0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A peterakást kell megelőzni – Növényvédelmi előrejelzés 19. hét

A cserebogárpajor kártételét leghatékonyabban úgy előzhetjük meg, ha megakadályozzuk a most rajzó bogarak peterakását. Intenzíven rajzik ezenkívül az almamoly is, csapdázással kövessük nyomon, hogy optimális időpontban kezdődhessük a védekezést. A betegségek terjedésének a viszonylag száraz időjárás egyelőre gátat szab.

Május első napjait a fokozatos felmelegedés jellemezte. A nappali hőmérsékleti maximumok általában 16-20 °C körül alakultak, éjszaka viszont gyakran hűlt a levegő 5-6 °C-ra, ennél magasabbra csak borult és szeles éjszakákon kúszott a hőmérő higanyszála. Néhány milliméter eső szinte mindenhol esett, de ezt a kevés csapadékot gyorsan felszárította a folyamatosan fújó szél. Országos szinten legalább egyhavi csapadékmennyiség hiányzik.

Országszerte megkezdődött a májusi cserebogár imágóinak rajzása.

Ebben az évben a Kárpát-medencében honos hét törzs közül a VII. törzs rajzása figyelhető meg, elsősorban a hajdúsági, nyírségi tájegységekben, Somogy és Baranya megyékben, illetve kis foltokban a Balatontól északra eső területeken.

Egyes körzetekben minden évben megfigyelhető a májusi cserebogár rajzása, ott átfedik egymást az egyes törzsek.

A bogarak elsősorban az erdei fák és a gyümölcsfélék lombozatával táplálkoznak, tojásaikat viszont a környező talajokba rakják le. A kikelt pajorok hároméves fejlődésük során igen nagy károkat képesek okozni a növények gyökérzetének megrágásával, ezért a védekezésekkel a bogarak peterakását kell megelőzni.

Almásainkban az ország középső részein intenzíven megkezdődött az almamolyimágók rajzása.

A gyümölcsösökben kihelyezett feromoncsapdákkal figyeljük a rajzás alakulását, hogy optimális időpontban kezdődjön a védekezés.

A korábbi évek tapasztalatai alapján elhúzódó rajzásra kell felkészülni, a két nemzedék repülését igen nehéz elkülöníteni. Ugyanakkor a levélaknázó molyok rajzása egyelőre alacsony szintű.

A sok tápnövényű keleti gyümölcsmoly első nemzedékének rajzása hatalmas lendületet vett a felmelegedés hatására. Tömeges rajzás a melegebb tájegységekben jellemző, másutt még várat magára.

A betegségek terjedésének a viszonylag száraz időjárás szab gátat.

A varasodás csak kis ütemben fertőz, az almafalisztharmat viszont intenzíven, már nemcsak primer, hanem másodlagos megbetegedés is látható.

A csonthéjasok virág- és hajtásfertőző moníliájának hervadási tünetei már nemcsak a kajszin és őszibarackon, hanem a meggyen és a cseresznyén is megfigyelhetők, pedig az utóbbi időben nem alakult ki nagyobb eső és tartós vízborítás.

Fajtától és területi elhelyezkedéstől függően igen eltérő a szőlő fejlődése. A fakadó rügyek mellett helyenként már két-háromleveles tőkéket is megfigyelhetünk.

A tarka szőlőmoly lepkéinek repülése minden szőlőtermesztő körzetben megkezdődött.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák meg a www.magyarnovenyorvos.hu honlapot.

Forrás: Kertészet és Szőlészet