0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Alsóban az élet

Rendhagyó, de igen fontos, országos tudományos kísérletben vesz részt a Mecsekerdő. A főként civileket megmozgató kezdeményezésben egyedüli erdőgazdálkodóként arról gyűjtenek és szolgáltatnak információt, mennyire egészséges a kezelésükben álló erdők talaja.

A kísérlethez használt pamut alsóneműket május elején ássák el különböző erdei helyszíneken, majd hatvan nap múlva – július közepén – megvizsgálják, milyen hatással volt a talaj a mindennapi ruházkodásban is alapvető szerepet játszó anyagra.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani Intézete 2021 tavaszán indította közösségi tudományos programját, amelynek keretében közel hétszáz településről, csaknem ezerkétszáz önkéntes résztvevő szolgáltat információt arról, milyen a talajban a mikrobiológiai aktivitás.

A kezdeményezés célja, hogy ezzel a viszonylag egyszerű és közérthető kísérlettel országos szinten térképezzék fel a talajok egészségi állapotát.

Az elásást követően a talajban található gombák, baktériumok és más élőlények elkezdik lebontani a szerves anyagokat, mindenekelőtt a cellulózt – emiatt használnak a kutatást elindító szakemberek tiszta pamut alsóneműket, ugyanis a pamut túlnyomórészt cellulózból áll. Minél nagyobb mértékben bomlik le az elásott ruhadarab, annál aktívabb talajéletre lehet következtetni. Az aktív és diverz talajélet az egészséges talaj egyik fő indikátora. A programban résztvevő önkéntes kutatók a kiásott alsónemű digitális fotóját elektronikusan juttatják majd el a Talajtani Intézet munkatársainak, akik képfelismerő technikával megállapítják, hogy az alsónemű hány százalékát fogyasztották el a talajlakó élőlények.

A kísérlet egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyire fontos jól megválasztani a ruhák alapanyagát, ha a fenntarthatóságot és az egészséges környezetet akarjuk támogatni.

A Mecsekerő – társadalmilag is felelős gazdálkodó szervezetként – nagy örömmel csatlakozott a programhoz, hiszen az erdészek számára is hasznos a különböző erdőállományok talajára vonatkozó információk elemzése, más talajtípusokkal való összehasonlítása. Így kiderül, a helyi erdők talaja milyen mértékben képes hozzájárulni az erdei ökoszisztéma működéséhez, milyen erdőgazdálkodási lépéseket kell tenni a fenntartható használathoz.

A Mecsekerdő minden erdészetét bevonva, összesen tíz kísérleti helyszínt jelölt ki.

Az érintett területek Pécs, Kővágótöttös, Hosszúhetény, Ág, Vajszló, Almamellék és Bürüs települések közelében találhatóak. Az erdészek törekedtek a lehető legváltozatosabb korú és fafajösszetételű erdőterületek kiválasztására, hogy minél teljesebb képet kapjanak a talajok állapotáról.

Forrás: Mecsekerdő Zrt.