0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Száz Covid-pozitív spárgaszedő miatt zárhatnak az iskolák

Egy németországi spárgatermesztő gazdaság dolgozói között rutinszerűen végzett koronavírus-tesztelés során a tesztek mintegy tizede pozitív lett. Ezzel olyan szintet ért el az új fertőzöttek aránya a járásban, amelynél a törvény már korlátozó intézkedéseket ír elő.

Németország-szerte összességében javulóban van a helyzet, azonban mindig felbukkan egy-egy gócpont – jellemzően ott, ahol sokan laknak, zsúfoltan. Most éppen Alsó-Szászország tartomány Diepholz központú járásában derült ki egy rutinszerű ellenőrzésen, hogy egy spárgára szakosodott termelői-értékesítő egyesülés 1200 dolgozójából több mint 100 megfertőződött – tudósított a welt.de portál.

A tartomány legnagyobb spárgás vállalkozásáról van szó, az érintettek pedig többnyire kelet-európai vendégmunkások.

Az igazoltan fertőzött dolgozókat elkülönítették, a többiek csak munkavégzés céljából hagyhatják el a szálláshelyeiket (ezzel együtt az egyik közeli áruháznak a rendőrséghez kellett fordulnia, a tudósítás szerint egy napon belül rendeződött a helyzet, a szabályszegésnek részben a nyelvtudás hiánya volt az oka).

Ismét szítja ugyanakkor az eset a feszültséget a lakók és az idénymunkásokat foglalkoztató üzemek között,

ugyanis egyértelműen ennek az esetnek a számlájára írhatóan ugrott lényegesen 100 fölé a százezer lakosra jutó új fertőzöttek száma egy héten belül, ilyenkor pedig szigorító intézkedéseket kell bevezetni. A minden tagállamra érvényes „vészfék-jogszabály” egyebek között az éjszakai kijárási tilalom, illetve a távoktatás elrendelését írja elő. A tartományoknak lehetőséget ad ugyanakkor a törvény, hogy 165-ös esetszám alatt a teljes távoktatás helyett azt a vegyes megoldást válasszák, amikor az osztály fele az iskolában, a másik fele otthon tanul, majd cserélnek. Valószínűleg rövid zárás után ezt fogják választani az érintett járásban, írja a welt.de cikke.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu