0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Oroszország a hajdinaexport korlátozását fontolgatja

Oroszország azt fontolgatja, hogy egy ideig korlátozza a hajdina exportját annak érdekében, hogy stabilan tudja tartani a hazai árakat – közölte az orosz mezőgazdasági minisztérium.

Oroszországban sokan a hajdinát nemzeti alapélelmiszernek tekintik, amelyet rendszerint a nehéz időkben felhalmoznak, többek között ez is az egyik oka annak, hogy a belföldi árak megugrása felkeltette a társadalmi stabilitásért aggódó lakosság és a hivatalnokok figyelmét is.

Exportnövekedés

Az oroszországi hajdinaexport november óta jelentősen növekedett – közölte a minisztérium. Oroszország Kínába és a szomszédos országokba, például Lettországba és Litvániába exportál hajdinát.

Ukrajna ebben a hónapban felfüggesztette júliusig a hajdinakivitelét a hazai piaca védelmében.

Az oroszok évente közel 440 000 tonna hajdinát fogyasztanak, és bizonytalan időkben ez a gabonaféle a pánikvásárlási listák élén áll.

Koronavírus és készlethalmozás

A koronavírus-járvány egy évvel ezelőtti kitörésekor Oroszországban elkezdték a hajdinát raktározni, ahogyan 2014-ben is tették a károsodott termésről szóló hírek, az olajárak zuhanása, a rubel esése miatt, melyet a nyugati szankciók is súlyosbítottak. Azonban a közelmúltra nem volt jellemző a pánikvásárlás. Ellenben az emelkedő globális élelmiszerárak többek között Oroszországot is érintik:

az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által márciusban készített irányadó index már a tízedik egymást követő hónapban emelkedett a legmagasabb szintre 2014 júniusa óta.

Moszkva korábban a gabonafélékre és más mezőgazdasági termékekre egy sor exportkorlátozást vezetett be, hogy korlátozza a hazai élelmiszer-inflációt, de ez a hajdinát a közelmúltig nem érintette.

A Vedomosztyi című újság a hét elején beszámolt arról, hogy az orosz kiskereskedelmi láncok a beszállítókkal a hajdina magasabb árairól tárgyalnak. Azóta több megbeszélést is tartottak a tisztviselők, Andrej Belousov miniszterelnöki-helyettes pedig több minisztériumot is arra utasított, hogy tegyenek javaslatot a hajdinaexport lassításának lehetőségeire.

Forrás: esmmagazin.com