Kézenfekvő lehetne a fűthető letöltő tartály, azonban jelenlegi üzemméretemhez (40-60 méhcsalád) képest túlzott befektetésnek éreztem 5-7 fajta mézre 5-7 db tartályt megvásárolni.
A következő ötletemet valósítottam meg.
A hungarocell táblákat hajlított drótokkal fogattam egymáshoz (2. kép). A kis bunker 210 cm hosszú, 110 cm széles és 110 cm magas, így 2,31 négyzetméternyi helyet foglal el, melybe 5 hordó fér bele (3. kép).
Ezt követően vásároltam egy kis ventilátoros hősugárzót, és egy termosztátot. A termosztátot rákötöttem ventilátorra, beállítottam a kívánt hőfokra és bekapcsoltam (4. kép). A termosztátot messzebb kell helyezni a hősugárzótól, le kell tenni a hideg járólapra.
Egyébként a hőkapcsolót ki lehet váltani konnektoros időkapcsolóval. Innentől kezdve a légkeverő elkezdte felfűteni a zárt teret, majd magától leállt, amikor zárt térben a termosztát által beállított maximális hőmérsékletet (30 Celsius-fok) elérte.
Hőmérővel megmérve, a hordók tetején 35-36 Celsius-fok van, a hordók alján pedig 32 Celsius-fok. A méz rossz hővezető, így a levegőnek mindig melegebbnek kell lennie, mint ahány fokra szeretnénk a mézet melegíteni. Például, ha a levegő 36 Celsius-fok, a méz a hordóban 32 körül alakul. A méz tartja ezt a hőfokot, nem kristályosodik, nem hevül túl.
A bunker kívánt méretre építhető, pillanatok alatt elkészíthető, szétszedhető.
Szomor Balázs
Kiskőrös