0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Csak lánycsibéket keltetnek

Kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek. A csibéket egy új technológiája használatával keltették ki, amelynek eredménye az állatbarát nemi meghatározás.

A csirke embriók nemének meghatározása az In Ovo cég Ella nevű készülékével a keltetés megkezdésének kilencedik napjától lehetséges. A prototípust jelenleg a hollandiai Ochtenben található Het Anker keltetőben használják, ahol kikelt az az első 150 000 csibe, melyekből csak tojók lesznek.

Amint azt a társaság sajtóközleményében kifejtette, az Ella nevű eszköz lehetővé teszi a tojások nemi meghatározását a keltetés kilencedik napjától kezdve. Ez a technológia véget vet a hím csibék megölésének.

Az évente egymillió tojótyúk gyártókapacitású eszköz 2020 decembere óta már kereskedelmi forgalomban van.

A berendezés tartalmazza az eddigi leggyorsabb tömeg spektrométert, a Sciex Echo MS-t, amelyet először használnak kutatólaboratóriumon kívül. A gyártók szerint az Ella könnyen telepíthető a keltetőkben.

youtube://v/PuaDcKVYM64

A fejlesztő cég tervei szerint néhány hónap múlva bemutatják a készülék második generációját, amelynek kapacitása évi 5 millió tojótyúk lesz.

A jelenlegi eszköz a tíz évvel ezelőtt megkezdett kutatási és fejlesztési munkák eredménye, amelynek megvalósítását többek között állatjóléti szervezetek is támogatták.

Forrás: topagrar.pl