Back to top

Száz Covid-pozitív spárgaszedő miatt zárhatnak az iskolák

Egy németországi spárgatermesztő gazdaság dolgozói között rutinszerűen végzett koronavírus-tesztelés során a tesztek mintegy tizede pozitív lett. Ezzel olyan szintet ért el az új fertőzöttek aránya a járásban, amelynél a törvény már korlátozó intézkedéseket ír elő.

A kép illusztráció, nem a helyszínen készült
Fotó: Mathias Böckel / Pixabay
Németország-szerte összességében javulóban van a helyzet, azonban mindig felbukkan egy-egy gócpont – jellemzően ott, ahol sokan laknak, zsúfoltan. Most éppen Alsó-Szászország tartomány Diepholz központú járásában derült ki egy rutinszerű ellenőrzésen, hogy egy spárgára szakosodott termelői-értékesítő egyesülés 1200 dolgozójából több mint 100 megfertőződött – tudósított a welt.de portál.

A tartomány legnagyobb spárgás vállalkozásáról van szó, az érintettek pedig többnyire kelet-európai vendégmunkások.

Az igazoltan fertőzött dolgozókat elkülönítették, a többiek csak munkavégzés céljából hagyhatják el a szálláshelyeiket (ezzel együtt az egyik közeli áruháznak a rendőrséghez kellett fordulnia, a tudósítás szerint egy napon belül rendeződött a helyzet, a szabályszegésnek részben a nyelvtudás hiánya volt az oka).

Ismét szítja ugyanakkor az eset a feszültséget a lakók és az idénymunkásokat foglalkoztató üzemek között,

ugyanis egyértelműen ennek az esetnek a számlájára írhatóan ugrott lényegesen 100 fölé a százezer lakosra jutó új fertőzöttek száma egy héten belül, ilyenkor pedig szigorító intézkedéseket kell bevezetni. A minden tagállamra érvényes „vészfék-jogszabály” egyebek között az éjszakai kijárási tilalom, illetve a távoktatás elrendelését írja elő. A tartományoknak lehetőséget ad ugyanakkor a törvény, hogy 165-ös esetszám alatt a teljes távoktatás helyett azt a vegyes megoldást válasszák, amikor az osztály fele az iskolában, a másik fele otthon tanul, majd cserélnek. Valószínűleg rövid zárás után ezt fogják választani az érintett járásban, írja a welt.de cikke.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

A koronavírus hatására az e-kereskedelem átveheti az uralmat 2030-ra

2030-ra az e-kereskedelem a teljes kiskereskedelmi forgalom 31-40%-át, a nem élelmiszeripari eladásoknak pedig több mint a felét teszi majd ki - derült ki egy svéd tanulmányból.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

VinAgora: a bor iránytűje

Az elmúlt időszakban engedett a koronavírus a szorításából, így nem volt kétséges, hogy megtartják a 22. VinAgora Nemzetközi Borversenyt.

“Kiszagolják” a méhek a koronavírus-fertőzést

Magyarországon megközelítőleg 1,2 millió méhcsalád él mintegy 20 ezer méhésznél. Ez négyzetkilométerenként átlagosan 13 méhcsaládot jelent – ez a méhsűrűség európai viszonylatban igen magas.

A legjobb dolog, ami a spárgával történhet

A spárga minden szempontból szuperzöldség, sokat tehetünk az egészségünkért, ha szezonban rendszeresen fogyasztjuk. Könnyű bánni vele, és ha megfelelő „útitársakat” választunk mellé, különlegesen finom fogásokat készíthetünk. Kezdjük már gyerekkorban!

Jövőre ismét találkozhatunk Berlinben

Jövőre újra személyesen találkozhatnak a zöldség-gyümölcs ágazat szereplői a legnagyobb erre a területre szakosodott kiállításon, a Fruit Logistica 2022-n Berlinben. Mostantól lehet jelentkezni a kiállításra, egészen 2021. július 31-ig. Átlagosan 3300 kiállító és 72 ezer látogató találkozik Berlinben a kiállítás napjaiban, ezzel ez a világ legnagyobb frissáru-kiállítása.

Rekordértékesítés a bioélelmiszer-piacon

A biogyümölcsök és zöldségek értékesítése 20,4 milliárd dollárt tett ki, ami a teljes bioélelmiszer értékesítés több mint egyharmadát és az országban eladott összes gyümölcs és zöldségmennyiség 15%-át teszi ki.

A Danone díjat nyert az élelmiszer-pazarlás ellen folytatott küzdelmével

A németországi Szövetségi Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium „Túl jó a kukába” díjjal ismerte el a Danone online üzletét, melyben olyan termékeket forgalmaz, melyek rövid lejárati idejük miatt már nem kerülhetnek a boltok polcaira.

A nagyközönség számára is látogatható lesz Európa egyik legnagyobb állattenyésztési kiállítása

A francia Sommet de l'Élevage, Európa egyik legnagyobb állattenyésztési kiállításának, szervezői megerősítették, hogy idén októberben élő bemutatót tartanak, a franciaországi Covid-19 oltási program befejeztével. A 2021-es kiállítást jelenleg október 5-8-ra tervezik Clermont-Ferrand-ban.