Back to top

A vadmacskák titkos élete

2021 a vadmacskák éve! A Budakeszi Vadaspark vadmacska-monitoring programot indított, hogy feltérképezze a genetikailag tiszta vadmacskák egyedszámát. Ez egy felettébb összetett feladat, mivel a hazai állományáról csak becsléseink vannak, ami annak köszönhető, hogy a tisztavérű egyedek a házi macskákkal keverednek - többek között erről is olvashat A Mi Erdőnk idei második számában.

MMG - Az igazi vadmacska

A genetikailag tiszta vadmacskák egyedszámát egyelőre homály fedi.

Ennek feltérképezésére a Budakeszi Vadaspark vadmacska-monitoring programot indított, aminek első lépése Szilveszter, a vadaspark kandúrjának analizálása.

Szilveszter kifutóját kamera- és szőrcsapdákkal látták el a gondozók, és megfigyelték, melyek azok a szaganyagok, amelyek dörgölőzésre késztetik Szilvesztert. A szőrcsapdára tapadt szőrből DNS-vizsgálatok végezhetők.

Ez azért fontos, mert a vadaspark dolgozói az eredményeket szeretnék a természetben felhasználni, pontosabban a belső Pilisben.

Itt szintén szőrcsapdákat fognak kihelyezni, és az azon ragadt szőrből a genetikai vizsgálatok révén megállapítható lesz, tisztavérű vagy hibridizált vadmacska-állomány él a területen.

Amennyiben a monitoring során találnak genetikailag tiszta egyedeket, akkor a továbbiakban a vadaspark vadmacska-szaporításba kezd, és a felnevelt egyedeket a belső Pilisbe repatriálják.

Ez pedig hatalmas lépés lehet a hazánkban fokozottan védett vadmacska tisztavérű állományának stabilitására.

Emellett a beporzók szerepéről is olvashatnak, amik nélkül sokkal szegényebb lenne a földi élet ismert formája, ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.

Továbbá olyan érdekes természeti jelenségeket is ismertettünk, mint a kaptárkövek, amelyek valószínűsíthetően elődeink által sziklatornyokba vésett fülkéknek tűnnek, és több elképzelésük is van a történészeknek, milyen funkcióval bírtak.

Dr. Seregi Jánosnak A Mi Erdőnk magazin megalapításának közreműködésében végzett munkájáról is beszámolunk, és egyebek mellett arról kérdeztük, hogy az immár 10 éves lapunk kezdetekben megfogalmazott célkitűzései miként valósultak meg. Az idő bizonyította: jó döntés volt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Tízből kilencen támogatják a műanyagok visszaszorítását

Az emberek 89 százaléka támogatja a kormány egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit; a magyar és az európai polgárok több mint 80 százaléka szerint az államnak a környezetszennyező cégekkel szemben határozottan fel kell lépnie - hívja fel a figyelmet a Klímapolitikai Intézet elemzése, amelyhez a Századvég szolgáltatott közvélemény-kutatási adatokat.

Egyre többen szeretnének Ifjú Kócsagőrök lenni

Rekordszámú jelentkezés érkezett az Agrárminisztérium Ifjú Kócsagőr Programjára, amely a természetvédelmi őrök munkájába nyújt betekintést. A kezdeményezés évről-évre egyre népszerűbb a természet védelme iránt elkötelezett diákok körében. A korábbi résztvevők közül már többen választották hivatásul ezt a területet, és azóta természetvédelmi őrként dolgoznak.

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata.

Madarak a környezetünkben

Természetes környezetünkben sok szép madár él, amelyek sokszor nemcsak érdekes életükkel, szépségükkel, hanem hangjukkal és „ösztönös segítségükkel” is felhívják magukra figyelmünket. Leggyakoribb segítőink közül mutatunk be néhányat.

Újabb cseh-lengyel környezeti vita

Cseh környezetvédelmi szervezetek a Csehország és Lengyelország határán található Králický Sněžník nevű hegy tetejére tervezett kilátó építésének azonnali leállítását szorgalmazzák. Szerintük a torony, amelyet 2020 ősze óta építenek, megsérti az építési engedélyekre vonatkozó szabályokat, és veszélyt jelent az élővilágra.

Gazdasági főigazgatói pályázat a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem pályázatot hirdetett gazdasági főigazgató pozíció betöltésére, azon szakembereknek, akik többek között legalább öt éves gazdasági vezetői tapasztalattal, valamint gazdasági szakirányú és regisztrált mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkeznek.

Természetes élőhelyeik mintegy 90 százalékát elveszíthetik a főemlősök Afrikában

Természetes környezetük mintegy 90 százalékát elveszíthetik Afrikában a főemlősök a következő évtizedekben a globális felmelegedés és az élőhelyek elpusztítása miatt egy nemzetközi kutatócsoport előrejelzése szerint.

Növekedett a túzokállomány

Magyarországon is növekedett a túzokállomány a MVM Démász sikeresnek bizonyuló túzokvédelmi programjának köszönhetően. Idén összesen 1553 madarat számláltak a kelet-pannon régióban, ebből 957 egyed él az MVM Démász Áramhálózati Kft. üzemeltetési területén, amely a Magyarországon élő túzokok 61,6 százaléka. A Kárpát-medencében összesen 2173 madarat számláltak a program keretén belül.