Back to top

Takarni és fűteni is kell a csonthéjasokat, hogy megvédjük a tavaszi fagyoktól

Harmadik éve fagyott el a kajszi és az őszibarack Nagyvenyimben, Csizmadia György gyümölcsösében, pedig nem különösebben fagyveszélyes területen fekszik. A tavalyi, rendkívüli mértékű fagykár után almából és cseresznyéből még biztató a terméskilátás.

MMG - A barackot be kell tenni fólia alá – a tavaszi fagyok nem hagynak választást

Nagyvenyimben tengerszint fölött 140 méterrel terülnek el a gyümölcsösök és szamócatáblák a gazdaságban, ahol almát, cseresznyét, kajszit, őszibarackot, bodzát és szamócát termeszt Csizmadia György. Szamóca- és bodzabemutatóknak, illetve más rendezvényeknek is többször helyet adott már a szakember, többször jártunk nála.

Jégvédő hálóval, mikroöntözéssel, tápoldatozva termeszt, folyamatosan keresi a legjobb, leggazdaságosabb megoldásokat, de a fagyvédelem neki is feladja a leckét, mint mindenkinek.

Tavaly 17 fagyos éjszaka kellett védekezni, ami hatalmas kiadással és nehéz munkaszervezéssel jár, ha fűteni akarja valaki az ültetvényét. Az idén május 4-én is deres hajnalra ébredtek, amivel közel ugyanannyi fagyos tavaszi nap következett be, mint tavaly. A kajszit és az őszibarackot teljes virágzásban érte a legnagyobb hideg, ami Nagyvenyimben „csak” mínusz 6 C-fok volt. Az alma pirosbimbóban, a cseresznye fehérbimbós állapotban volt.

A tavalyi kihagyó év és a hosszú, meleg ősz miatt nagyon sok virágrügy fejlődött minden gyümölcsfán, úgyhogy most a sok virágból a fagykár ellenére is több maradhat meg.

Almában nehezebb a ritkítás, mert a királyvirágok fagytak el
Fotó: Bokor Ádám
Almában a királyvirágokat vitte el a fagy, ami megnehezíti a ritkítást: kétszer kell kezelni a fákat, hogy méretes gyümölcsöt neveljenek. A Jonagoldok sínylették meg leginkább az idei tavaszi fagyokat, a Granny Smith csak május elején nyílt, megúszta a legrosszabbat. Cseresznyében nagy a különbség a fajták között: a Rita a tavalyi évvel ellentétben nagyon megszenvedte a hideget, a koraiak (Valerij Cskalov, Vera) fele-harmadannyi termést adhatnak, mint tavaly, a későbbi fajták pedig, a Germersdorfi és a Carmen közepeset.

Megnehezíti a védekezést, hogy mostanában gyakori a szállított fagy, amikor a magasban sincs melegebb levegő, mint a talaj közelében, és a szél is fúj.

Almában még jó termésre van kilátás a Venyim Gyümölcse Kertészetben
Fotó: Bokor Ádám
Ráadásul az utóbbi tavaszok nagyon szárazak is, alacsony a levegő páratartalma, amin korona alatti öntözéssel próbál segíteni, de még ahhoz sincsen elég vize.

A különböző fűtőberendezésekkel előállított hő hamar elillan az ültetvényből, és nincs lehetőség arra sem, hogy légkeveréssel enyhítsünk a hidegen. Csizmadia György speciális regenerálódást segítő lombtrágyákkal, mikroelemekkel, aminosavakkal próbálja ellensúlyozni a hideg hatását. Az idén pedig nagy beruházásba kezdett, a cseresznyeültetvény egy részét fogja zárt esővédő fóliával takarni, amihez már beszerezte a szükséges anyagokat.

Úgy véli, hogy a takart ültetvényben már lehet védekezni egyszerű hőlégbefúvóal, amihez kazánokkal melegíti föl a levegőt.

Így nem illan el a meleg az ültetvényből. A zárt rendszerű fólia persze kétszer olyan drága, mint a lazább, amit mindenképpen érdemes a cseresznye fölé húzni, hogy ne repedjen a gyümölcs. A cseresznye kellően értékes kultúra ekkora beruházáshoz, és a fákat viszonylag könnyű megtartani a kellő magasságban.

Enyhe fagykár szamócában is volt
Fotó: Horváth Csilla
Könnyebb megvédeni a szamócát, ami az idén is dupla fátyolfólia alatt volt egészen május elejéig,. Itt gond a háló szilárd rögzítése, hogy ne fújja el a szél, valamint a szükséges növényvédelemhez, lombtrágyázáshoz nyitni-csukni kell a fóliát. Sajnos az eddigi utolsó, május 4-én hajnalban érkező fagy károsította az állományt, a hűvös idő miatt vontatottan fejlődnek a tövek, több lesz az apróbb szamóca.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elfogadhatatlan árat kínálnak a meggyért a konzervgyárak

A Penta Familia Szövetkezetben meggypiaci megbeszélést tartottak termesztők és a konzervgyárak képviselői részvételével. Keczkó Pétert, a szövetkezet elnökét kérdeztük, mire jutottak a rendezvényen.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok zárása előtt néhány órával adják át a két legszebb standnak járó elismerést. Károlyi György és Károlyi Angelica megköszönte minden résztvevőnek, hogy a járvány ellenére kitartottak és eljöttek Fehérvárcsurgóra, ez volt a legszívrehatóbb a szervezők számára.

Így vásárolhatunk szamócát 600 Ft/kg-ért

Két évvel ezelőtt még 1200 Ft/kg-ért kaphattunk a piacon hazai szamócát, ám az idén több, mint a dupláját kell fizetnünk érte. Így nem csoda, ha egyre népszerűbbek a "szedd magad" eperföldek, amelyek fő szezonja e héten startol. Rögtönzött tesztünkből azonban kiderült, csak a hűs szobából tűnik idillikusnak kosárkával a kezünkben édes termés után kutatni az eperföldön.

Csak a melegre várnak a károsítók – Növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Mintegy kéthetes lemaradásban vannak a növények a hűvös tavasz miatt, ugyanakkor sok növénybetegségnek sem kedvezett az eddigi időjárás. A varasodás és a tűzelhalás terjedését például gátolja az alacsony éjszakai hőmérséklet, illetve az almamoly sem rajzik olyan intenzíven, mint az előző években. Lesújtó ugyanakkor a csonthéjasok látványa a korábbi moníliás fertőzés miatt.

VinAgora: a bor iránytűje

Az elmúlt időszakban engedett a koronavírus a szorításából, így nem volt kétséges, hogy megtartják a 22. VinAgora Nemzetközi Borversenyt.

Hogyan segíthetjük a szőlő kötődését?

Az idei hűvös tavasz miatt késésben van a szőlővirágzás, ezért érdemes segíteni a virágzás, megtermékenyülés, kötődés folyamatát. A Kerti Kalendárium júniusi számában Németh Krisztina ehhez ad részletes segítséget. A rügyben tavaly nyár végére alakult ki a fürtkezdemény, idén tavasszal vált véglegessé a virágok száma. Sokáig száraz is volt az időjárás, ami hátrányosan érintette ezt a folyamatot.

A nyitás jelei Szerbiában

Amikor ezek a sorok íródnak, már elmondható, hogy Magyarországhoz hasonlóan Szerbiában is lecsengőben van a koronavírus-járvány. Jól halad a vakcinázás, és ennek köszönhetően egyre csökken az új fertőzöttek, a kórházban kezeltek és a halálos áldozatok száma. Szerbia 7 millió lakosának több mint egyharmada megkapta a vakcina első adagját, bő egynegyede pedig átoltottnak tekinthető.

Rekordértékesítés a bioélelmiszer-piacon

A biogyümölcsök és zöldségek értékesítése 20,4 milliárd dollárt tett ki, ami a teljes bioélelmiszer értékesítés több mint egyharmadát és az országban eladott összes gyümölcs és zöldségmennyiség 15%-át teszi ki.