Back to top

A vadmacskák titkos élete

2021 a vadmacskák éve! A Budakeszi Vadaspark vadmacska-monitoring programot indított, hogy feltérképezze a genetikailag tiszta vadmacskák egyedszámát. Ez egy felettébb összetett feladat, mivel a hazai állományáról csak becsléseink vannak, ami annak köszönhető, hogy a tisztavérű egyedek a házi macskákkal keverednek - többek között erről is olvashat A Mi Erdőnk idei második számában.

MMG - Az igazi vadmacska

A genetikailag tiszta vadmacskák egyedszámát egyelőre homály fedi.

Ennek feltérképezésére a Budakeszi Vadaspark vadmacska-monitoring programot indított, aminek első lépése Szilveszter, a vadaspark kandúrjának analizálása.

Szilveszter kifutóját kamera- és szőrcsapdákkal látták el a gondozók, és megfigyelték, melyek azok a szaganyagok, amelyek dörgölőzésre késztetik Szilvesztert. A szőrcsapdára tapadt szőrből DNS-vizsgálatok végezhetők.

Ez azért fontos, mert a vadaspark dolgozói az eredményeket szeretnék a természetben felhasználni, pontosabban a belső Pilisben.

Itt szintén szőrcsapdákat fognak kihelyezni, és az azon ragadt szőrből a genetikai vizsgálatok révén megállapítható lesz, tisztavérű vagy hibridizált vadmacska-állomány él a területen.

Amennyiben a monitoring során találnak genetikailag tiszta egyedeket, akkor a továbbiakban a vadaspark vadmacska-szaporításba kezd, és a felnevelt egyedeket a belső Pilisbe repatriálják.

Ez pedig hatalmas lépés lehet a hazánkban fokozottan védett vadmacska tisztavérű állományának stabilitására.

Emellett a beporzók szerepéről is olvashatnak, amik nélkül sokkal szegényebb lenne a földi élet ismert formája, ezért védelmük mindannyiunk kötelessége.

Továbbá olyan érdekes természeti jelenségeket is ismertettünk, mint a kaptárkövek, amelyek valószínűsíthetően elődeink által sziklatornyokba vésett fülkéknek tűnnek, és több elképzelésük is van a történészeknek, milyen funkcióval bírtak.

Dr. Seregi Jánosnak A Mi Erdőnk magazin megalapításának közreműködésében végzett munkájáról is beszámolunk, és egyebek mellett arról kérdeztük, hogy az immár 10 éves lapunk kezdetekben megfogalmazott célkitűzései miként valósultak meg. Az idő bizonyította: jó döntés volt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2021/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az építő vezérigazgató

Barkóczi István erdőmérnök két évtizeden keresztül szolgálta a SEFAG Zrt. erdőgazdaságot, azonban vezérigazgatóként kevesebbet élvezhetett a gyakorlati szakmából – a 13 milliárd forintos forgalmú cég nem hagyott sok szabadidőt neki. Ma már nyugdíjasként szenvedélyes kiránduló, rendszeresen járja az erdőt, gombát gyűjt.

Megtisztuló állami erdők

Az állami erdőgazdaságok 2021. május végéig több mint 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el az erdőterületekről a Tisztítsuk meg az Országot! kezdeményezés keretében.

Gyalog, kerékpárral és lóval

A belföldi, ezen belül az erdei turizmus folyamatos növekedése azt mutatja, hogy egyre többen választják kikapcsolódási helyszínként hazánk természeti környezetét. A tavaly és idén kialakult járványhelyzet még több embert késztetett a bezártságból a turistautakra és a népszerű erdei kirándulóhelyekre.

Erdőgazdálkodás Gyántásországban

Az Őrséget egykoron Gyántásországnak hívták, utalva az erdőket uraló, nagy gyantatartalmú erdeifenyőre, de az elnevezésben kis gúnyolódás is volt a helyiek felé. Napjainkban az Őrség állami tulajdonú erdeinek kezelője a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatósága, mely összesen 12 045 hektáron gazdálkodik.

Jobb klíma, szebb környezet

Hazánk kiemelt célja az ország fával borított területeinek növelése. Az ország zöldítése nemcsak szebbé teszi környezetünket, hanem komoly klímavédelmi jelentősége is van: az erdők meghatározó szerepet játszanak az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében, a szén-dioxid megkötésében, a mikroklíma javításában.

Feltárulnak Gemenc csodái

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejének szinte teljes egésze természetvédelmi oltalom alatt áll. A fokozottan védett területek nem látogathatók, a védett erdőrészletekben pedig csak szigorú szabályok betartásával barangolhatunk. A Gemenc Zrt. által fenntartott tanösvények, például az interaktív Molnárka tanösvény, ugyanakkor segítik az erdő csodáinak megismerését.

A társaságkedvelő mókusok boldogabbak

Egy kutatás során megállapították, hogy a mókusok négy különböző személyiségjegyet mutatnak, amelyek befolyásolják, hogyan használják a környezetükben lévő teret és erőforrásokat. A kutatók úgy vélik, hogy a tanulmány eredményei felhívhatják a figyelmet a vadon élő állatok védelmére irányuló intézkedések fontosságára.

Mártély napjainkban

Magas lábakon álló üdülőházak, művészeti táborok, strandolás, horgászat, káprázatos természeti kincsek – mindez egy helyen, a Csongrád-Csanád megyei Mártély község közvetlen közelében. A Mártélyi Tájvédelmi Körzet természetvédelmi kezelője, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Tisza bal partján helyezkedik el 2260 hektáros területével.

Elkezdődött a Vadbiológusok Nemzetközi Uniójának kongresszusa Budapesten

Megkezdődött kedden a Vadbiológusok Nemzetközi Uniójának (IUGB) 35. kongresszusa, amelyet az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódóan tartanak Budapesten.

Élő tárgyakat mutatnak be a budapesti öko-art fesztiválon

Mi is az öko-art? Mitől lesz egy művész vagy egy műalkotás környezetbarát? Hogyan lehet barátságban élni a természettel, és ebben a szellemben alkotni? Mik azok az élő tárgyak? Mindez kiderül szeptember 23. és október 12. között a Művészet a Jövőért Nemzetközi Öko-Művészeti Fesztivál programjain.