0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ne legyen ugyanaz a jelszó a netbankban, mint a pizzarendelő oldalon!

A kiberbiztonság az elektronikus ügyintézés és az online fizetési eszközök korában aktuálisabb, mint valaha. A Budapest Bank tavaszi rendezvényének témája is az adatvédelem volt, a meghívott szakértők pedig mind egyetértettek abban, hogy nem az a kérdés, hogy ér-e minket kibertámadás, hanem az, hogy mikor.

A közelmúltban rendezte meg a Budapest Bank adatvédelemmel és kiberbiztonsággal foglalkozó Budapest Business Live online rendezvényét. A webinár panelbeszélgetésében dr. Sik Béla, a Budapest Bank üzletbiztonsági vezetője, Paulik Tamás, a Microsec Zrt. információbiztonsági szakértője, illetve Varga-Perke Bálint IT-biztonsági szakértő, a Silent Signal Kft. munkatársa vettek részt. A rendezvényt Mata Erika, a Budapest Bank vállalati üzletág hálózati értékesítési vezetője nyitotta meg.

Dr. Sik Béla szerint a Budapest Bank kiemelt érdeke és egyben törvényi kötelezettsége, hogy megfelelő védelmet biztosítson az ügyféladatoknak.

Mindez persze óriási kihívás egy olyan gazdasági ágazatban, ahol egyszerre kell garantálni az adatbiztonságot és a minél egyszerűbb, gördülékenyebb ügyintézést. A pénzintézetek ennek ellenére nem kötnek kompromisszumot: „a biztonság mindig elsődleges lesz a bankok számára”

Varga-Perke Bálint az etikus hackerek mindennapjaiba engedett betekintést, akik a „feketekalapos” hackerekhez hasonlóan, informatikai rendszereket igyekeznek feltörni, csak épp ellentétes szándékkal. Varga-Perke azt is elmondta, az elmúlt 12 hónapban nagyon besűrűsödött a napirendjük, ugyanis egyre több cégvezető kezdi felismerni az adatbiztonság fontosságát.

Paulik Tamás az elektronikus aláírás szakértőjeként szintén azt tapasztalja, hogy partnerei egyre inkább átlátják a kiberbiztonság jelentőségét.

Véleménye szerint az online hitelesítés jelentősége a pandémia miatt bekövetkező lezárások szempontjából nagyobb lett, ami nagyon felgyorsította az elektronikus aláírás használatának elterjedését is.

Az esemény moderátora „szakmai unokatestvérekként” hivatkozott a három szakemberre, amely utalás jól érzékelteti, hogy az adatbiztonság „esernyője” alatt milyen rétegzett feladatkör húzódik. A szakemberek megnyugtattak mindenkit azzal kapcsolatban, hogy a kiberbiztonsági problémák mindegyikére meg lehet találni a megfelelő megoldást.

Az esemény végén sorra kerülő Q&A-részben a paneltagok a közönség kérdéseire válaszolva több praktikus tanáccsal is igyekeztek szolgálni. Kitértek többek között a megfelelő jelszóhasználatra és a készpénzes fizetés pszichológiai vonatkozásaira is.

„Ne használjuk ugyanazt a jelszót a pizzarendelő oldalon, mint a netbankunkban!” – hangzott el a jótanács a Budapest Bank ügyfelei felé.

Az esemény visszanézhető a https://www.budapestbank.hu/vallalatok/business-live oldalon. Kiemelten hasznos azoknak, akik szeretnének minél tudatosabbá válni az adatvédelem területén, akár céget vezetnek, akár csak magánszemélyként tulajdonítanak megfelelő jelentőséget a kiberbiztonságnak.

Forrás: Budapest Bank