Back to top

Már van Covid 19 elleni vakcina állatoknak is

A világon több olyan eset történt, hogy a koronavírus fertőzés emberről állatra, majd állatról emberre is terjedt. Épp ezért több ország fejleszt állatoknak szánt vakcinát, ám az oroszoknál már kész is az első ilyen...

Október óta tesztelték

A nyércek úgy tűnik fogékonyek a fertőzésre
Fotó: wikipedia
Carnivac-Cov néven Oroszország a világon elsőként jegyeztetett be Covid–19 elleni, kifejezetten állatok oltására fejlesztett készítményt, melyből már legyártották az első 17 ezer adagot – mondta Konsztantyin Szavenkov, az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) helyettes vezetője a RIA Novosztyi című lapnak. A már elkészült oltóanyag mennyiséget Moszkva, Szentpétervár, Vlagyimir, Kirov, Izsevszk, Irkutszk, Magnyitogorszk, Novoszibirszk, Rjazany, Cseljabinszk, Tver és Togliatti települések között fogják szétosztani.

Ez a koronavírus-fertőzés elleni első állatvakcina a világon, melynek a klinikai tesztelését 2020. októberben kezdték.

A tapasztalatok szerint mellékhatást nem okozott, és fél évig biztosít védettséget. Görögországból, Ausztráliából, Lengyelországból, Kanadából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból is érdeklődtek már az oroszok által kifejlesztett vakcina iránt. A szert kutyán, macskán, sarki és vörös rókán, nyércen és más állatokon is kipróbálták már.

Már korábban megállapította az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) hogy több állatfaj, nem csak vad, hanem házi-, és haszonállatok is, fogékonyak a Covid-19-re.

A nyércek a legproblémásabbak

Nem csak Oroszországban hanem az Egyesült Államokban és Finnországban is folytatnak kísérleteket a Covid-19 elleni állatvakcinák kifejlesztésére.

Bizonyos esetekben kimutatták már, hogy állatról emberre és emberről állatra is terjedhet a fertőzés
Fotó: wikipedia

Az USA-ban több cég a nyérceknek fejleszt koronavírus elleni oltást. A nyércek azért kerültek a figyelem középpontjába, mert képesek elkapni a fertőzést, és visszafertőzni is képesek embereket.

Emiatt több mint 15 millió nyércet öltek le Dániában tavaly novemberben, mert a koronavírus különböző mutációit mutatták ki náluk. A leölt állatokkal több probléma is volt: először az eltemetett állatok felpuffadtak és a laza talajban a tetemek a felszínre kerültek, így másodszor is el kellett temetni ezeket. Utána felmerült hogy e fertőzött tetemek veszélyeztethetik az ivóvízbázist, így politikai ügy lett a dologból, és hat hónap után újra kiszedték a nyérceket a földből. Ebbe a „nyérc ügybe” belebukott Dánia mezőgazdasági minisztere is.

Az USA-ban a közelmúltban olyan eset is történt, hogy egy nyérc farmról a vadonba szökött állat volt fertőzött és ez a vad populációra jelentett veszélyt.

A kutatók szerint ez nagy kockázatot hordoz, hiszen ha az emberektől a nyérc elkapja a fertőzést és az, egy ilyen eset kapcsán kijut a vad populációba, akkor később a vad nyércek újra embereket fertőzhetnek, tehát elindulhat egy állatokat és embereket is magában foglaló fertőzési láncolat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Július 14-én újra megnyílik az állattartó telepek fejlesztését támogató felhívás

Az Agrárminisztérium újranyitja az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása”című pályázati kiírást – közölte Nagy István tárcavezető. Az újranyitást a 2020 őszén pályázható felhívás óriási sikere indokolja, így ismét lehetőség lesz az állattartók számára nagyobb léptékű beruházások megvalósítására. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 14-től lesz ismét lehetőség.

Bőkezű juhtenyésztés

Az ágazatról viszonylag kevés jó szót lehet hallani manapság. Általában véve csökken a faj egyedszáma, aminek az okaként mindig azt fogalmazzák meg, hogy nálunk nem éri meg juhval foglalkozni. Pedig sokkal többet exportálhatnánk, mint amennyit ma kiviszünk az országból, és mostanában az ára is elfogadhatónak tűnik.

Mindent a falvakért!

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, a koronavírus-járvány miatt idén elmarad Szerbiában a népszámlálás, és emiatt az elemzésekben csak a 2011-es összeírás adataira tudunk támaszkodni, mind többen mondják ki hangosan a nyugat-balkáni országban, hogy sürgősen tenni kell valamit, mert a helyzet tarthatatlan. Az utolsó népszámlálás adatai szerint 10 év alatt 5 százalékkal csökkent az ország népessége.

A koronavírus hatására az e-kereskedelem átveheti az uralmat 2030-ra

2030-ra az e-kereskedelem a teljes kiskereskedelmi forgalom 31-40%-át, a nem élelmiszeripari eladásoknak pedig több mint a felét teszi majd ki - derült ki egy svéd tanulmányból.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.