Back to top

Nagy mezőnyök, technikás pályák

A szabadtéri díjugratószezon második hétvégéjén a kecskeméti Airvent Lovas Club – Pataki Ménes volt a legnépesebb verseny szervezője; a Bács-Kiskun megyei helyszín közel 600 startot regisztrált a háromnapos országos minősítőversenyen.

A lovasoknak még az április végén szokatlannak számító kellemetlen időjárás sem szegte kedvét, a legmagasabb versenyszámokban rendre negyven indulóhoz közeli létszámot regisztráltak.

A Pataki Mihály és családja által üzemeltetett lovaskomplexum az évek folyamán újra a lovasversenyek központi helyszínévé nőtte ki magát.

Ezt a megtisztelő pozíciót a folyamatos fejlesztésekkel és szakmailag megalapozott újítássokkal érdemelte ki a hazai díjugratók körében. A kifogástalan minőségű versenypálya mintájára tavaly elkészült a hasonló adottságokkal rendelkező négy évszakos, rendkívül tágas melegítőpálya. A tulajdonos nagy gondot fordított a talaj optimális öntözésére és a megfelelő altalaj kialakításával a nagy mennyiségű víz elvezetésére.

Az új, komfortos istállókat a melegítőpályához közel alakították ki.

A pályaépítők rendelkezésére áll a folyamatosan megújuló, és kiemelkedő mennyiségű akadálypark. A legjobb hazai pályaépítők mellett Európa legnagyobb szaktekintélye, a német Werner Deeg is örömmel tervezett itt pályákat az elmúlt években megrendezett kiemelt versenyeken.

A pénteki versenynapon a nagyon rutinos Krucsó Szabolcs győzött Chippendale nevű szürkéjével. Szombaton a helyi lovas, a többszörös magyar bajnok Horváth Balázs és PM Quintera ünnepelhetett eredményes pályája után.

A zárónapon, vasárnap a kissé borongós, szemerkélő esős idő ellenére is sokan neveztek a Németh Zoltán nemzetközi pályaépítő által megálmodott 140 centiméteres versenyszámra. A nagyon korrektül lovagolható alappályán hat hibátlan lovaglás született, közülük négyen az összevetésben sem hibáztak. A győzelmet a Caspar nyergében lovagló Biharvári Attila szerezte meg, bátor, hajszálpontos lovaglással. Mögötte mindössze 0,07 század másodperccel lemaradva Szuhai Gyula lett a második a kiemelkedő képességű Lawisangossal. A harmadik helyen a Kisteleki Lovas Egyesület lovasa, Czékus
Zoltán és Castro végzett.

A hétvége legnagyobb versenyszámának győztesével, Biharvári Attilával beszélgettünk.

Szombaton a helyi lovas, a többszörös magyar bajnok Horváth Balázs és PM Quintera ünnepelhetett eredményes pályája után
Szombaton a helyi lovas, a többszörös magyar bajnok Horváth Balázs és PM Quintera ünnepelhetett eredményes pályája után
Nagyon jó napot és hétvégét zártál, ez volt az első szabadtéri sikered az idén. Hogy értékeled ezt a győzelmet?

Köszönöm szépen! Örülök, hogy ilyen jól sikerült. A hosszú, kitartó téli munkának talán ez volt az első igazi próbatétele, és a lehető legjobban végződött.

Sokszor versenyezel Kecskeméten, milyennek ítéled meg ezt a versenyhelyszínt?

Szeretjük ezt a helyszínt. Hozzánk közel is van, és az utóbbi időben rengeteget fejlődött. Úgy gondolom, hogy a talaj toronymagasan az egyik legjobb az ország versenyhelyszínei közül.

Minden körülmény adott, hogy egy nagyon jó színvonalú versenyt lehessen itt tartani.

Sok helyen volt verseny az országban egy időben. Miért a Pataki Ménes háromnaposát választottad erre a hétvégére?

Számomra ideális volt, a versenynaptár és a felkészülés szempontjából. A különböző vírusok számtalanszor átírták a szabadtéri versenynaptárt is, de végül a felkészülés pont tökéletesen sikerült erre a hétvégére, a mostani eredménnyel bátran vágok neki a szezonnak. Sokszor jövök még idén Kecskemétre a tanítványaimmal is, abban biztos vagyok.

Mutasd be a lovadat, Caspart, akivel a hétvége legmagasabb és legrangosabb versenyszámában győztél!

Két és fél éve lovagolom Caspart. Nagyon különleges ló, rendkívül nagy ugróképességű, azonban érzékeny természetű. Az átlagosnál több türelmet és odafigyelést igényel.

Már a korábbi két évben is sok sikert hozott itthon és külföldön egyaránt, de most úgy érzem, hogy kezdünk teljesen egymásra találni és összeszokni. Meglátjuk, hogyan alakul ez az év, bizakodó vagyok.

Népes mezőny gyűlt össze a hétvége legnagyobb versenyszámára. Kívülről magasnak és technikásnak tűnt a pálya, hogy érezted?

Az egész hétvégén rendkívül technikás pályákon lovagolhattunk, aminek nagyon örülök, mert ez sokat segít a nemzetközi versenyekre való felkészülésben lónak és lovasnak egyaránt. Erős mezőny jött össze sok jó párossal, ennek ellenére szerintem kevés hibátlan volt.

A vasárnapi 140-es pályát kifejezetten technikásra építették.

Gyorsan jöttek az ugrások, több apró csapda is volt benne. De ez szükséges ahhoz, hogy fejlődni tudjunk.

A győztestől mindössze 0,07 század másodperccel lemaradva Szuhai Gyula lett a második a kiemelkedő képességű Lawisangossal
A győztestől mindössze 0,07 század másodperccel lemaradva Szuhai Gyula lett a második a kiemelkedő képességű Lawisangossal
Jelenleg hány lóval készülsz a versenyekre?

Most hárommal versenyzek aktívan, és még két fiatal lovam fogja a nyáron megkezdeni a sportkarrierjét.

Vannak tanítványaid is, közülük sok külföldi, velük hogyan oldod meg az edzéseket most, hogy már több mint egy éve ilyen nehéz utazni?

Sajnos nem mindenkivel tudok személyesen foglalkozni, csupán konzultálásra van lehetőségünk, azonban az itthoni tanítványaimmal szerencsére továbbra is zavartalanul tudunk együtt dolgozni.

Mik a célkitűzéseid a 2021-es szezonra?

A jelenlegi helyzetben nehéz előre tervezni, ezért versenyről versenyre haladunk, és időközben meglátjuk, hogyan alakul az év. Remélem, Casparral sikerül minél nagyobb és színvonalasabb versenyekre eljutni itthon és külföldön.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2021/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jövő évi nagy reménységek

Mágnás Miska nyerte a legfiatalabb évjárat utolsó kiemelt versenyét, a Kétévesek Kritériumát Régi Csibész és Spartan Devil előtt; a magyar tenyésztésű „csikók” nagydíjában pedig Golden Boy bizonyult a legjobbnak. A szezon kiemelt versenyeinek sorát a 2800 méteres Lovaregyleti Díj zárta, ahol Calabrese lett az első, eddigi pályafutása legnagyobb győzelmét aratva.

Telivér-utánpótlás Dióspusztáról

A versenyistállókba szeptembertől folyamatosan érkeznek a másfél éves telivérek, akik a következő generációt képviselik jövőre a lóversenypályákon. A német, angol, francia és ír importok mellett meghatározó szerepet játszanak a magyar tenyésztésű lovak.

A sportolók kiállnak az öttusalovaglás mellett

Az összes brit és magyar olimpiai érmes öttusázó, valamint 11 másik országból további ötkarikás érmesek - összesen negyvenhatan - levélben fordultak Thomas Bachhoz, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökéhez, hogy járjon közbe az öttusalovaglás megmentéséért.

Mostantól a futószár másik végén

Befejezte pályafutását Magyarország eddigi legsikeresebb lovastornásza. A nyár végi felnőtt lovastorna-világbajnokságon, a Nemzeti Lovardában láthattuk versenyzőként utoljára pályára lépni a kaposvári Bence Balázst, aki kerek húsz év után fejezte be pályafutását.

Már 24 milliárd forint fejlesztési támogatásban részesültek a kisebb állattartó gazdaságok

A Megújuló vidék, megújuló agrárium program révén az Agrárminisztérium a teljes magyar élelmiszertermelés és mezőgazdaság fejlesztését célozza az értékteremtő és hatékonyságnövelő beruházások támogatása révén – közölte Nagy István tárcavezető.

A háziasított lovak eredete

A modern ló háziasítása nagyjából i.e. 2200 körül kezdődött el a Kaukázus északi részén. A következő évszázadokban pedig Ázsiába és Európába is eljutottak ezek az állatok. Egy 162 tudósból álló nemzetközi kutatócsoport 273 ősi lótól származó minta genetikáját fedte fel és elemezte azokat. Ezek a jószágok Eurázsia különböző pontjairól származtak.

Megjelent az őshonos állati génmegőrzés új pályázati felhívása

2022. január 3. és 2022. január 31. között pályázhatnak először a gazdálkodók az új „A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése” elnevezésű felhívásra. A támogatható fajták köre az eddigiekhez képest a fekete mangalica sertés, az akhal-teke és a muraközi ló, valamint a kárpáti borzderes szarvasmarha fajtákkal bővül.

Újabb eredményes ügetőárverés

Az Ügető Tenyésztők Országos Egyesülete, valamint a hazai ügető-versenyek rendezője és szervezője, a Kincsem Park immár másfél évtizede tart ügetőárverést a lóversenypályán. Ez a szakmai fórum nagyon fontos és nélkülözhetetlen része a jól működő lóversenyzésnek. A nyilvánosság és az érdeklődők száma azonnali visszajelzést ad az ágazat helyzetéről és a trendekről.

Hintáról a nyeregbe - Lovakról, színészetről Bányavölgyi Donátával

Bányavölgyi Donáta a 2015/16-os évad óta a Nemzeti Lovas Színház társulatának tagja. Színész végzettégét Bánfalvy Ágnes Nemzetközi Színészképző Iskolájában szerezte, a Budapesti Metropolitan Egyetemen kommunikáció-és médiatudomány szakot végzett, az Állatorvostudományi Egyetemen pedig hippológus diplomát szerzett.

Embrióbeültetés után született teljes testvér csikók Mezőhegyesen

Köztudott, hogy a fogathajtásban nagyon fontos a lovak összhangja, harmóniája, és az is, hogy minél egyformábbak legyenek. Épp ezért a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz tenyészetében a legkorszerűbb módszerekkel igyekeznek megteremteni a jövő fogatát.