Back to top

Tartalmában és formájában is megújult az Állattenyésztés

A megújult Állattenyésztés ezentúl egy-egy, az állattenyésztők, állattartók számára fontos témát jár körül, igyekezve annak minden aspektusát felderíteni. Takarmányozás, költségek, alternatívák, kutatás, gyakorlat – idei első számunk cikkei a magas takarmányárak témáját járják körül.

Nem lehet megjósolni, hogy meddig marad magas a takarmány ára. Sok múlik azon, hogy kedvez-e majd az időjárás az idei termésnek, illetve, hogy meddig bénítja a globális piacot a pandémia. Egy biztos: a következő fél év még nehéz lesz az állattenyésztők számára – mondta el Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrárcentrumának ügyvezető igazgatója.

A verseny-, illetve eredmény-termelő-képesség a gond. Erről Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója beszélt lapunknak. A takarmánygyártók véleménye szerint a termelőknek előre kellene menekülniük, vagyis most kellene korszerűsíteniük a termelést, állatjóléti, illetve precíziós gazdálkodási fejlesztéseket kellene elvégezniük.

A precíziós állattenyésztés jó példája a Cow Manager tehénmonitoring rendszer, amelynek gyakorlati alkalmazását, a prevenció jegyében összegyűjtött adathalmazok, grafikonok napi használatát mutatja be a Holstein-Genetika Kft.

Ugyancsak jövő technológiája a hazánkban még a bevezetés időszakában lévő fejőrobot. Lapunkból a DeLaval cég fejőrobotokat használó automatizált fejési rendszeréről tájékozódhatnak.

Emellett megtudhatják, hogy a Tonisity International izotóniás, a belet tápláló oldatai kitűnően alkalmazhatók a sertéstartás technológiai kihívásainak megoldására.

A baromfi- és a juhágazatot is sújtja a takarmányár növekedése – Csongrád-Csanád megyében készült termelői riportunkból kiderül, hogy a széna ára is az egekben van, és az is, hogy egy ottani, baromfihizlalással foglalkozó vállalkozó szerint jobban jár, ha egyelőre leáll és átcsoportosítja a dolgozóit.

„A kialakult versenyhelyzet nem engedi meg, hogy az így szoktuk, ez biztosan jó lesz szemlélettel éljünk, mert versenytársaink Európában és a világon ezt már régen levetették” – hangsúlyozza Tossenberger János egyetemi tanár és tanítványa, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. receptgazdálkodási vezetője. A takarmányozási kutatások világszerte arra irányulnak, hogy az állat genetikai potenciálja, a takarmányozás és a tartástechnológia egyensúlyban legyen.

Szaktudás nélkül ma már csak vergődni lehet – állítja a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke. A szakmai szervezetek egyébként a nemzeti támogatások egy részének az állattenyésztésbe való átcsoportosítását, bizonyos termeléshez kötött támogatásoknak a kialakítását javasolják a szaktárcának.

Lapunk következő száma az antimikrobiális rezisztenciával foglalkozik, a 2021. évi első szám pedig ide kattintva tekinthető meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Július 14-én újra megnyílik az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás

Az Agrárminisztérium újranyitja az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása”című pályázati kiírást – közölte Nagy István tárcavezető. Az újranyitást a 2020 őszén pályázható felhívás óriási sikere indokolja, így ismét lehetőség lesz az állattartók számára nagyobb léptékű beruházások megvalósítására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 14-től lesz ismét lehetőség.

Bőkezű juhtenyésztés

Az ágazatról viszonylag kevés jó szót lehet hallani manapság. Általában véve csökken a faj egyedszáma, aminek az okaként mindig azt fogalmazzák meg, hogy nálunk nem éri meg juhval foglalkozni. Pedig sokkal többet exportálhatnánk, mint amennyit ma kiviszünk az országból, és mostanában az ára is elfogadhatónak tűnik.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

Ha a teheneket megkérdezzük, ők a robotot választják – Fejőrobotok Rétalap-Balogtagon

A Kisalföldi Mezőgazdasági Zrt. az ország egyik legjelentősebb szarvasmarhatartással foglalkozó vállalkozása. Három telephelyen több, mint 2600 szarvasmarhát tartanak. 2017-től a Biokontroll Hungária Kft-vel együttműködve ökológiailag ellenőrzött biotejet állítanak elő. Az általuk megtermelt 27 millió kg nyers tej országosan kiemelkedő teljesítmény.

BÉT: élénkülő kereskedelem

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában a május 28. és június 3. közötti öt tőzsdenapon az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica júliusi tőzsdei elszámolóára 86 500 forint/tonna, a november–decemberi 65 000 forint/tonna, a 2022. március–júliusi 67 000–68 000 forint/tonna volt.

Közös tanszéket alapít a MATE és a Tungsram

Közös kutatóintézetet és kihelyezett tanszéket alapít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram a vállalatcsoport budapesti székhelyén, ahol májusban kutatás-fejlesztést szolgáló vertikális farm nyílt. A tudományos és innovációs együttműködés megkezdését június 7-én jelentették be.

A nagyközönség számára is látogatható lesz Európa egyik legnagyobb állattenyésztési kiállítása

A francia Sommet de l'Élevage, Európa egyik legnagyobb állattenyésztési kiállításának, szervezői megerősítették, hogy idén októberben élő bemutatót tartanak, a franciaországi Covid-19 oltási program befejeztével. A 2021-es kiállítást jelenleg október 5-8-ra tervezik Clermont-Ferrand-ban.