Back to top

Új piaci szegmens született ‒ a gyöngyparadicsomoké

Holland nemesítésből származó, valóban csak bogyóméretű miniparadicsomok tarolnak az ausztrál és óceániai piacon. A Tomberry-nek nevezett újdonság iránt folyamatosan élénk a kereslet, amivel sikerült lépést tartani a termesztés felfuttatásával.

A nemesítő Eminent Seeds leírása szerint a piros és a sárga Tomberry is, 1,5-2 grammos bogyókat hoz, Brix-értékük 8-9, termőképességük pedig 10-15 kilogramm négyzetméterenként. Egy új termék piaci bevezetése mindig nagy munka, de a Tomberry® esetében könnyű volt az ausztrál kereskedőcég, az Edison dolga. Kidolgozták a termelékeny üvegházi termesztéstechnikát, és közben a célközönséget is megtalálták.

Kezdetben úgy vélték, hogy a világ legapróbb paradicsomfajtái újabb snack-kategóriát jelentenek majd a minipaprikához vagy szeletelt gyümölcsökhöz hasonlóan.

De a Tomberry® meglepően sokoldalú, és gyorsan megnyerte a vásárlók szívét, beleértve a hétköznapi fogyasztókat és a séfeket is. Ausztráliában hetente 30 ezer 125 grammos dobozzal adnak el belőle.

A Hollandiából származó Tomberry® már Európa több országában terjed, például Lengyelországban, Spanyolországban, Törökországban, valamint megkezdték a termesztését az USA-ban, Kanadában, Mexikóban és Izraelben. Olaszországban Szicíliában folynak az első termesztési kísérletek, hogy kidolgozzák a megfelelő termesztési és kereskedelmi módszereket.

Nem mellékesen teljesen újra kell gondolni a paradicsom betakarítását és áruvá készítését, hiszen ebben az esetben nem 4-5 bogyó fejlődik egy fürtön, hanem 200!

És ezek a bogyók még tizedakkorák sincsenek, mint a normál paradicsom. Teljesen új gépekre van tehát szükség az osztályozásához és csomagolásához, amire az új optikai válogatók tűnnek alkalmasnak.

A nemesítő Eminent Seeds leírása szerint a piros és a sárga Tomberry® is, 1,5-2 grammos bogyókat hoz, Brix-értékük 8-9, termőképességük pedig 10-15 kilogramm négyzetméterenként. Termesztéséhez generatív alanyt és az üvegházba telepített sok poszméhet javasolnak, hogy a fürtönként fejlődő rengeteg virág megtermékenyüljön.

Akkor kell leszedni, amikor a fürtön belül a bogyók 70%-a érett, és 4-5 napos szárítás után az érett bogyók lerázhatók a fürtről.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/freshplaza.it/eminentseeds.nl.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Gyomnövényből lett az egyik legkedveltebb zöldség

A Wageningeni Egyetem kutató DNS-elemzéssel próbálták visszavezetni a zöldség pontos útját, amely során gyomnövényből kedvelt zöldséggé vált.

Elfogadhatatlan árat kínálnak a meggyért a konzervgyárak

A Penta Familia Szövetkezetben meggypiaci megbeszélést tartottak termesztők és a konzervgyárak képviselői részvételével. Keczkó Pétert, a szövetkezet elnökét kérdeztük, mire jutottak a rendezvényen.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Növekszik az olasz kiskereskedelmi boreladás

Az olaszországi nagy áruforgalmú kiskereskedelmi csatornákban a boreladások volumenben kifejezve 8,5% -kal, 22 millió literre nőttek 2021 első négy hónapjában. Ugyanebben az időszakban a boreladások értékében 20%-kal növekedtek – derült ki a Vinitaly számára készített kutatásból, amely a pezsgők erős, míg a borok mérsékelt növekedését is kiemelte.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok zárása előtt néhány órával adják át a két legszebb standnak járó elismerést. Károlyi György és Károlyi Angelica megköszönte minden résztvevőnek, hogy a járvány ellenére kitartottak és eljöttek Fehérvárcsurgóra, ez volt a legszívrehatóbb a szervezők számára.