Back to top

Egy bio pékmester a koronavírus idején

A Piszkei Öko Pékség 1996-ban kezdte meg a teljesőrlésű bio gabonából készült kenyerek és sütemények készítését. Az országban fellelhető legjobb minőségű, a Biokontroll Hungária Kht. által szigorúan ellenőrzött, vegyszermentes gabonákat és magvakat dolgozzák fel.

Saját malmukban közvetlenül sütés előtt őrlik a gabonát, így az maradéktalanul megőrzi a benne lévő vitaminokat, ásványisókat, nyomelemeket. Termékeiket tej és tojás felhasználása nélkül készítik, így tej-, tojás allergiások és vegetáriánusok is fogyaszthatják finomságaikat.

A paraszti világban a hétköznapok része volt, ma igazi kuriózummá vált: az otthoni kenyérsütés.

A pandémia alatt a világhálón receptek cserélnek gazdát, s kirajzolódtak a határvonalak az élesztőpártiak és a tagadók között. Mit szól ehhez egy szakember?

MMG - Egy bio pékmester a koronavírus idején

„Örülök, hogy az emberek olyannal foglalták el magukat, ami nem csak egészséges, hanem hasznot is hoz”- magyarázta a Piszkei Öko Pékség tulajdonosa. Ollé Sándor kiemelte, így az emberek tudják, milyen alapanyagból készülnek az elfogyasztott termékek. Kovászolt kenyerekről van szó.

A kovász előtészta, amely vízből, lisztből és valamilyen erjesztőből áll.

Elkészítése igazi türelemjáték, a pandémia idején viszont a háziasszonyok jobban ráérnek. Valamikor az őseink így készítették a mindennapi kenyerüket, az élesztőgyártás csak a XVII. században indult meg.

Illusztráció

„Az élesztővel önmagában nem lenne probléma, de sok az emésztési zavarral küzdő ember”- hangsúlyozta a candida betegség jelentőségét, hogy aki erre allergiás, az könnyen felfúvódik, kellemetlen érzés tölti el. Tulajdonképpen a kovászos készítményekben is van élesztő, csak nem olyan mértékben, mint más sütőipari termékekben.

Mindenki az alapanyagok fontosságát hangsúlyozza. Ebben a tekintetben pedig a Kárpát-medence igazi kincsesbánya. Emellett a szakember a biogazdaságok szerepére hívta fel a figyelmet, amivel a legközelebb állnak a „kozmosz” törvényeihez.

Egy biogazda sem tud minden kérdésre választ adni, de a mai lehetőségeinkhez képest a legegészségesebb termékeket állítja elő.

A Piszkei Öko Pékségben a legnagyobb mennyiségben tönkölybúzát dolgoznak fel. De használnak az Erdélyben újrafelfedezett alakort is, amely a tönkölybúza felmenőjének is mondható. Sárga búza, aminek magas a fehérje- és ásványi anyag, valamint karotin tartalma. Nem túl magas hozammal rendelkezik, ugyanakkor a gyengébb területeken is megterem. Emellett hagyományos búzát is használnak, s mindegyikből többféle lisztet őrölnek. A bio alapanyagból készült termékeknek nincsen a maghéján szermaradék, s komolyan odafigyelnek a fuzárium fertőzöttségre. Az élelmiszerkönyv szerinti minimális határ felénél már nem veszik át a búzát.

„Minden kenyér alapja a jó kovász”- hangsúlyozta, hogy ez önmagában nem elegendő, ehhez jön a magas sikértartalmú liszt, s készülhet a vadkovászos kenyér.

Véleménye szerint azzal sincsen baj, ha valaki élesztőt használ, de javasolja, hogy előtte inkább készítsen kovászt, s abba tegye az élesztőt. A kovász a jó ízhatásért, a tartósságért felel.

A búza mellett egyre divatosabbak az egyéb alapanyagokból készült lisztek. Széles a választék, a banánliszttől a gesztenye és mandula lisztig. Dolgoznak hajdinával, kölessel, tápióka keményítővel és a hagyományosnak számító rizs és kukorica liszttel, amit a gluténmentes üzemükben használnak. A zablisztnek van gluténos és gluténmentes változata, emellett ott van a kevesek által használt ősi rozsunk, ami nagyon jó beltartalmi mutatókkal rendelkezik.

Az üzletek polcain található kenyérkínálatból nehéz választani.

Milyen is a jó kenyér? Ha búzalisztből – és nem teljes kiőrlésűből - készült, legyen cserepes héja, legyen súlya, mégse legyen túl tömör.

Ha viszont teljes kiőrlésű  lisztből állítják elő, akkor lehet kicsi, nem cserepes a teteje, viszont tömör. Sokan kombinálják az alapanyagokat.

Minden bio
Fotó: Bokor Ádám

„Az emésztési rendszerünk túlterhelt adalékanyagokkal, amelyeket élelmiszer gyanánt elfogyasztunk”- hívta fel a figyelmet, hogy hetente legalább két alkalommal ajánlott teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret az asztalra tenni, ami „kitakarítja” a bélrendszerünket.

A divatosabb péküzletekben már megtalálhatók a minőségi termékek.

Ökopékségükben elsősorban liszteket, kenyereket, péksüteményeket, süteményeket gyártanak, napi szinten mintegy 180 féle terméket kínálnak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

A magas élelmiszerárak még velünk maradnak

A növényi olaj, a gabona és a cukor ára meredeken emelkedett, ennek oka, hogy világszerte újraindul a gazdaság, mely élénkíti a keresletet, azonban a késői betakarítás és a vártnál kisebb termés globális szinten sok aggodalomra ad okot.