0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

GMO-mentesek a Nébih által vizsgált kisvirágú petúniák

Idén, kora tavasszal is a kormányhivatalokkal együttműködve vizsgálta a Nébih a dísznövény-szaporítóanyagok GMO-mentességét. Az ellenőrzés célnövénye a kisvirágú petúnia (Calibrachoa sp.) volt, melynek vizsgált tételei nyugat-európai üzemekből érkeztek a hazai dísznövény-termesztőkhöz. Jó hír, hogy a 12 üzemből vett 103 kisvirágú petúnia tétel mindegyike genetikai módosítástól mentesnek bizonyult.

A kisvirágú petúniákból – amelyeknek jeles képviselői a közismert Million Bells sorozat tagjai – rengeteg szebbnél-szebb fajtát termesztenek, minden évben megjelennek különleges színű, habitusú, virágformájú, teltvirágú, dúsabban virágzó, az újabb igényeket is kielégítő fajtasorozatok. Ezeket az új nemesítéseket különösen kockázatosnak tekintjük, mivel rendszerint ezekben jelennek meg a genetikai módosítások. 

A mintavételre január 19-től április 7-ig tartó időszakban került sor, annak érdekében, hogy probléma esetén a Nébih mielőbb meghozhassa a szükséges intézkedéseket, azaz a génmódosított növények megsemmisítését.

A vizsgálat kiterjedt az összes potenciális „GMO-virág-terjesztőre”, vagyis a hazai összes (8 db) regisztrált egynyári dísznövényszaporítóanyag-kereskedőre, valamint a reprezentativitás biztosítása érdekében 4 hazai dísznövényszaporítóanyag-termesztőre is.

A minták kiválasztása során ügyelve arra, hogy sok, kockázatosnak vélt fajtából legyen minta, és minél szélesebb legyen a fajtaszortiment. Így összesen 89 különböző fajtából sikerült mintát venni, a fehér, a sárga, a narancssárga, a rózsaszín, a piros, a bordó és a kék minden árnyalatából, telt- és egyszerű virágúból.

A laboratóriumi vizsgálatok egyik kisvirágú petúnia fajtánál sem mutattak ki géntechnológiai módosítást. 

Az egynyári dísznövények és balkonnövények a dísznövények azon csoportja, amely esetén a szépség és az újszerűség (novum) a többi dísznövénynél meghatározóbb, jelentős gazdasági érdek. Hatalmas konkurenciaharc folyik a nemesítőházak és szaporítóanyag-forgalmazók között az újdonságok mielőbbi megjelentetéséért.

A petúnia és a kisvirágú petúnia nem élelmiszer, mégsem kívánatos, hogy egyetlenegy génmódosított növény is kikerüljön a nemesítők laboratóriumából. A petúniák és egyéb virágok sokkal inkább az általuk elszórt pollenek révén, a természetben található rokon növények megporzásával, és azok táplálékláncba kerülésével okozhatnak problémát. A tudomány még nem erősítette meg a genetikai eljárással módosított szervezetek ártalmatlanságát a természetre és az emberre, ezért indokolt a fokozott óvatosság, különösen a szaporítóanyagok esetén.  

A genetikai módosítások alkalmazása az Unióban, így hazánkban is engedélyhez kötött.

Az Alaptörvény is kimondja, hogy minden állampolgárnak joga van az egészséges környezethez és a GMO-mentes mezőgazdasághoz. Ennek szellemében a Nébih 2017 óta rendszeresen végzi a kockázatosnak tekintett dísznövényfajok fajtáinak laboratóriumi GMO-vizsgálatát. Ez irányú ellenőrzéseink a jövőben is folytatódnak majd.

Forrás: Nébih