Back to top

Áldás vagy átok a gyom?

A kertészkedők egyik legnagyobb kihívása a gyomok elleni küzdelem. A kertművelésre fordított idő jelentős hányadát általában gazolás teszi ki, aminek érdekében sokan hajlandók minden eszközt, akár vegyszereket is bevetni.

MMG - Áldás vagy átok a gyom?

Most nem a gazoktól való megszabadulásra adunk tippeket, hanem szeretnénk őket új megvilágításba helyezni, felhívni a figyelmet az eddig nem kívánatos növények pozitív tulajdonságaira.

Gyom minden olyan növény, ami akaratunk ellenére és beavatkozásunk nélkül a kertünkben jelen van az év során.

A földművelés kezdetétől fogva számos eszköz született megsemmisítésükre, mégis újra és újra kinőnek.

Tagadhatatlanul sok gondot okoznak a kertünk kultúrnövényei számára a talajban is gyorsan terjeszkedő fajok, mint például az apró szulák, a közönséges tarackbúza vagy a közönséges aszat, melyeket legjobb ásóvillával eltávolítani. Ugyanez elmondható a nem őshonos invazív fajokról, mint például a japán keserűfű, ami ellen már ásóval kell felvenni a harcot.

Vannak azonban olyan gyomnövények, amik kimondottan előnyösek kertünk és a saját egészségünk szempontjából.

Megfigyelhettük, hogy nem minden gyomnövény lelhető fel a kertünkben, sőt a területünk különböző részein is más és más gazokkal találkozhatunk.

Ennek oka a talaj adottságaiban keresendő, amelyekből következtetéseket is levonhatunk. A gyomok ugyanis jelzik a talaj összetételét, ezért a teljes gyommentesítés és a trágyázás előtt érdemes megfigyeléseket tennünk erre vonatkozóan.

Ahol a harangvirágfélék, mint a lángszínű egynyári hérics vagy a szarkaláb növekszik, ott meszes, megfelelő humusztartalmú, termékeny talajjal számolhatunk.

Szintén termékeny, meszes, továbbá mély rétegű a földünk, ha árvacsalánnal, vadrepcével, apró szulákkal, vagy mezei veronikával találkozunk.

A veronika nitrogéndús, szerves anyagban gazdag talajt jelez
A tyúkhúr, a fényes- és borostyánlevelű veronika, illetve a csípős csalán terjeszkedése nitrogéndús, humuszban és tápanyagban gazdag talajra utal. Előfordulásuk gyakran egybeesik a komposzt felhasználásának helyével. Itt fölösleges a további nitrogéntúlsúlyos trágyák kijuttatása.

Nehéz, de jó vízgazdálkodású területről beszélhetünk, ahol a labodafélék, disznóparéj vagy a salátaboglárka növekszik.

Ahol a salátaboglárka mellett mezei vagy vízimenta, madárkeserűfű, martilapu és mezei zsurló is feltűnik, ott pangó vízzel és levegőtlen talajjal kell számolni. Ezekre a helyekre ideális a cserjék, dísznövények, nőszirmok beültetése.

A talaj összetételének jelzése mellett egyes gyomok kifejezetten javítják a talaj tulajdonságait. A csalán jelenléte rendkívül hasznos, mert vas-, kovasav- és nyomelemtartalma miatt tápanyagdús termőközeget teremt. Ha a tyúkhúrt helyén hagyjuk, akkor a fagyokig zöldellő talajtakaróként, míg a földfelszín alatt szerteágazó gyökereivel gondoskodik a talaj tömörödésének megakadályozásáról. Tavasszal könnyű felszedni, és helyére a porhanyós talajba veteményezni. A gyepekben megjelenő fehér here szép zöld takarót biztosít a kevésbé gondozott zöld felületeken, korlátozza a nem kívánatos gyomok elterjedését, ugyanakkor gyökerein élő nitrogénkötő baktériumok segítségével gazdagítja a talajt.

A szezon alatt a zöldségesben természetesen nincs helye a gazoknak, tápanyagelszívó és árnyékoló hatásuk miatt.

A pitypangvirágból nemcsak a rovarok, mi is lakmározhatunk
Ellenben kifejezetten előnyös, ha érintetlenül hagyunk egy-egy területet, amit már kora tavasztól, a gyomnövények virágzásakor előszeretettel látogatnak a méhek, egyúttal a különböző pillangók hernyói számára is tápnövényt jelentenek. Egyszóval a beporzásért felelős rovaroknak kifejezetten jót teszünk, ha nem avatkozunk be mindenhol a természetes vegetációba.

Trágyalé készítése

A gyomok változatos felhasználásának egyik lehetősége a trágyalé készítése. Ehhez szedjünk 1 kg gyökerestül felhúzott gyomot (pl. csalán, mezei zsurló, pongyola pitypang, tyúkhúr, árvacsalán), adjunk hozzá 4 liter klórt nem tartalmazó vizet (forrásvíz, esővíz, kútvíz), majd fedjük le a tárolót és hagyjuk állni árnyékos helyen 2 hétig, közben naponta-kétnaponta kevergessük meg.

Az erős erjedt szag arra utal, hogy jó úton járunk.

A kellemetlen szag elkerülésére adhatunk hozzá kőzetlisztet. Felhasználás előtt a trágyalevet le kell szűrni szita vagy nejlonharisnya segítségével. Végül 10 rész vízhez adjunk 1 rész trágyalevet, és juttassuk ki a növények tövéhez, de lombtrágyaként is alkalmazhatjuk. Palántaneveléshez is bátran használhatjuk, mert ez az oldat erősíti a kis magoncok szöveteit.

Sokféleképp hasznosíthatjuk a csalánt

Ehetők és gyógyítók

Ha még nem próbáltuk, akkor bizarr lehet belegondolni, hogy a tányérunkon lássuk viszont a gyomokat, pedig mindig kéznél vannak. Nem is beszélve arról, hogy a gyomnak tekintett fajok közül számos egyben gyógynövény is.

A biztonság kedvéért felhasználás előtt győződjünk meg akár növényhatározó segítségével, hogy pontosan mit veszünk magunkhoz, hogy elkerüljük a kellemetlen mellékhatásokat.

Ha a kertünkön kívül is gyűjtünk, akkor kerüljük a forgalmas utak környékét, és azokat a helyeket (szántók mellett, út menti árokpart), ahol növényvédő szerrel szennyeződhettek a növények.

Az egyik leggyakrabban előforduló gyomféle a disznóparéjfélék családjába tartozó fehér libatop, amit magas kalcium-, vas- és fehérjetartalma miatt érdemes fogyasztani. Tavasszal az egész növény, de a fagyokat követően csak a hajtáscsúcsok fogyaszthatók. A konyhában a spenóthoz hasonlóan járhatunk el vele: kiváló alapanyag leveshez, főzelékhez és tésztához.

Egész nyáron virágzás előtt tehetünk kövér porcsint a salátába, ami nemcsak tetszetős leveleivel, hanem finom sós, fűszeres ízével, és magas Omega-3 zsírsav- és C-vitamin-tartalmával teszi különlegessé ételeinket. Elkészíthetjük még vajban párolva, főzelékként, de tehetjük a megkent kenyér tetejére is.

Egész évben gyűjthető a pásztortáska, aminek fiatal leveleit tehetjük salátába, levesbe, főzelékbe.

Az ókortól kezdve vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó hatása miatt használják. Várandósoknak nem ajánlott, mivel megindíthatja a szülést.

Termékeny, meszes talajra utal az árvacsalán

Kiváló zöldbabhoz hasonló ízű saláta-alapanyag válhat az egészen évben szedhető tyúkhúrból. Öntözött, tápanyaggal jól ellátott kertekben minden bizonnyal felbukkan. A baromfiak kedvelt zöld táplálékát magas A- és C-vitamin, magnézium- és foszfortartalma miatt érdemes fogyasztani.

A vérehulló fecskefű sárga tejnedve külsőleg használva hatékonyan elmulasztja a szemölcsöt, a tyúkszemet és a sömört.

Egész évben gyűjthető a saláták és hidegtálak díszítésére, ízesítésére használható százszorszép, aminek főzetével jól kúrálható a köhögés és egyéb hurutos megbetegedések. Bimbói sós vizes áztatást követően tárkonyecetben, kapribogyóhoz hasonlóan tartosíthatók.

A papsajtmályva C-vitamin-tartalmú leveleit nagyobb mennyiségben is használhatjuk salátákba, de fogyasztása sajtízű magja miatt vált népszerűvé.

A fehér here nitrogénnel gazdagítja a talajt
A csalán az egyik leghasznosabb gyógyító gyomnövény, aminek minden része felhasználható. Levelét március-áprilisban, gyökerét pedig tavasszal és ősszel kell szedni. Teája a tavaszi méregtelenítés mellett számos betegség, mint például a reuma, köszvény, vízkór, vashiány, cukorbetegség, magas vérnyomás, köhögés, gyomor- és bélhurut tüneteit enyhíti. Gyökerének kivonatát hajápoló termékekbe keverik hajhullást csökkentő, hajerősítő hatása miatt.

Talán meglepő, de főzelékként is elkészíthető.

A fáradtságot, levertséget elűző, méregtelenítést és emésztést segítő hatása miatt a népi gyógyászatban értékes gyógynövényként tartják számon a pongyola pitypangot vagy gyermekláncfüvet. Emellett márciustól májusig szedhető fiatal leveleivel salátáinkat is gazdagíthatjuk. Tavasszal és ősszel felszedett, pörkölt gyökeréből kávépótlék készülhet, az április-májusban szüretelt virágából pedig mézhez hasonló szirupot készíthetünk.

Csalánfőzelék

Hozzávalók: 2 csokor csalán, 2 evőkanál liszt, 6 dl tej, 2 gerezd fokhagyma, 1 db szikkadt zsemle, olaj, só, bors.

Áztassuk meg a tejben a zsemlét. Egy kis olajra szórjuk rá a lisztet, a zúzott fokhagymát és készítsünk világos rántást. Tegyük a csalánleveleket a maradék tejjel egy edénybe, és főzzük puhára 10-15 percig. Adjuk hozzá a megpuhult zsemlét és pépesítsük botmixerrel. Az előkészített rántást folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá, és a főzeléket forraljuk 5 percig. Ha túl sűrű, hígíthatjuk még tejjel vagy tejföllel.

Fotó: wikipedia

Hamis méz

Hozzávalók: 10 dkg pitypangvirág, 2 db citrom, 9 dl csapvíz, 1,5 kg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor.

A leöblített virágokat tegyük egy fazékba a felkarikázott citromokkal együtt. Adjuk hozzá a vizet, és 30-35 percig főzzük közepes lángon. Ezután a szűrőkanállal kiszedett virágokból nyomkodjuk ki a levet, és a visszamaradt főzetbe keverjük bele a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, végül főzzük bugyogva 1,5 órán át, míg besűrűsödik. Forrón töltsük üvegekbe, amiket lezárást követően állítsunk fejre néhány percre. A végeredmény nem lesz olyan sűrű, mint a valódi méz, de ízre és felhasználás szempontjából nagyon hasonlít rá.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2021/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

A szántóföldekre már ráfér az öntözés

Az elmúlt napokban már nyárias hőmérsékletek és sok napsütés teremtett kedvező időjárási körülményeket a legtöbb termesztett növényünk számára. Ugyanakkor az ország egyes részein ismét csapadékhiány kezd kialakulni, Békés megyében például közel három hete nem esett. Sokfelé lenne szükség egy kiadós csapadékra a szántóföldi növényeink számára.

A Horsch bemutatta a 24 méteres gyomirtó boronáját

A Horsch egymás után bővíti a gyomirtó gépeinek palettáját, néhány napja mutatták be a lenyűgöző méretű Cura ST sorozatú gyomírtó borona új verzióját.

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok zárása előtt néhány órával adják át a két legszebb standnak járó elismerést. Károlyi György és Károlyi Angelica megköszönte minden résztvevőnek, hogy a járvány ellenére kitartottak és eljöttek Fehérvárcsurgóra, ez volt a legszívrehatóbb a szervezők számára.

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata.