Back to top

Válaszd a természetet, válaszd a kartont!

A Tetra Pak, az élelmiszer-feldolgozás és -csomagolás egyik vezető vállalata "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" elnevezéssel indított kampányt, amelynek célja, hogy klímasemleges, teljes egészében megújuló vagy újrahasznosított anyagokból készült csomagolásokat hozzon létre.

Az élelmiszer csomagolás kulcsfontosságú szerepet játszik abban, hogy az emberek világszerte biztonságos élelmiszereket kapjanak az üzletekben, ez ugyanakkor hatással vannak az éghajlatra is. A világ népessége tovább növekszik, és az előrejelzések szerint 2050-re az élelmiszerigény 70%-kal fog nőni.

Ezért olyan csomagolási megoldást kell találnunk, amely úgy teszi elérhetővé az élelmiszert, hogy közben nem emészti fel a bolygó erőforrásait, vallják a cég vezetői.

Fotó: Freepick/illusztráció
Az 1951-ben alapított svéd cég elsősorban italos kartondobozok gyártásáról ismert. Az előállított italos kartondoboz több mint 70%-ban tartalmaz papírt. Ezért fontosnak tartják, hogy a farost nyersanyagot megújuló forrásból szerezzék be. A vállalt közlése szerint ma a Tetra Pak által globálisan felhasznált kartonpapírok 99%-a FSC tanúsítású vagy ellenőrzött forrásokból származik. közölte a cég vezetése.

A Tetra Pak már eddig is úttörő fejlesztéseket hozott létre a csomagolás és az élelmiszerek tartósítása terén. A vállalat most felgyorsítja a fejlesztéseket, hogy a lehető legfenntarthatóbb élelmiszer csomagolást hozza létre a kulcsfontosságú területekre összpontosítva.

Ennek érdekében koncentrál a megújuló és újrahasznosított anyagok felhasználására, a szén-dioxid-semleges termelés támogatására, az élelmiszer veszteség és -pazarlás csökkentésére, a funkcionalitás megőrzésére., valamint az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság továbbfejlesztésére.

A "Válaszd a természetet, válaszd a kartont!" kampány a fenntarthatóságra hívja fel a figyelmet, arra, hogy elképzelhetünk egy olyan világot is, ahol az élelmiszer csomagolás nem befolyásolja az éghajlatot. Csomagolásunk már most is alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást eredményez, de tudjuk, hogy van még hova fejlődnünk. Célunk hogy megalkossuk az ideális fenntartható csomagolást, amely védi a bolygót, biztonságos és hozzáférhetővé teszi az élelmiszereket" - mondta Lyndsey Loyden-Edwards, a Tetra Pak kelet-európai ügyvezető igazgatója.

Forrás: 
portalspozywczy.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Különösen veszélyes uniós zárlati károsítók

Az idegenhonos károsítók messzi tájakról érkezhetnek, nincsenek jelen nálunk, de számukra kedvező feltételek esetén meg tudnak telepedni és akár hatalmas károkat is okozhatnak. A hatékony védekezés nem megoldott ellenük, behurcolásukat hatósági intézkedésekkel lehet meggátolni.

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.