A pécsi Janus Pannonius Múzeum május 4-én nyitott, így azóta a Csontváry-, a Vasarely- és a Zsolnay állandó kiállítás, továbbá a Modern Magyar Képtár tekinthető meg 10 és 18 óra között az igazolvánnyal rendelkezőknek és a velük érkező kiskorúaknak.

A Magyar Nemzeti Múzeum és országos intézményi hálózatának tagintézményei közül legkorábban a visegrádi Mátyás Király Múzeum reagált, a május 1-i nyitással. A nemesvámosi Villa Romana Baláca Kiállítóhely pedig május 4-től fogadja a közönséget:

a Park, a Romkert, a Kőtár egy része és a Fogadóépület újra megtekinthető egyének és családosok számára is, korlátozott létszám mellett.

Az Esztergomi Vármúzeum és a közeli Babits Mihály Emlékház május 7-től nyit ki, és pünkösdhétfőn se lesz zárva. A Nemzeti Múzeum Vértesszőlősi Kiállítóhelye május 8-ától lesz újra látogatható a járványügyi szabályok betartása mellett, de egyelőre turistabuszokat nem fogadhatnak a parkolójukban.

A Magyar Nemzeti Múzeum sárospataki Rákóczi Múzeuma, a nyírbátori Báthori István Múzeuma és a vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye. május 8-án nyit. Az sárospataki Rákóczi Múzeumban a Vörös-toronyba induló csoportlétszámot 20 főben maximálták, kivételt jelentenek az együtt érkező, nagyobb létszámú csoportok.

Május 8-án, szombaton nyit ki a balassagyarmati Palóc Ház, a közeli Palóc Múzeum viszont csak május 11-e, keddtől lesz látogatható. Ezen a napon nyit ki Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeum főépülete is. Itt az egészségügyi és a szociális szféra dolgozóinak rekreációját szolgáló kedvezményrendszerrel várják az érintetteket. A nagyközönség pedig tárlatvezetéseket és múzeumpedagógiai foglalkozásokat is igényelhet előzetes regisztráció után. A kiállítások megtekintése 2 órás idősávokban zajlik majd.

Az épületben egyszerre 250 fő tartózkodhat, ezért a múzeum előzetes, online jegyvásárlásra biztatja a látogatókat.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum, közismert nevén a Vajdahunyad vár május közepn nyit. A Budai várban található Magyar Történeti Múzeum Vármúzeuma csak május végétől kívánja fogadni a kultúrára  szomjazókat. Ám, hogy valójában mikorra várható, hogy hazánk legjelentősebb műemlékében helyet kapott, és annak históriáját bemutató múzeum beengedje a látogatókat, azt csak a telefonos érdeklődésünkre közölték, hiszen az intézmény honlapját hiába fürkésszük, információt egyáltalán nem találunk erről. 

A Szépművészeti Múzeum honlapján pedig még jelenleg is ( a cikk megjelenésének idején) az a információ ékeskedik, hogy a járványügyi veszélyhelyzetre való tekintettel a Magyar Kormány 484/2020. (XI. 10.) számú rendelete alapján – legalább annak hatályáig – a Szépművészeti Múzeum és tagintézményei (Magyar Nemzeti Galéria, Vasarely Múzeum, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum) zárva tartanak.

Az intézmény kommunikációs szakembere arra nem tudott választ adni, hogy mikor nyitnak, vagy hogy mikor cserélik ki a honlapjukon lévő rélrevezető információkat.  

Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum várbeli része május közepén nyit, ám a többi kiállítóhelyének a nyitását csak június közepére tervezik.

 

Cikkünk folyamatosan frissül! 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu