0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Úgy tűnik, nem sikerül féken tartani a rettegett banánkórt Dél-Amerikában

Latin-amerikai sajtóforrásokra hivatkozva az Eurofruit Magazine arról számolt be, hogy valószínűleg Venezuelában is felbukkant a banán rettegett fuzáriumos betegsége, bár sok konkrétumot nem lehet tudni, miután a hatóságok elzárkóznak az együttműködéstől.

A hír pár héttel azután kezdett el terjedni, hogy egy észak-perui farmon igazoltan felbukkant a Fusarium oxysporum f. sp. cubense trópusi 4-es rassza, felszítva a félelmeket, hogy minden erőfeszítés ellenére sem sikerül féken tartani a Dél-Amerikába 2019-ben behurcolt betegséget. A mostani venezuelai esetről ugyanakkor

csak magánúton terjedő fényképek alapján állíthatják a szomszédos országok szakemberei, hogy „minden bizonnyal fuzárium”,

mivel a venezuelai fél elzárkózik mindennemű együttműködéstől: sem információt nem osztanak meg, sem a témával foglalkozó régiós egyeztetéseken nem vesznek részt a venezuelai hatóságok – számolt be róla az Eurofruit Magazine.

A nemzetközi sajtóban röviden TR4-ként emlegetett fuzárium-variáns azért félelmetes, mert

a világ banánkereskedelme lényegében egyetlen banánfajtára épül, és az erre a rasszra történetesen elég fogékony.

Vagyis ha egyszer komolyan kitör a járvány, akkor ugyanúgy eltűnhet az összes, ebből a fajtából telepített ültetvény, mint ahogy egyszer az ötvenes években már megtörtént az akkori – szintén egyeduralkodó – fajtával.

Az Ázsia több térségében már régóta ismert TR4 rassz akkor „lépett szintet”, amikor a világ banánellátásának centrumában is felütötte a fejét, és 2019-ben megtalálták Kolumbiában. A kolumbiai növényegészségügyi hatóság, az ICA azóta határokon átnyúlóan, az egész régióban koordinálja járvány kézben tartása érdekében tett lépéseket.

Hozzáteszi az Eurofruit Magazine cikke, hogy bár hivatalosan megerősített álláspont nincs azzal kapcsolatban, hogy 2019-ben milyen úton érkezett a betegség Kolumbiába, az egyik verzió szerint már akkor is Venezuelából kapták, a zöldhatáron át hurcolhatták be.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu