Back to top

Szőlőtermesztés - Trio-szemzés

Napjaink szőlőtermesztése jelentősen változik, a mennyiségit minőségi szemlélet váltja fel. A fajták megválasztásában gazdasági tényezők, a technikai fejlődés és a gyakran szélsőségekben is megnyilvánuló klímaváltozás játszik fontos szerepet.

Egyre nagyobb figyelem irányul tehát az olyan módszerekre, amelyek lehetőséget kínálnak a gyors fajtaváltásra, a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodásra. Ilyen módszer lehet a már meglévő szőlőültetvények esetében a hely­benoltás, amivel a szerkezetátalakítással egybekötött fajtaváltás is megoldható.

A helybenoltásnak több módszere van, azonban ezeknek a többsége csak tőkehiányok pótlására alkalmas, kevés oltási mód alkalmazható sikerrel a meglévő ültetvények átoltására.

A Trio-szem­zés azonban olyan zöldre zöld pajzsos szemzés, amely más módszerekkel összehasonlítva technikailag gyorsabban kivitelezhető, így lehetőség adódik nagyobb felületek fajtaváltására is.

A tőkék előkészítése

Illusztráció
A Trio-szemzéskor a fajtaváltásra kijelölt területen a szemzést megelőző nyugalmi időszakban a szőlőtőkék törzsét a talajfelszín fölött 20-30 centiméterrel visszavágjuk. A gombás fertőzések elkerülésére a vágási felületeket sebkezelő szerrel lezárjuk, így március közepére, a nedvkeringés megindulásáig az edénynyalábok eltömődnek és a sebzési felület beszárad.

A visszavágott tőkék törzsén lévő rejtett rügyekből hajtások fejlődnek, és amikor ezek elérik a 15-20 centiméteres hosszúságot, elvégezzük a zöldválogatást. A visszavágott törzsrészen a hajtások erősségétől függően 2-4 hajtást hagyunk.

A növekvő hajtásokat folyamatosan a támaszhoz rögzítjük az egyenes törzs nevelése érdekében.

A meghagyott hajtások hónaljhajtásait és a törzsrészen előtörő fölösleges hajtásokat pedig rendszeresen eltávolítjuk. A szemzés időpontjának kezdete átlagosan június eleje, hiszen a szemzőhajtás és a beszemzésre kerülő hajtás akkorra éri el a megfelelő állapotot.

Egyrügyes szemzőhajtások

A meghagyott hajtások közül mindig olyant választunk ki, amelyik ceruzavastagságnál nem vékonyabb, a szemzés magasságában az ízköz kellően rugalmas, nem pattanva törik, és a kialakuló fatesttől jól elválasztható a héj. A szemzéshez a szaporítóanyagot közvetlenül a munka megkezdése előtt szedjük le. Vékonyabb átmérőjű hajtásokat választunk, amelyeknek eltávolítjuk a felső zsenge, valamint alsóbb fásabb részeit, és a szemzésre alkalmas rügy fölött és alatt 1-2 centiméter meghagyásával feldaraboljuk, így az oltáskor könnyebben tudjuk majd elkészíteni a szempajzsot.

Az alanyként használt hajtást az oltás magasságában elvágjuk úgy, hogy a diafragmagyűrű (bélrekesz) fölött 4-5 centiméterrel a rügyoldal felől 45°-os szögben egyszeri mozdulattal sima metsz­lapot készítünk.

Ezután a metszlap alatti szárcsomóról eltávolítjuk a téli rügyet, a levélnyelet és a kacsot, majd a hajtás héját a metszlap alatt a rügyoldalon függőlegesen bemetsszük a szárcsomóig, és a bemetszés két oldalán az oltókés háti oldalával felnyitjuk a héjat a bevágás teljes hosszában.

A szemzésre előkészített egyrügyes szemzőhajtásokon a szempajzs vágását a rügy alatt indítjuk úgy, hogy a vágással fölfelé haladunk, és egy húzó mozdulattal sima metszlapot készítünk. Mindenképpen törekedjünk arra, hogy a szem­zőhajtáson a metszlap kétharmad része a rügy alatt, egyharmad része pedig a rügy fölött helyezkedjen el. Az így megvágott szempajzsot a szemzésre előkészített hajtás felnyitott héja alá toljuk, vagyis a szempajzsot a kambiumgyűrűbe helyezzük, ami jelentősen megkönnyíti az összeforradást. A szem behelyezését követően egy centiméter széles, 25 centiméter hosszú átlátszó oltószalaggal lezárjuk a szemzés helyét úgy, hogy az oltószalagot a diafragmagyűrűtől indítjuk, majd fölfelé vezetve a rügy kivételével a teljes sebzési felületet betakarjuk, hézagmentesen lezárjuk a szemzést.

Hatékony és gyors

A szemzést követő időszakban a beszemzett hajtásról, valamint a visszavágott tőkén nevelt tartalékhajtásról is rendszeresen eltávolítjuk a nyári rügyekből folyamatosan előtörő hajtásokat, ezáltal is segítve az összeforradást.

Amennyiben a megfelelően előkészített területen betartottuk az oltás során a technikai fegyelmet, és az időjárási körülmények is kedvezőek, akkor a szemzéstől számított 14-18. nap után már látni a munkánk eredményét.

A tőkéket nyugalmi állapotban visszavágjuk
Amikor a megeredt hajtások elérték a 2-4 leveles állapotot, a visszavágott tőkékről eltávolítjuk a tartalékhajtásokat.

Az új hajtásokat növekedésüktől függően a nyár folyamán többször is kötözzük, ezáltal védve a szélkártól és egyéb mechanikai sérülésektől. A levelek hónaljában fejlődő hónaljhajtásokat is rendszeresen távolítsuk el az új hajtás erőteljes növekedése érdekében. A rendszeresen, megfelelő időben és módon elvégzett zöldmunkák elősegítik, hogy a szemzés évében erőteljes hajtások fejlődjenek. A vegetációs időszakban fontos a megeredt oltások védelme a kórokozóktól és kártevőktől, amelyek kései fellépése is veszélyezteti a vesszők jó beérését, ezért célszerű szeptember végéig védekezni.

A sikeres védekezés eredményeként a vegetáció végére beérett vesszők fejlődnek, és így a nyugalmi időszakban már lehetőségünk van az új tőkeforma kialakítására is.

A Trio-szemzés gyorsaságban és ered­ményességben a jelenleg alkalmazott oltási módszereket meghaladó technika, segítségével a gyakorlott szemzők igen jó eredési eredmények elérésére képesek. A sikeres szemzés egyik legfontosabb tényezője a gyakorlottság, hiszen a munkafolyamatok egymás utáni gyors elvégzésével elkerülhető a szem és az alanyhajtás kiszáradása. Az átoltott tőkék rendszeres gondozása az egyik alapvető feltétele a munka sikerének.

Knolmajerné Szigeti Gyöngyi

MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomás

Knolmajer Bence

Trio Pince, Tapolca

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2021/17 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az avokádó előnyei

Az alligátorkörte vagy vajgyümölcs néven is ismert sokoldalú avokádó az egyetlen olyan gyümölcs, amely jelentős mennyiségű egészséges egyszeresen telítetlen zsírsavat biztosít. Az avokádó természetes, tápanyagban gazdag élelmiszer és közel 20 vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Szerényebb molyrajzás – Növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egyre több almamolyt fognak a csapdák, az almalevél-aknázómoly ugyanakkor még csak épphogy elérte az észlelési küszöböt. Lassan megkezdtek a vértetvek felfelé vándorolni a telelőhelyekről. Erőteljesebb még a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly első nemzedékének rajzása is, de a korábbi időszakhoz képest mindkettő csökken. Rajzik a tarka szőlőmoly is, a csapdák fogása ugyancsak csökkenő.

Galgahévíz még kitart

Bármennyire is szeretnék feléleszteni a kistermelői piacokat, nem látni, hogy újra sikerülne visszaterelni a fogyasztókat. Pedig igazi nyerő helyzet lenne mind a vásárlók, mind a gazdák számára. Mészáros Vendel, sok galgahévízihez hasonlóan mezőgazdasági termelésből él. A víz, a munkaerő és a piac hármasában fogalmazta meg azokat a gondolatokat, amelyek ma a kistermelőket foglalkoztatják.

Az aszály hatásait csökkentő megoldáson dolgozik a SeqOmics Kft.

A vetőmagoknál és a palántáknál egyaránt alkalmazható, az aszály hatásait csökkentő megoldáson dolgozik a mórahalmi székhelyű SeqOmics Kft., a projekt mintegy 212 millió forint támogatást nyert a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal pályázatán - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

Elhunyt Szeremley Huba, a badacsonyi „nagy öreg”

Túlzás nélkül állítom, hogy az egész Káli-medence és a Badacsonyi borvidék és annak lakói számára sorsfordító volt mindaz, amit tett, és mindaz, amivel inspirálta a körülötte lévőket. Látta a termőföld értékét, védte a tájat és vissza akarta adni benne az ember helyét.

Ma van a növények világnapja

Az Alexandrák és Erikek mellett ma a növények is ünnepelnek – remélhetőleg… Május 18 a növények nemzetközi világnapja.

Hat százalékkal nőtt a Corteva árbevétele

Erős eredményekről számol be a Corteva 2021-es első negyedévi jelentése. Az egész évre nézve magasabb nettó értékesítést vár a globális mezőgazdasági vállalat.

Hollandiában van a legtöbb vegetáriánus Európában

Egyre népszerűbbek a húspótló készítmények világszerte, egy kutatás szerint a hollandok fogyasztják a legtöbb húspótlót Európában.

Kiskertek öntözése: már most is szükséges lehet…

Már idén is voltak meleg napok, amikor csapadékhiány volt tapasztalható a kertekben: a zöldségeskertekben elvetett magok kelesztő öntözés nélkül nem tudnak kicsírázni, és a palántázás után is szükség van vízpótlásra… Bár most esős napok vannak országszerte, ez nem marad így sokáig...

Új rododendronfajt fedeztek föl

Az oldenburgi egyetem kutatója elsőként számolt be a napokban arról, hogy az Egyesült Államokban található Great Smoky Mountains Nemzeti Park területén új rodondronfajra bukkant.