Back to top

Óvattal gombásszunk

Akik szeretnek a természetben járni, tavasszal, kora nyáron és ősszel, biztosan találkoznak erdei gombákkal. Bárki gyűjthet természetvédelmi oltalom alatt nem álló gombát - betartva az erdőtörvényben és a természet védelméről szóló törvénybe foglaltakat - , de érdemes tapasztalt gombaszedővel gombászni, vagy utánajárni, pontosan mit is szedtünk, mert érhetnek minket kellemetlen meglepetések.

Az egyik legkorábbi, március elején megjelenő faj az osztrák csészegomba, aminek feltűnő piros termőteste ehető, de nincs különösebb íze vagy illata. A tavalyi Év Gombájával, a csoportos csészegombával is találkozhatunk tavaszi erdőséták alkalmával. Neve is jelzi, telepeket alkotva jelenik meg, s bár nem mérgezők, de a néhány milliméteres tönkjéből nagyon nehéz olyan mennyiséget szedni, amely egy étkezésre elégséges.

A kucsmagombák látványosak, ehetők, sőt finomak is, meséli Szlaukó Zsuzsa gombász.

A cseh, hegyes, ízletes, sötét, pusztai kucsmagombákkal nyárerdőben, homokos talajon is találkozhatunk, de a pusztai kucsmagomba a szikes talajt is kedveli.

Ezek a fajok hazánkban az erdők mellett füves területeken, de akár kertekben is megjelenhetnek.

Kucsmagomba
Fotó: Szlaukó Zsuzsa
Azonban vigyázzunk, hogy ne tévesszük őket össze a mérgező redős, vörösbarna és nagy papsapkagombával, melyek hasonló színű, méretű és megjelenésű fajok, ráadásul a kucsmagombákkal egy időben (bár főleg savanyú talajú fenyvesekben) teremnek. Kalapjuk felülete szintúgy sűrűn tekervényes, kanyargósan ráncos, színük a barna különböző árnyalataiban pompázik.

A májusi pereszke a kitűnő étkezési gombák közé tartozik.

Alakjuk változó, fiatalon félgömbszerű, később kiterülő, vastag húsú gombánk. 8-15 cm fehér, sárgásfehér színű, lemezei sűrűn állók, fehérek. A kerti csiperkéhez hasonlóan mindenféle gombás ételhez használható.

Nyár elején találkozhatunk még szegfűgombával és a nyári vargányával is. Utóbbi jellemzően 5-25 cm átmérőjű, kezdetben gömbölyű, később kiterülő. Tönkjük a kalap színéhez hasonló, de jóval világosabb árnyalatú. A nyári vargánya melegkedvelő lombos erdőkben érzi igazán jól magát.

Szlaukó Zsuzsa szerint, aki gombászásra adja a fejét, annak néhány szabályt tudnia kell. Első és legfontosabb szabály: ismerjük fel a gyilkos galócát!

A mérgezések többségét ez a faj okozza. A gyógyszereknek köszönhetően ma már ritkábban fordul elő mérgezés következtében bekövetkező halál, de aki túléli, sosem lesz olyan, mint volt. Néhány óra alatt olyan állapotba kerül a máj és más belső szervek, mint egy idült alkoholistának hosszú évek alatt.

Gyilkos galóca
Fotó: Wikipédia
A gyilkos galócának fehérek a lemezei, a gallérja a tönkön és a bocskor (szakadozott szélű burokmaradvány a tönk bázisán) is. Kalapja olajzöld, ritkábban barnás színe, valamint tönkjének márványozottsága. A gyilkos galócát gyakran keverik össze a fehér pettyes, piros kalapú mesegombával, a légyölő galócával.

Gombát szedni a legcélravezetőbb, ha a termőtestet vékony pengéjű késsel a tönk alján lemetsszük, vagy egy határozott mozdulattal kicsavarjuk a földből.

Legfontosabb, hogy minél kevésbé bolygassuk meg a rendszerint talajban található micéliumot (a gombafonalak szövedékét), illetve magát az élőhelyet.

A begyűjtött gombát saját érdekünkben minden esetben vizsgáltassuk meg szakellenőrrel!

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Tízből kilencen támogatják a műanyagok visszaszorítását

Az emberek 89 százaléka támogatja a kormány egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit; a magyar és az európai polgárok több mint 80 százaléka szerint az államnak a környezetszennyező cégekkel szemben határozottan fel kell lépnie - hívja fel a figyelmet a Klímapolitikai Intézet elemzése, amelyhez a Századvég szolgáltatott közvélemény-kutatási adatokat.

Egyre többen szeretnének Ifjú Kócsagőrök lenni

Rekordszámú jelentkezés érkezett az Agrárminisztérium Ifjú Kócsagőr Programjára, amely a természetvédelmi őrök munkájába nyújt betekintést. A kezdeményezés évről-évre egyre népszerűbb a természet védelme iránt elkötelezett diákok körében. A korábbi résztvevők közül már többen választották hivatásul ezt a területet, és azóta természetvédelmi őrként dolgoznak.

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata.

Madarak a környezetünkben

Természetes környezetünkben sok szép madár él, amelyek sokszor nemcsak érdekes életükkel, szépségükkel, hanem hangjukkal és „ösztönös segítségükkel” is felhívják magukra figyelmünket. Leggyakoribb segítőink közül mutatunk be néhányat.

Újabb cseh-lengyel környezeti vita

Cseh környezetvédelmi szervezetek a Csehország és Lengyelország határán található Králický Sněžník nevű hegy tetejére tervezett kilátó építésének azonnali leállítását szorgalmazzák. Szerintük a torony, amelyet 2020 ősze óta építenek, megsérti az építési engedélyekre vonatkozó szabályokat, és veszélyt jelent az élővilágra.

Gazdasági főigazgatói pályázat a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem pályázatot hirdetett gazdasági főigazgató pozíció betöltésére, azon szakembereknek, akik többek között legalább öt éves gazdasági vezetői tapasztalattal, valamint gazdasági szakirányú és regisztrált mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkeznek.

Természetes élőhelyeik mintegy 90 százalékát elveszíthetik a főemlősök Afrikában

Természetes környezetük mintegy 90 százalékát elveszíthetik Afrikában a főemlősök a következő évtizedekben a globális felmelegedés és az élőhelyek elpusztítása miatt egy nemzetközi kutatócsoport előrejelzése szerint.