Back to top

Eső formájában érkezik a májusi arany

A jó májusi időhöz csapadék és meleg kell. Az elkezdődő csapadékos időszak országszerte hoz esőt, nagy valószínűséggel megáznak az állományok a jövő hét elejéig. Szükség is van a csapadékra, a talaj fölső rétege ugyanis nagy területen száraz, a frissen kelt kapás növények, és az őszi vetések is meghálálják majd. A fejlődésben egyébként 1-2 hetes lemaradás van a hideg tavaszi idő miatt.

A múlt héten több hidegfront is átvonult hazánk fölött, hűvös levegőt szállítva, így vasárnap reggelre ismét igen erősen lehűlt a levegő, a fagyzugos részeken gyenge fagyok is kialakultak.

A hét elejétől délies áramlással intenzív melegedés kezdődött, a hőmérsékletek már a nyarat idézték.

A múlt heti frontok inkább csak a nyugati, délnyugati országrészbe hoztak számottevő csapadékot (10-25 mm), az ország nagyobb részén 5 mm alatt maradt a csapadék mennyisége.

Szerdán egy hullámzó frontrendszer érkezett délnyugat felől, mely pár fokkal hűvösebb és nedves levegőt szállított térségünkbe, így egyre többfelé fordult csapadékosra az idő.

Az elmúlt 10 nap során jellemzően 5-35 mm csapadék hullott az országban, délnyugaton a több, míg a Matyóföldön 1 mm sem hullott.

Az elmúlt 30 csapadékösszege nagyjából az átlag körül van (az Alföldön van 10-20 mm hiány), míg a 90 napos összeg szinte országszerte 30-60 mm-es hiányt mutat. A talaj felső rétegét (20 cm) tekintve a legszárazabb talajok a főváros és a Jászság térségében fordulnak elő, de az Alföld és a Kisalföld nagy részén is 50% alatt alakul a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma a növények számára hozzáférhető víztartalom arányában. A mélyebb talajrétegek még kellő nedvességet raktároznak.

Ahol kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban, gyors fejlődésnek indult a vegetáció május eleje óta.

Az őszi kalászosok a szárbaindulás fenológiai fázisában járnak, a repce pedig virágzik. Utóbbi növényt azonban megviselte az áprilisi hideg, melynek hatására a szokásosnál alacsonyabbak és kevesebb elágazással rendelkeznek az állományok. Ezekre a növényekre jól jött az elmúlt napok meleg időjárása, de a csapadékosra fordult, kissé hűvösebb idő is ideális lesz.

A napraforgó Miskolc térségében már jellemzően kisorolt, a vetés idejétől függően szikleveles és 2-4 leveles állapot között vannak az állományok.

A korábban vetett kukorica már 1-3 leveles, de vannak még ki nem kelt táblák.

A gyümölcsök közül Miskolc térségében teljes virágzásban a dió, a birs, az alma a virágzás végén jár. Ez körülbelül két hetes lemaradást jelent a szokásos időpontokhoz képest, de a lemaradás a természetes vegetációban is megfigyelhető.

A folytatásban változékony, főleg hétfőig többször csapadékos idő várható.

Eső, zápor, zivatar egyaránt valószínű. A csapadék mennyisége a következő egy hét során összességében akár a 10-20 mm-t is meghaladhatja területi átlagban, de kisebb körzetekben ennél több is hullhat.

A talaj nedvességtartalma országszerte növekedni fog, nagy valószínűséggel megáznak a fejlődő növényállományok.

A hőmérséklet maximuma 20 fok körül várható, a fagyosszentek nem hoznak fagyokat, abból már volt éppen elég a tavasszal. Hétfőtől-keddtől érkezik majd nyugati áramlással pár fokkal hűvösebb, kissé szárazabb, óceáni levegő fölénk. Főleg pénteken és kedden-szerdán a szél is többfelé megerősödik majd. A levegő páratartalma gyakran és tartósan lesz 70-80% fölött, ez pedig a gombás megbetegedéseknek kedvezhet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Klímaváltozás: alkalmazkodnak a növények a fölmelegedéshez

Egy biológusokból álló nemzetközi kutatócsoport a növények meleghez való alkalmazkodási folyamatait vizsgálta. Arra próbáltak magyarázatot keresni, hogyan maradnak a növények élettani folyamatai optimálisak a növény számára már nem ideális, túlságosan magas hőmérsékleten

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

A magas élelmiszerárak még velünk maradnak

A növényi olaj, a gabona és a cukor ára meredeken emelkedett, ennek oka, hogy világszerte újraindul a gazdaság, mely élénkíti a keresletet, azonban a késői betakarítás és a vártnál kisebb termés globális szinten sok aggodalomra ad okot.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

A szántóföldekre már ráfér az öntözés

Az elmúlt napokban már nyárias hőmérsékletek és sok napsütés teremtett kedvező időjárási körülményeket a legtöbb termesztett növényünk számára. Ugyanakkor az ország egyes részein ismét csapadékhiány kezd kialakulni, Békés megyében például közel három hete nem esett. Sokfelé lenne szükség egy kiadós csapadékra a szántóföldi növényeink számára.

Oklevél- és díjátadó a NAK Szántóföldi Napokon

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításának első napján (06.09.) a nagyszínpadon átadták a pandémia miatt tavaly elmaradt kukorica, búza és repce ajánlati fajtalista okleveleket és díjakat. Az átadás során részt vett többek között Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke is.