Back to top

Takarmánnyal a klímakatasztrófa ellen

Akár 38 százalékkal csökkentheti a tehenek metánkibocsátását a svájci Mootral takarmánykiegészítő terméke, a Mootral Ruminate, amit a tehenek Teslájának is neveznek.

A takarmánykiegészítőt előállító Mootral alapítója és vezérigazgatója, Thomas Hafner az egész világon elérhetővé akarja tenni a termékét az állattartók számára, méghozzá úgy, hogy CowCrediteket kínál fel a vállalatoknak széndioxid-kibocsátásuk kompenzálására a nemzetközi légi közlekedés kibocsátáskompenzációs és -csökkentési rendszere (Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation, CORSIA) keretében.

A tehenek fontos szerepet játszanak ökoszisztémánkban
Ha a világ minden tehene fogyasztaná a Mootralt, az annyival csökkentené a metánkibocsátást, mintha 330 millió autót távolítanánk el az utakról.
Fotó: pixabay

A Mootral forradalmi újítása az ENSZ következő klímacsúcstalálkozóján, a COP26-on is terítékre kerül.

Becslések szerint 1,5 milliárd tehén él a Földön, amelyek évente 4,6 gigatonna széndioxidnak megfelelő metánt termelnek.

A szén-dioxid-ellensúlyozás pénzfizetést jelent, amelyet zöld projektekbe – például erdőtelepítésbe - fektetnek be. Ez a gyakorlat már viszonylag elterjedt a légiközlekedésben.

A globális szén-dioxid-ellensúlyozási piac becslések szerint 178 milliárd eurós forgalmat fog elérni, 2019-ben 34 százalékkal nőtt.

"Nagyon izgatottak vagyunk a Mootral szén-dioxid-kibocsátási egységek piacra dobásával kapcsolatban. Kiváló értéket kínálnak a vásárlóknak, valódi változást hoznak a kibocsátások terén, és segítenek fenntartani ősi gazdálkodói közösségeinket és hagyományainkat" - mondta Thomas Hafner.

Egy CowCredit egy tonna széndioxid-beszámítással egyenértékű, és egyedülálló a piacon, mivel ez az egyetlen szén-dioxid-ellensúly, amelyet a szarvasmarha-tenyésztésben alkalmaznak.

A tehenek által termelt metán üvegházhatású gázként 84-szer erősebb, mint a szén-dioxid a kibocsátást követő első 20 évben.

Az állatállomány felelős az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 14,5 százalékáért, amelyből a legtöbbet, 65 százalékot a tehenek eresztenek ki.

Fotó: pexels.com

Ha a világ minden tehene fogyasztaná a Mootralt, az annyival csökkentené a metánkibocsátást, mintha 330 millió autót távolítanánk el az utakról. A gépkocsik száma az EU-ban jelenleg 240 millió.

A Mootral Ruminate-et azonban egyelőre csak az Egyesült Királyságban működő, színvonalas kávézóláncokat ellátó tejgazdaságok használják rendszeresen, emellett kísérleti jelleggel adagolják a teheneknek néhány helyen Európában, valamint az Egyesült Államokban.

Hafner szerint:

„A tehenek fontos szerepet játszanak ökoszisztémánkban, javítják a talaj minőségét és támogatják a szénmegkötést, valamint remek táplálékforrást jelentenek.

Itt az ideje, hogy részesei lehessenek a klímaváltozás elleni globális harcnak is. A Mootral egy skálázható technológia, amely lehetőséget nyit az éghajlati katasztrófa elhárítására, miközben szén-dioxid-mentesítjük a gazdaságot."

MMG Gazdahang

Hetente jelentkezik az MMG Gazdahang podcast adása, a legfontosabb hírekkel, izgalmas beszélgetésekkel és érdekességekkel a nagyvilágból. Hallgatni arany! Kattintson a lejátszóra és hallgassa meg a többi között beszélgetésünket a sikeres pályakezdésről Reng Zoltánnal a Hungrana Kft. vezérigazgatójával és Dusnoki Csabával a MATE osztatlan agrármérnök szakos hallgatójával, vagy nézze meg az MMG Direkt adását youtube csatornánkon.

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Tízből kilencen támogatják a műanyagok visszaszorítását

Az emberek 89 százaléka támogatja a kormány egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit; a magyar és az európai polgárok több mint 80 százaléka szerint az államnak a környezetszennyező cégekkel szemben határozottan fel kell lépnie - hívja fel a figyelmet a Klímapolitikai Intézet elemzése, amelyhez a Századvég szolgáltatott közvélemény-kutatási adatokat.

Július 14-én újra megnyílik az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás

Az Agrárminisztérium újranyitja az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása”című pályázati kiírást – közölte Nagy István tárcavezető. Az újranyitást a 2020 őszén pályázható felhívás óriási sikere indokolja, így ismét lehetőség lesz az állattartók számára nagyobb léptékű beruházások megvalósítására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 14-től lesz ismét lehetőség.

Egyre többen szeretnének Ifjú Kócsagőrök lenni

Rekordszámú jelentkezés érkezett az Agrárminisztérium Ifjú Kócsagőr Programjára, amely a természetvédelmi őrök munkájába nyújt betekintést. A kezdeményezés évről-évre egyre népszerűbb a természet védelme iránt elkötelezett diákok körében. A korábbi résztvevők közül már többen választották hivatásul ezt a területet, és azóta természetvédelmi őrként dolgoznak.

Bőkezű juhtenyésztés

Az ágazatról viszonylag kevés jó szót lehet hallani manapság. Általában véve csökken a faj egyedszáma, aminek az okaként mindig azt fogalmazzák meg, hogy nálunk nem éri meg juhval foglalkozni. Pedig sokkal többet exportálhatnánk, mint amennyit ma kiviszünk az országból, és mostanában az ára is elfogadhatónak tűnik.

Mindent a falvakért!

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, a koronavírus-járvány miatt idén elmarad Szerbiában a népszámlálás, és emiatt az elemzésekben csak a 2011-es összeírás adataira tudunk támaszkodni, mind többen mondják ki hangosan a nyugat-balkáni országban, hogy sürgősen tenni kell valamit, mert a helyzet tarthatatlan. Az utolsó népszámlálás adatai szerint 10 év alatt 5 százalékkal csökkent az ország népessége.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.