Back to top

Élesebb tőle a látásunk és megtanít fütyülni. Mi az?

Szinte minden háztartásban fogyasztanak sárgarépát és az egyik leginkább gyerekbarát zöldségféle, gyakran szerepel az uzsonnás dobozokban. De mit tesz pontosan a sárgarépa a szervezetért és hogyan építheti be az étrendjébe? Íme, a sárgarépa egészségügyi előnyei és fogyasztásának legjobb módjai.

Fotó: A sárgarépa egyike azon zöldségeknek, amelyek főzés közben több tápanyagot őriznek meg; más zöldségek esetében a főzési folyamat során a tápanyagok általában elvesznek. forrás:pixbay
A sárgarépa fütyülésre gyakorolt jótékony hatását a tudomány nem támasztotta alá, ezen kívül mégis számos jótékony hatással bír.

Vitaminok

A Healthline szerint a sárgarépa kivételesen egészséges kiegészítője bármely étrendnek, mivel magas vitaminforrás és szinte semmilyen negatív egészségügyi mutatója nincs.

Konkrétan a sárgarépa nagyszerű forrása az A-vitaminnak, a B6-vitaminnak, a C-vitaminnak, a K-vitaminnak és a káliumnak, mindemellett ritkán okoz allergiás reakciókat.

Szüleink sokan mondták régen, hogy a sárgarépa javítja a látást; ez a sárgarépa nagy mennyiségű A-vitaminjának köszönhető, amely hozzájárul a szem általános egészségéhez, és a kor előrehaladtával csökkentheti a szembetegségek kialakulásának valószínűségét. A C- és B6-vitamin segít az immunrendszer hatékony működésében, megóvva minket a megbetegedéstől és hozzájárul a bőr egészségéhez is. A K-vitamin segíti a sérülések gyorsabb gyógyulását és a csontok egészségét.

Antioxidánsok

A sárgarépa tele van antioxidánsokkal, például béta-karotinnal, ami hozzájárul az általános egészséghez, megakadályozza a gyakori megbetegedést és csökkenti a gyulladást a szervezetben.

Ez az antioxidáns adja a sárgarépa jellegzetes narancssárga árnyalatát is.

A sárgarépában lévő antioxidánsok a májkárosodást is megakadályozzák.

A szív egészsége

A szív egészsége gyakran foglalkoztat bennünket, hiszen ez az egyik vezető halálozási ok. Szerencsére a sárgarépa alacsony zsírtartalmú és kalóriaszegény zöldség, ezáltal jót tesz szívünk egészségének. Emellett a sárgarépa káliumot tartalmaz, amely a vérnyomás szabályozásával fenntartja az egészséges szívműködést, az alacsony vérnyomás pedig csökkenti a stroke kockázatát.

Vércukor

Mint említettük, a sárgarépa sok vitamint és tápanyagot tartalmaz, ellenben szerencsére nagyon kevés kalóriát.

A sárgarépa glikémiás indexe alacsony, tehát fogyasztása csak alig emeli meg a vércukorszintet.

Mivel a sárgarépa glikémiás indexe alacsony, ezáltal segít csökkenteni a vércukorszintet, és tele van probiotikumokkal, amelyek hozzájárulnak az egészséges bélflórához és segíthetnek megelőzni a 2-es típusú cukorbetegséget.

Hogyan hozhatja ki a legtöbbet a sárgarépából

A sárgarépa nyersen és főzve is egészséges, némi előnyt jelent viszont, ha főzve fogyasztjuk. Meglepő, hiszen sok gyümölcs és zöldség veszít tápanyagtartalmából főzés közben.

A hosszas főzés hatására a sárgarépában lévő antioxidánsok jobban a felszínre törnek,

de természetesen a nyersen fogyasztott sárgarépa is nagyon egészséges, ugyanis ez a zöldség tökéletes antioxidánsokban gazdag rágcsálnivaló.

Fotó: pixabay

A sárgarépa hámozása

Az, hogy főzés előtt a sárgarépát meghámozza-e avagy sem, az teljesen Önre van bízva, ugyanis a tápanyagtartalom vagy az íz nem változik jelentősen, ellentétben más élelmiszerekkel, például a burgonyával, ahol a tápanyagok főként a héjában vannak.

Mit készíthet a sárgarépából

A sárgarépa az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldség, mivel főzve keményítőt tartalmaz, nyersen viszont ropogós.

Köretek

Az egyszerű sárgarépás köretek feldobhatják az étkezést és az ünnepi vacsorák alapételei közé tartoznak.

Gyorsan elkészítheti őket a hálaadási pulyka vagy az ünnepi sült mellé a tűzhelyen, de sütőben is szépen megsülnek.

Miután a hús megsült, vegye ki a sárgarépát és tálalja az étel mellé, vagy tegye félre, hogy később levest készíthessen belőle.

Forrás: 
chicagotribune.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Gyomnövényből lett az egyik legkedveltebb zöldség

A Wageningeni Egyetem kutató DNS-elemzéssel próbálták visszavezetni a zöldség pontos útját, amely során gyomnövényből kedvelt zöldséggé vált.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.

Tovább csökkenthető az agrárium ökolábnyoma

Miként tartható fenn a termelés növelése, miközben az agrárium tovább csökkenti ökológiai lábnyomát? Mezőfalván a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n többek között erről is szó esett a Takarékbank Zrt. tájékoztatóján, melynek standján Agrárláz 2021 című kiadványa, valamint a mezőgazdaság károsanyag-kibocsátása és a népességrobbanás következtében kialakuló élelmiszer-pazarlás is ismertetve lett.

Biztosítékot jelent a Magyar Termék védjegy

A járvány ideje alatt megugrott azoknak a száma, akik több magyar árut vesznek. A fogyasztókat a hazai áruk kiválasztásában leginkább a védjegyek segítik. Ezek közül a Magyar Terméket tanúsító védjegyet nevezte meg a legtöbb megkérdezett a magyar eredetet mutató jelölések közül.