0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Bőrök növényekből: nem muszáj állatot ölni a bőrcipőért

A növényi bőrökkel nem csak az állatvédőket és vegetáriánusokat célozzák meg, hanem mindenkit, aki lelkifurdalás nélkül szeretne bőrcipőt viselni vagy bőrtáskát hordani. Mangóból, almából, ananászból és kaktuszból is készül alternatív bőr, sőt eredetileg a linóleum is egy természetes, lenolaj alapú anyag...

Szemétből érték

A húsiparban keletkező hulladék egy részét igaz, hogy hasznosítja a bőripar, de nem éppen környezetbarát módon. Közben ugyanis rengeteg vegyszert és „mérhetetlen” mennyiségű vizet használ el. Szintén minden tekintetben megbukott az eddig vegán bőrnek tartott főként PVC-ből készülő utánzat. Ezek készítése, hordása és gondozása is elég bajos, tehát megoldásnak semmiképpen sem lehetett tekinteni. Elérkezett az ideje, hogy nyissunk az „ismeretlen” felé.

Az innovatív szemlélet meglátja a potenciált valamiben, amit korábban másra vagy semmire sem használtak.

Így történt, hogy ezen a felfedezőúton olyan hulladéknak számító anyagokra figyeltek fel, mint az ananászlevél, az almahéj, a kitinpáncél vagy a halpikkely.

Növényi bőrök

Ezek az újgenerációs anyagok megteremtik a valódi bőr viselésének élményét, anélkül, hogy állatok életét kellene elvenni. Tulajdonságaikban nagyon közel állnak a bőrhöz, sőt egyik-másik felül is múlja azt, és némelyik teljesen lebomló. Bizonyára egy jókora rést lesz képes befoltozni, mely a vegetáriánus vásárlók állatbőrtől való ódzkodása végett keletkezett, de a környezetvédelem ügyét szívükön viselők is nyugodt lélekkel válogathatnak az ízléses holmikból.

A világ első növényi alapú bőrhelyettesítője

A Natural Fiber Welding Inc. vezérigazgatója Dr. Luke Haverhals a szabadalommal rendelkező MIRUM®-mal nemcsak a bőrtermékek új generációját alkotta meg, de hangsúlyozva a fenntarthatóság és környezetkímélet elveit teljes mértékben benne akar maradni a körforgásban.

Az előállítás során kizárólag növényi komponenseket, mezőgazdasági melléktermékeket használnak, és hála a biológiailag lebomló polimereknek és a műanyagmentes technológiának megrongálódása vagy elhasználódása esetén újrahasznosítható.

Jelenleg ruhák, cipők, kiegészítők, bútorok készítésénél használják, de az autóipar is felfigyelt rá, sőt a divatvilág is érdekelt. A Ralph Lauren Corporation már 2020-ban befektetett a cégbe, de vélhetően a kereslet egyre fokozódni fog.

youtube://v/6bLBtg2FgTE

Mangóbőr

Jelenleg a világon az összes megtermelt gyümölcs 45%- a válik hulladékká különböző okok miatt. A termőföldek erejének 30%- át olyan élelmiszerek előállítására fordítjuk, amit nem fogyasztunk el. A mezőgazdaság és az élelmiszeripar ezen gyakorlatán változtat a Fruitleather Rotterdam kezdeményezése, mivel a fejlesztői Koen Meerkerk és Hugo de Boon szívügyüknek tekintik, hogy maradandó értéket állítsanak elő a gyümölcshulladékból. Korábban többféle gyümölccsel kísérleteztek, most kizárólag a mangóval foglalkoznak, nekik ez vált be legjobban. 40×60 cm-es lapokat készítenek belőle, amelyeket színeznek, dombornyomattal díszítenek és víztaszító bevonattal látnak el.

Mexikóban a Polybion szerves hulladékokból, pl.: mangómagból és gyümölcshéjból készít baktériumok közreműködésével környezetbarát, növényi eredetű bio-textilt.

A bőrhöz nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkező innovatív anyagot a cipőiparuk dolgozza fel és ebből exportra is jut.

youtube://v/urUqW8O0fPk

Almabőr

Annyira zseniális és egyszerű, hogy azon morfondírozunk, hogy nem jutott eszünkbe korábban. A dániai The Apple Girl az alma centrifugálása után keletkező maradványokból megtévesztésig élethű, bőrszerű, 100%-ban lebomló anyagot készít. Ezzel egyszerre kezelik a hulladékgazdálkodás problémáját, és alkotnak valami hasznosat. Már több cég is szemet vetett rá, és igazán minőségi és tetszetős táskákat kínálnak.

Ananászbőr

A Dr. Carmen Hijosa tervezte Piñatex az ananászlevelek rostjainak felhasználásával készül, melyet kukoricából származó politejsavval (PLA) kevernek össze, GOTS tanúsítvánnyal rendelkező pigmentekkel színeznek, majd a tartósság és vízállóság érdekében egy kőolajalapú gyantabevonattal látnak el.

Biológiailag ugyan nem lebomló, de a javára írható, hogy az egyébként kidobásra kerülő levelek hasznosításával a gazdák több bevételre tehetnek szert.

A hulladék hulladéka végül komposztálható. A folyamat kiküszöböli a veszélyes vegyszerek szükségességét és a pazarló vízhasználatot. Lágy, könnyen megmunkálható anyag lesz, amiből gyakorlatilag minden készíthető. 2016-ban elnyerte a brit Művészeti Alapítvány anyagi innovációért járó díját. Világszerte már több mint 1000 márka használta termékeinek megalkotásához, többek között a Hugo Boss már piacra dobta limitált kiadású vegán cipőit és a Native Shoes is kínál a tudatosoknak ananászbőrfelsővel rendelkező, komposztálható cipőt.

Pálmabőr

Tjeerd Veenhoven holland tervező 2000 körül a pálmalevelek hasznosítását tűzte ki célként zászlajára, mely nyomán megszületett a pálmabőr, ami az állati eredetű bőr egyik fenntartható, vegán alternatívája lett. Az anyagot kézzel készítik, és egyelőre főleg szőnyegek készülnek belőle, de számítanak az autóipar érdeklődésére is, mivel ezen a területen is egyre erősödik a vegetáriánus szemlélet a belső terek kialakításának anyaghasználatában.

youtube://v/gc43eRWe07U

Kaktuszbőr

A növényi eredet garantált, de lényeges különbség az előbbiekhez képes, hogy szervezett keretek között folyik a szándékosan erre a célra szolgáló alapanyag előállítása. Azonban ennek számos jótékony vonzata van, úgy mint a biomasszaképzés, vagy a helyi flóra és fauna helyzetének javítása. Két mexikói fiatalember Adrián López Velarde és Marte Cázarez mert nagyot álmodni miszerint, hogy kifejlesztenek egy erőszakmentes alapanyagot, fenntartható módon, mellőzve a mérgező kemikáliák és műanyagok használatát.

Az általuk kiválasztott rendkívül ellenálló, őshonos fügekaktuszokat maguk termesztik Zacatecas államban, ökológiai szemlélettel, öntözőrendszer nélkül.

A növekedésben csak az esővízre és a talaj ásványianyagtartalmára számíthatnak. 2019-ben bemutatták a két éves kutatómunka eredményét, a kaktuszból előállítható vegán bőrt. A Desserto® felveszi a versenyt az eredetivel, kellemes tapintású, lélegző, rugalmas, esztétikus, tartós és megfelel a legszigorúbb minőségi és környezetvédelmi előírásoknak. Készülnek belőle lábbelik, kiegészítők, kárpitok, üléshuzatok.

Linóleumbőr

Kevéssé köztudott, hogy a valódi linóleum természetes anyag, ami nagyrészben lenolajból áll. Don Kwaning gondolt egyet és addig fejlesztgette, míg gyakorlatban is használható bőrszerű anyagot tudott belőle létrehozni. Kétféle textúrát hozott létre, az első redős felszínű, méhsejtes szerkezetű, míg a másik leginkább a nyeregbőrre emlékeztet. A színezéshez lisztté őrölt fát és szükség esetén kevés növényi pigmentet használt.

A tervező szerint a bútoripar számára is ideális.

A növényi bőrök készítése során nem szükséges elvenni az állatok életét, rengeteg mezőgazdasági illetve élelmiszeripari melléktermék újrahasznosítható, melyek csekély ökológiai lábnyommal rendelkeznek. A fejlesztők és a gyártók többsége a fenntarthatóság jegyében tudatosan válogatja össze a hozzávalókat, hogy amikor a termék használati ideje lejárt az komposztálható, vagy visszaforgatható legyen…

Forrás: magyarmezogazdasag.hu