0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tovább zajlanak a közétkeztető konyhák élelmiszerbiztonsági, –higiéniai és –minőségi minősítései

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a koronavírus-járványhelyzet enyhülésével, április közepétől fokozatosan újraindította a Minőségvezérelt Közétkeztetés Programot. Bár maga az értékelés a megszokott módon folytatódik, lényeges változások lépnek életbe a közétkeztetést érintő közbeszerzéseknél, valamint a minősítési eredmények közzétételi módját tekintve.

A 2019-ben kitört, majd 2020 márciusában Magyarországon is megjelent SARS-CoV-2 (Covid-19) koronavírus járvány a közétkeztetésben is jelentős változásokat generált. Ezeket, valamint a korlátozó intézkedéseket mérlegelve a Nébih a konyhák törvény1 szerinti minősítését szüneteltette, illetve a szakemberek az igényeknek megfelelően tanácsadó, támogató szemléket végeztek.

Az elmúlt hetekben lezajlott, fokozatos újranyitásnak köszönhetően április 19-től újraindultak a minősítések, első körben a bölcsődei, óvodai, valamint a munkahelyi konyhákon.

Az auditorok eddig tapasztalatai alapján a konyhák normál kapacitásra való visszaállása többnyire zökkenőmentesen zajlott. Jellemző továbbá, hogy több helyen lecserélődött a személyzet és sokszor az élelmezésvezető személyében is változás történt.

Május 10-étől az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban is újraindult a jelenléti oktatás. Ezzel a nevelési, oktatási intézményekben szintén visszaállt a közétkeztetés „normál” állapota, így az élelmiszerbiztonsági, -higiéniai, -minőségi minősítések e területeken is a folytatódhatnak.

Bár maguk a minősítések a megszokott módon, folyamatosan zajlanak, néhány területen jelentős változások lépnek életbe, így például a közétkeztetést érintő közbeszerzések pályázatainál.

A vonatkozó rendelet2 értelmében ugyanis szeptembertől a közétkeztetési pályázaton induló szolgáltatóknak be kell nyújtania a 3 évnél nem régebbi Éltv. 23.§ (5) bekezdése szerinti minősítést is.
Szintén módosul a minősítési eredmények közzétételének rendje. A 2021. április 1-jét követő minősítések esetében minden eredmény – ideértve a 80% alatt teljesítő konyhákét is – pontosan, százalékban meghatározva kerül fel a Nébih honlapjára (https://portal.nebih.gov.hu/mkp). Ezzel megszűnik a „fejlesztés alatt, jobb minősítésre pályázik” jelzéssel való megjelenítés lehetősége.

Forrás: Nébih