Back to top

Az ideálisnál kevesebb csapadék valószínű

A héten még marad a mérsékelten meleg idő, pénteken újabb hidegfronttal, az ideálisnál kevesebb csapadékkal. A jövő hét elejétől várható jelentős melegedés, ami tovább gyorsítja a természetes vegetáció és a kultúrnövényeink fejlődését. A talaj fölső rétege sokfelé, főleg az ország középső részén száraz, így a meleg mellé csapadék is kellene, de ebből csak kevés helyen várható kellő mennyiség.

Meleg idővel kezdődött a május, szombaton még országszerte 25 fok köré emelkedett a legmelegebb órák hőmérséklete. Vasárnap hidegfront érkezett, aminek hatására északon, északnyugaton már napközben több fokkal visszaesett a hőmérséklet, míg máshol csak a késő este, éjszaka lehetett érezni a lehűlést.

A hideg levegő hétfő estére nyugalomba jutott az országban, kiderült az ég, így keddre a fagyzugos helyeken gyenge fagy is kialakult, Zabaron pedig az országos hidegrekord is megdőlt.

Szerdán újabb markáns hidegfront vonult át nagy széllel az országon, de ez is csak kevés helyre hozott az országba számottevő csapadékot. Az elmúlt 10 nap során északkeleten és nyugaton esett 10-20 mm eső, míg az ország középső részén 5 mm alatt maradt a csapadék mennyisége.

A 30 napos csapadékösszeg főleg az ország déli felében marad el a sokéves átlagtól.

Az elmúlt napokban a szél is szárította a talajt, így a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma a középső országrészben egyre nagyobb területen esett ismét a kritikus 40%-os érték alá a növények számára hasznosítható víztartalom százalékában, de a felső fél és egy méteren is nedvességvesztés jellemző az északkeleti tájak kivételével. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet napi átlaga a meleg időben országszerte 15 fok körül alakul.

A meleg hatására felgyorsult a növények fejlődése az elmúlt napokban, különösen ott, ahol kellő nedvesség is rendelkezésre áll ehhez a talajban. Az őszi kalászosok a szárbaindulás fenológiai fázisában járnak, a repce pedig virágzik. Utóbbi növényt azonban megviselte az áprilisi hideg, melynek hatására a szokásosnál alacsonyabbak és kevesebb elágazással rendelkeznek az állományok.

A napraforgó és a kukorica vetése a végéhez közeledik, a keléshez és a kezdeti fejlődéshez a meleg mellett egyre többfelé csapadékra is szükség lenne.

A gyümölcsök közül az alma, a körte és a dió van teljes virágzásban. Ez körülbelül két hetes lemaradást jelent a szokásos időpontokhoz képest, de a lemaradás a természetes vegetációban is megfigyelhető.

A következő 6-8 nap során is változékony marad időjárásunk.

Pénteken újabb hidegfront érkezik, de csak kevés csapadékkal. Összességében délnyugaton várható 5-10 mm, vagy ezt kissé meghaladó mennyiség, az ország északi, északkeleti mintegy felén 5 mm alatti mennyiségre van kilátás. Újabb csapadék majd a jövő hét közepén érkezhet, de ennek egyelőre kicsi az esélye. Szombaton és vasárnap hajnalban a fagyzugos helyeken gyenge fagyok is előfordulhatnak.

Hétfőtől jelentős melegedés kezdődik, már 25 fok köré, kissé a fölé melegszik a levegő, és többnyire napos, száraz időben lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal.

Szerdától nagy a bizonytalansága a prognózisnak, érdemes folyamatosan nyomon követni a legfrissebb előrejelzéseinket. A talaj a jövő hét közepéig többnyire veszít a nedvességtartalmából, de a délnyugati területeken pénteken még jelentős csapadékbevétel várható. A pénteki fronttal is megerősödik a szél, de főleg a hétfő ígérkezik még nagyon szelesnek, a legkevésbé pedig a szombat. A levegő páratartalma pénteken és kezdetben éjszakánként még magas lesz, de szombattól napközben 40% alá esik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Több mint húszezren vettek részt a NAK szántóföldi napokon

Rekordlétszámú, több mint 20 ezer látogató vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2021. június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva agrárszakmai kiállításon. A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

A magas élelmiszerárak még velünk maradnak

A növényi olaj, a gabona és a cukor ára meredeken emelkedett, ennek oka, hogy világszerte újraindul a gazdaság, mely élénkíti a keresletet, azonban a késői betakarítás és a vártnál kisebb termés globális szinten sok aggodalomra ad okot.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.