Back to top

Nagy mezőnyök, technikás pályák

A szabadtéri díjugratószezon második hétvégéjén a kecskeméti Airvent Lovas Club – Pataki Ménes volt a legnépesebb verseny szervezője; a Bács-Kiskun megyei helyszín közel 600 startot regisztrált a háromnapos országos minősítőversenyen.

A lovasoknak még az április végén szokatlannak számító kellemetlen időjárás sem szegte kedvét, a legmagasabb versenyszámokban rendre negyven indulóhoz közeli létszámot regisztráltak.

A Pataki Mihály és családja által üzemeltetett lovaskomplexum az évek folyamán újra a lovasversenyek központi helyszínévé nőtte ki magát.

Ezt a megtisztelő pozíciót a folyamatos fejlesztésekkel és szakmailag megalapozott újítássokkal érdemelte ki a hazai díjugratók körében. A kifogástalan minőségű versenypálya mintájára tavaly elkészült a hasonló adottságokkal rendelkező négy évszakos, rendkívül tágas melegítőpálya. A tulajdonos nagy gondot fordított a talaj optimális öntözésére és a megfelelő altalaj kialakításával a nagy mennyiségű víz elvezetésére.

Az új, komfortos istállókat a melegítőpályához közel alakították ki.

A pályaépítők rendelkezésére áll a folyamatosan megújuló, és kiemelkedő mennyiségű akadálypark. A legjobb hazai pályaépítők mellett Európa legnagyobb szaktekintélye, a német Werner Deeg is örömmel tervezett itt pályákat az elmúlt években megrendezett kiemelt versenyeken.

A pénteki versenynapon a nagyon rutinos Krucsó Szabolcs győzött Chippendale nevű szürkéjével. Szombaton a helyi lovas, a többszörös magyar bajnok Horváth Balázs és PM Quintera ünnepelhetett eredményes pályája után.

A zárónapon, vasárnap a kissé borongós, szemerkélő esős idő ellenére is sokan neveztek a Németh Zoltán nemzetközi pályaépítő által megálmodott 140 centiméteres versenyszámra. A nagyon korrektül lovagolható alappályán hat hibátlan lovaglás született, közülük négyen az összevetésben sem hibáztak. A győzelmet a Caspar nyergében lovagló Biharvári Attila szerezte meg, bátor, hajszálpontos lovaglással. Mögötte mindössze 0,07 század másodperccel lemaradva Szuhai Gyula lett a második a kiemelkedő képességű Lawisangossal. A harmadik helyen a Kisteleki Lovas Egyesület lovasa, Czékus
Zoltán és Castro végzett.

A hétvége legnagyobb versenyszámának győztesével, Biharvári Attilával beszélgettünk.

Szombaton a helyi lovas, a többszörös magyar bajnok Horváth Balázs és PM Quintera ünnepelhetett eredményes pályája után
Szombaton a helyi lovas, a többszörös magyar bajnok Horváth Balázs és PM Quintera ünnepelhetett eredményes pályája után
Nagyon jó napot és hétvégét zártál, ez volt az első szabadtéri sikered az idén. Hogy értékeled ezt a győzelmet?

Köszönöm szépen! Örülök, hogy ilyen jól sikerült. A hosszú, kitartó téli munkának talán ez volt az első igazi próbatétele, és a lehető legjobban végződött.

Sokszor versenyezel Kecskeméten, milyennek ítéled meg ezt a versenyhelyszínt?

Szeretjük ezt a helyszínt. Hozzánk közel is van, és az utóbbi időben rengeteget fejlődött. Úgy gondolom, hogy a talaj toronymagasan az egyik legjobb az ország versenyhelyszínei közül.

Minden körülmény adott, hogy egy nagyon jó színvonalú versenyt lehessen itt tartani.

Sok helyen volt verseny az országban egy időben. Miért a Pataki Ménes háromnaposát választottad erre a hétvégére?

Számomra ideális volt, a versenynaptár és a felkészülés szempontjából. A különböző vírusok számtalanszor átírták a szabadtéri versenynaptárt is, de végül a felkészülés pont tökéletesen sikerült erre a hétvégére, a mostani eredménnyel bátran vágok neki a szezonnak. Sokszor jövök még idén Kecskemétre a tanítványaimmal is, abban biztos vagyok.

Mutasd be a lovadat, Caspart, akivel a hétvége legmagasabb és legrangosabb versenyszámában győztél!

Két és fél éve lovagolom Caspart. Nagyon különleges ló, rendkívül nagy ugróképességű, azonban érzékeny természetű. Az átlagosnál több türelmet és odafigyelést igényel.

Már a korábbi két évben is sok sikert hozott itthon és külföldön egyaránt, de most úgy érzem, hogy kezdünk teljesen egymásra találni és összeszokni. Meglátjuk, hogyan alakul ez az év, bizakodó vagyok.

Népes mezőny gyűlt össze a hétvége legnagyobb versenyszámára. Kívülről magasnak és technikásnak tűnt a pálya, hogy érezted?

Az egész hétvégén rendkívül technikás pályákon lovagolhattunk, aminek nagyon örülök, mert ez sokat segít a nemzetközi versenyekre való felkészülésben lónak és lovasnak egyaránt. Erős mezőny jött össze sok jó párossal, ennek ellenére szerintem kevés hibátlan volt.

A vasárnapi 140-es pályát kifejezetten technikásra építették.

Gyorsan jöttek az ugrások, több apró csapda is volt benne. De ez szükséges ahhoz, hogy fejlődni tudjunk.

A győztestől mindössze 0,07 század másodperccel lemaradva Szuhai Gyula lett a második a kiemelkedő képességű Lawisangossal
A győztestől mindössze 0,07 század másodperccel lemaradva Szuhai Gyula lett a második a kiemelkedő képességű Lawisangossal
Jelenleg hány lóval készülsz a versenyekre?

Most hárommal versenyzek aktívan, és még két fiatal lovam fogja a nyáron megkezdeni a sportkarrierjét.

Vannak tanítványaid is, közülük sok külföldi, velük hogyan oldod meg az edzéseket most, hogy már több mint egy éve ilyen nehéz utazni?

Sajnos nem mindenkivel tudok személyesen foglalkozni, csupán konzultálásra van lehetőségünk, azonban az itthoni tanítványaimmal szerencsére továbbra is zavartalanul tudunk együtt dolgozni.

Mik a célkitűzéseid a 2021-es szezonra?

A jelenlegi helyzetben nehéz előre tervezni, ezért versenyről versenyre haladunk, és időközben meglátjuk, hogyan alakul az év. Remélem, Casparral sikerül minél nagyobb és színvonalasabb versenyekre eljutni itthon és külföldön.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Világbajnokságokra készülve

Minden a világbajnokságok körül forog nyár végén a fogatsportban, legalábbis ami a négyes és az egyes fogatokat illeti; van tehát mire készülniük a magyar hajtóknak. De nemcsak a hajtók készülnek, hanem a versenyrendezők is, hiszen nincs már messze 2024 sem, amikor – 1984 után, 40 év után ismét – Szilvásvárad lesz a négyesfogathatjó-világbajnokság házigazdája.

Az idő dönti el, mi lesz a csikóinkból

A Bükk-fennsíkon Csipkéskút és Szilvásvárad az 1950-es évek elejétől adnak otthont Európa kultúrtörténeti örökségének minősülő lófajtájának, a lipicainak. Az 1850 óta tenyésztett lipicai az angol- és az arab telivér mellett a világ egyik legrégebbi kultúrlófajtája, amely az alapító törzstenyészet helyszínéről, a mai Szlovénia területén lévő Lipicáról kapta a nevét.

Ismét lehengerlő formában

Alagon nemcsak a legnagyobb, hanem a legtöbb jó lovat készítő istálló is Stanislav Georgievé. A sampion zsoké és idomár másodszor nyert Magyar Derbyt az idén. A győztes President felkészítése azonban számos kihívást rejtett magában, és a verseny után meg is kellett műteni a lovat.

Tatai izlandilovas a dobogón

A tatai székhelyű Magyar Izlandi Lovas Egyesületet két éve vették fel a Nemzetközi Izlandi Lovasszövetség tagjai közé, a hazai tenyésztést és kiképzést dicséri, hogy a Közép-Európa Bajnokságon egy második és egy harmadik helyezést értünk el.

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

Élmények a pásztorok és madarak földjén

Az ország első nemzeti parkja, a Hortobágyi Nemzeti Park egész nyáron várja látogatóit gazdag programkínálatával, melyben mindenki megtalálja a megfelelőt, akár a természetbe vágyik, akár a kulturális értékeket kutatja.

Jól szerepeltek díjugratóink a Szilvásvárad Masters-en a szakági elnök szerint

Elégedett a Szilvásvárad Masters nemzetközi lovas sorozat díjugrató-versenyén elért eredményekkel a szakági elnök.

Dariya második helye a Turf-Galán

A szlovák lóverseny egyik legnagyobb eseménye, a 38. Turf-Gala ismét a cseh lovak fölényét hozta, akik az öt nagyversenyből négyet megnyertek. A kétlovas magyar miniküldöttség becsületét Dariya védte meg a Cena Arvy második helyével, míg a rendezőkét Opasan a Szlovák Nagydíjban aratott biztos győzelmével.