0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Tíz hónap felfüggesztett börtönt kapott állatkínzás miatt egy érdi férfi

Az Érdi Járásbíróság állatkínzás bűntette miatt tíz hónap - végrehajtásában 2 évi próbaidőre - felfüggesztett börtönbüntetésre és négy év állattartói foglalkozástól eltiltásra ítélt egy érdi férfit.

A vádlott érdi ingatlanán egy szűk, földbe vájt üregben tartott kecskéket és baromfikat – közölte a Budapest Környéki Törvényszék hétfőn az MTI-vel.

A nem megfelelő állattartás miatt az Érdi Járási Hivatal 2018 augusztusában már kötelezte a vádlottat arra, hogy az állatai gyógykezeléséről, a rágcsáló- és rovarirtásról, az állatok megfelelő regisztrációjáról gondoskodjon, azonban a vádlott ezen kötelezettségének nem tett eleget.

A férfi az állatokat hosszú időn keresztül nem gondozta megfelelően, nem biztosította a kecskék és a baromfik számára a fajhoz, nemhez, korhoz igazodó élettani igényeket kiszolgáló életteret, nem alakított ki számukra megfelelő pihenőhelyet.

Az üregben, ahol az állatokat tartotta, nem volt világítás, természetes fény nem jutott be, a padozat ürülékkel szennyezett volt, az üregben több napja elpusztult kecske tetemét is megtalálták a hatóság emberei.

A hatósági ellenőrzés után 131 kecskét és 52 baromfit szállítottak el az ingatlanról. Az állatok közül egy hónapon belül 23 kecske elpusztult betegségek miatt.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette, ellene – a bűncselekmény elkövetését egyébként tagadó – vádlott fellebbezést jelentett be, így az eljárás a Budapest Környéki Törvényszéken, mint másodfokú bíróságon folytatódik – áll a közleményben.

Forrás: MTI