Back to top

Nagy mezőnyök, technikás pályák

A szabadtéri díjugratószezon második hétvégéjén a kecskeméti Airvent Lovas Club – Pataki Ménes volt a legnépesebb verseny szervezője; a Bács-Kiskun megyei helyszín közel 600 startot regisztrált a háromnapos országos minősítőversenyen.

A lovasoknak még az április végén szokatlannak számító kellemetlen időjárás sem szegte kedvét, a legmagasabb versenyszámokban rendre negyven indulóhoz közeli létszámot regisztráltak.

A Pataki Mihály és családja által üzemeltetett lovaskomplexum az évek folyamán újra a lovasversenyek központi helyszínévé nőtte ki magát.

Ezt a megtisztelő pozíciót a folyamatos fejlesztésekkel és szakmailag megalapozott újítássokkal érdemelte ki a hazai díjugratók körében. A kifogástalan minőségű versenypálya mintájára tavaly elkészült a hasonló adottságokkal rendelkező négy évszakos, rendkívül tágas melegítőpálya. A tulajdonos nagy gondot fordított a talaj optimális öntözésére és a megfelelő altalaj kialakításával a nagy mennyiségű víz elvezetésére.

Az új, komfortos istállókat a melegítőpályához közel alakították ki.

A pályaépítők rendelkezésére áll a folyamatosan megújuló, és kiemelkedő mennyiségű akadálypark. A legjobb hazai pályaépítők mellett Európa legnagyobb szaktekintélye, a német Werner Deeg is örömmel tervezett itt pályákat az elmúlt években megrendezett kiemelt versenyeken.

A pénteki versenynapon a nagyon rutinos Krucsó Szabolcs győzött Chippendale nevű szürkéjével. Szombaton a helyi lovas, a többszörös magyar bajnok Horváth Balázs és PM Quintera ünnepelhetett eredményes pályája után.

A zárónapon, vasárnap a kissé borongós, szemerkélő esős idő ellenére is sokan neveztek a Németh Zoltán nemzetközi pályaépítő által megálmodott 140 centiméteres versenyszámra. A nagyon korrektül lovagolható alappályán hat hibátlan lovaglás született, közülük négyen az összevetésben sem hibáztak. A győzelmet a Caspar nyergében lovagló Biharvári Attila szerezte meg, bátor, hajszálpontos lovaglással. Mögötte mindössze 0,07 század másodperccel lemaradva Szuhai Gyula lett a második a kiemelkedő képességű Lawisangossal. A harmadik helyen a Kisteleki Lovas Egyesület lovasa, Czékus
Zoltán és Castro végzett.

A hétvége legnagyobb versenyszámának győztesével, Biharvári Attilával beszélgettünk.

Szombaton a helyi lovas, a többszörös magyar bajnok Horváth Balázs és PM Quintera ünnepelhetett eredményes pályája után
Nagyon jó napot és hétvégét zártál, ez volt az első szabadtéri sikered az idén. Hogy értékeled ezt a győzelmet?

Köszönöm szépen! Örülök, hogy ilyen jól sikerült. A hosszú, kitartó téli munkának talán ez volt az első igazi próbatétele, és a lehető legjobban végződött.

Sokszor versenyezel Kecskeméten, milyennek ítéled meg ezt a versenyhelyszínt?

Szeretjük ezt a helyszínt. Hozzánk közel is van, és az utóbbi időben rengeteget fejlődött. Úgy gondolom, hogy a talaj toronymagasan az egyik legjobb az ország versenyhelyszínei közül.

Minden körülmény adott, hogy egy nagyon jó színvonalú versenyt lehessen itt tartani.

Sok helyen volt verseny az országban egy időben. Miért a Pataki Ménes háromnaposát választottad erre a hétvégére?

Számomra ideális volt, a versenynaptár és a felkészülés szempontjából. A különböző vírusok számtalanszor átírták a szabadtéri versenynaptárt is, de végül a felkészülés pont tökéletesen sikerült erre a hétvégére, a mostani eredménnyel bátran vágok neki a szezonnak. Sokszor jövök még idén Kecskemétre a tanítványaimmal is, abban biztos vagyok.

Mutasd be a lovadat, Caspart, akivel a hétvége legmagasabb és legrangosabb versenyszámában győztél!

Két és fél éve lovagolom Caspart. Nagyon különleges ló, rendkívül nagy ugróképességű, azonban érzékeny természetű. Az átlagosnál több türelmet és odafigyelést igényel.

Már a korábbi két évben is sok sikert hozott itthon és külföldön egyaránt, de most úgy érzem, hogy kezdünk teljesen egymásra találni és összeszokni. Meglátjuk, hogyan alakul ez az év, bizakodó vagyok.

Népes mezőny gyűlt össze a hétvége legnagyobb versenyszámára. Kívülről magasnak és technikásnak tűnt a pálya, hogy érezted?

Az egész hétvégén rendkívül technikás pályákon lovagolhattunk, aminek nagyon örülök, mert ez sokat segít a nemzetközi versenyekre való felkészülésben lónak és lovasnak egyaránt. Erős mezőny jött össze sok jó párossal, ennek ellenére szerintem kevés hibátlan volt.

A vasárnapi 140-es pályát kifejezetten technikásra építették.

Gyorsan jöttek az ugrások, több apró csapda is volt benne. De ez szükséges ahhoz, hogy fejlődni tudjunk.

A győztestől mindössze 0,07 század másodperccel lemaradva Szuhai Gyula lett a második a kiemelkedő képességű Lawisangossal
Jelenleg hány lóval készülsz a versenyekre?

Most hárommal versenyzek aktívan, és még két fiatal lovam fogja a nyáron megkezdeni a sportkarrierjét.

Vannak tanítványaid is, közülük sok külföldi, velük hogyan oldod meg az edzéseket most, hogy már több mint egy éve ilyen nehéz utazni?

Sajnos nem mindenkivel tudok személyesen foglalkozni, csupán konzultálásra van lehetőségünk, azonban az itthoni tanítványaimmal szerencsére továbbra is zavartalanul tudunk együtt dolgozni.

Mik a célkitűzéseid a 2021-es szezonra?

A jelenlegi helyzetben nehéz előre tervezni, ezért versenyről versenyre haladunk, és időközben meglátjuk, hogyan alakul az év. Remélem, Casparral sikerül minél nagyobb és színvonalasabb versenyekre eljutni itthon és külföldön.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hibátlanul hajtottak versenyzőink

Bányavölgyi Donáta, a Nemzeti Lovas Színház művésze nyerte a III. ÁTE Fogathajtó versenyt. Munkatársaink, Dohány Árpád és Halmos B. Ágnes ugyan hibátlanul teljesítették a pályát, de nem jutottak a döntőbe.

Vecsés volt az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtók felkészülésének következő állomása

Nyolc nemzet közel 90 fogathajtója versenyzett június 3. és 6. között Vecsésen. Indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is.

Májusi eső aranyat ér...

A díjlovasversenyek történetében egyedülálló eseménynek lehettünk tanúi a szilvásváradi Lipicai Lovasközpont hatalmas lovasstadionjában.

Szeptemberre megújul a Mezőhegyesi Szakképző Iskola épülete

Május 14-re befejeződtek az írásbeli érettségi vizsgák Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok iskolájában. Az utolsó két napon a rendészet és közszolgálat ágazati képzésben résztvevők szaktárgyi vizsgáját, illetve biológia érettségit tartottak. Az intézményben a 2020/21-es tanévben összesen 28-an érettségiznek.

Az egyes szintek bírálata a díjlovaglásban

A díjlovaglóprogramok a kiképzési skála felépítése nyomán fokozatosan és szintenként egymásra épülve tagolódnak alaposztálytól a nagydíjig. Ezek a szintek a helyes kiképzési elveket követve bizonyos mérföldköveket jelenthetnek a lovas számára, egyfajta kontrollt, amiben a sorrend betartása rendkívül fontos.

Szilvásvárad Masters Nemzetközi Díjlovagló verseny a Szalajka-völgyben

A három lovassport szakágat összefogó Szilvásvárad Masters versenysorozat első állomásaként 2021. május 21-23. között Nemzetközi Díjlovagló Versenynek (CDI3*, CDIY, CDIJ, CDIP, CDICh-A, CDIYH) ad otthont a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont.

Vezúv, a parancsnoki ló nyugdíjba vonult

Idén áprilisban a magyar lovasélet peremén különleges esemény történt: a magyar rendőrség, egyben a Nemzeti Lovas Díszegység parancsnoki lova, Vezúv nyugdíjba vonult. Életútja során számtalan eseményen bizonyította rátermettségét, méltón jelenítve meg a somogysárdi ménesben végzett lótenyésztői munkát.

Mezőhegyesen készültek a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokságra versenyzők

Az akadályhajtás versenyszámmal ért véget a május 6-9. között rendezett nemzeti fogathajtó verseny Mezőhegyesen. A résztvevő 74 fogat között indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyesfogatok, a magyarok mellett cseh, osztrák, román versenyzők is starthoz álltak.

"Állati" Baby boom a MATE-n

Igazi baby boom van a MATE Kaposvári Campus Vadgazdálkodási Tájközpontjában. A törpekecskét, bivalyborjút, hidegvérű ló és szamár csikót óvó figyelem veszi körül. Ennek köszönheti életét Teri gida is (akit nem táplált az anyja), ugyanis az állatgondozók cumisüvegből etetik az apró jószágot.

Állattartó telepek kisebb értékű fejlesztéseit támogató pályázat nyílt

Harmincmilliárd forint keretösszeggel, állattartással foglalkozó gazdálkodók számára hirdetett újabb pályázatot az agrártárca - jelentette be Nagy István agrárminiszter.