Back to top

Illegális erdei szemétlerakókat számolt fel a Mecsekerdő

A Mecsekerdő mind az öt erdészete bekapcsolódott az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által támogatott „Tisztítsuk meg az országot!” elnevezésű kormányzati programba. 2020 ősze óta összesen száznyolcvan köbméter hulladékot szállítottak el a baranyai erdőkből.

Az erdők megőrzése, jó állapotuk megtartása közérdek, hiszen hazánk legfontosabb természeti erőforrásai, emellett a pihenés, aktív kikapcsolódás és az egészség-megőrzés helyszínei is. Miközben a természetjárók egyre környezettudatosabbak és mind kevesebb szemetet hagynak maguk mögött, szomorú tapasztalat, hogy az illegálisan kirakott hulladék mennyisége évről évre jelentősen nő. Ez erősen szennyezi a környezetet, veszélyes az egészségre és akadályozza az erdők természetes növekedését, életét.

A Mecsekerdő azért csatlakozott a 2020 őszén indult programhoz, hogy felszámolják az erdei illegális hulladéklerakókat, ezzel is támogatva a kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében megfogalmazott célokat.

Az összesen 4.444.593 forint támogatás felhasználása során az erdőgazdaság munkatársai arra is törekednek, hogy ne csak megtisztítsák az erdőket, de hozzájáruljanak a hulladékképződés megelőzéséhez is.

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

A HulladékRadar alkalmazáson keresztül érkező lakossági bejelentések és a szakemberek felmérése alapján az előzetes számítások szerint 130 köbméter, vagyis mintegy másfél tucat, nagyméretű hulladékkonténer elszállítását tervezték, de a valóság sajnos jelentősen meghaladta a becslést. Idén januárig ugyanis több mint 180 köbméter hulladékot szállítottak el, ami bő harmadával több az előzetesen számítottnál.

Az akcióban érintett több mint harminc erdőrészlet közül számos terület a Nyugat-Mecsek valamint a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetben található, továbbá a természeti értékek szempontjából szintén kiemelkedő Natura2000 területen.

A leginkább szennyezettnek a Pécs, Komló, Kővágószőlős és Kővágótöttös, és Székelyszabar települések körüli erdők bizonyultak.

A tapasztalat szerint a természetkárosítók nem válogattak, mindent kiszórtak, ami útban volt nekik. Az összegyűjtött hulladék mennyisége és összetétele területenként nagyon változatos, a traktor- és autógumitól kezdve az építési törmelékig, a hűtőszekrénytől a háztartási hulladékig sok mindenre volt példa.

Fotó: Mecsekerdő Zrt.

Az erdészek sajnos szélmalomharcot vívnak a természetkárosítókkal, mivel hiába számolják fel egy-egy helyen az illegális lerakókat, folyamatosan újabbak keletkeznek. Csak az utóbbi napokban további több tíz köbméter hulladék elszállítására volt szükség az állami erdőkből. Ezért is nagyon fontos, hogy a rendszeres takarítás mellett kiemelt hangsúlyt kapjon a megelőzés is – ennek érdekében a Mecsekerdő nyolc darab vagyonvédelmi kamerát is telepített a leginkább veszélyeztetett területekre.

Ezen túl az erdőgazdaság minden alkalmat megragad, hogy felhívja a figyelmet az erdők tisztán tartásának fontosságára.

A keletkezett szeméttől ugyanis legálisan is meg lehet szabadulni, nem kell a természetet szennyezni vele, hiszen Pécs környékén és Baranya megyében számos helyszínen biztosított a hulladék megfelelő és környezetbarát elhelyezése.

A nagyobb városokban lakossági hulladékudvarok működnek, ahol a magánszemélyek befizetett közüzemi számla ellenében (https://new.delkom.hu/pecsi-hulladekudvarok/) díjmentesen leadhatják a háztartásukban keletkezett hulladékot.

Forrás: 
Mecsekerdő Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől

Madarak tucatjai pusztultak el az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.

Tízből kilencen támogatják a műanyagok visszaszorítását

Az emberek 89 százaléka támogatja a kormány egyszer használatos műanyagok visszaszorítását célzó lépéseit; a magyar és az európai polgárok több mint 80 százaléka szerint az államnak a környezetszennyező cégekkel szemben határozottan fel kell lépnie - hívja fel a figyelmet a Klímapolitikai Intézet elemzése, amelyhez a Századvég szolgáltatott közvélemény-kutatási adatokat.

Egyre többen szeretnének Ifjú Kócsagőrök lenni

Rekordszámú jelentkezés érkezett az Agrárminisztérium Ifjú Kócsagőr Programjára, amely a természetvédelmi őrök munkájába nyújt betekintést. A kezdeményezés évről-évre egyre népszerűbb a természet védelme iránt elkötelezett diákok körében. A korábbi résztvevők közül már többen választották hivatásul ezt a területet, és azóta természetvédelmi őrként dolgoznak.

Tavaszi összegzés: sokat és sokoldalúan intézkedett a Nébih Állami Halőri Szolgálata

Több mint 50 helyszíni ellenőrzést tartott, 5 esetben indított eljárást, 2 alkalommal tiltotta meg a kihelyezendő hal telepítését, 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytat és összesen több mint 3 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a tavaszi ellenőrzések során a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata.

Madarak a környezetünkben

Természetes környezetünkben sok szép madár él, amelyek sokszor nemcsak érdekes életükkel, szépségükkel, hanem hangjukkal és „ösztönös segítségükkel” is felhívják magukra figyelmünket. Leggyakoribb segítőink közül mutatunk be néhányat.

Újabb cseh-lengyel környezeti vita

Cseh környezetvédelmi szervezetek a Csehország és Lengyelország határán található Králický Sněžník nevű hegy tetejére tervezett kilátó építésének azonnali leállítását szorgalmazzák. Szerintük a torony, amelyet 2020 ősze óta építenek, megsérti az építési engedélyekre vonatkozó szabályokat, és veszélyt jelent az élővilágra.

Gazdasági főigazgatói pályázat a Soproni Egyetemen

A Soproni Egyetem pályázatot hirdetett gazdasági főigazgató pozíció betöltésére, azon szakembereknek, akik többek között legalább öt éves gazdasági vezetői tapasztalattal, valamint gazdasági szakirányú és regisztrált mérlegképes könyvelői végzettséggel rendelkeznek.

Természetes élőhelyeik mintegy 90 százalékát elveszíthetik a főemlősök Afrikában

Természetes környezetük mintegy 90 százalékát elveszíthetik Afrikában a főemlősök a következő évtizedekben a globális felmelegedés és az élőhelyek elpusztítása miatt egy nemzetközi kutatócsoport előrejelzése szerint.

Növekedett a túzokállomány

Magyarországon is növekedett a túzokállomány a MVM Démász sikeresnek bizonyuló túzokvédelmi programjának köszönhetően. Idén összesen 1553 madarat számláltak a kelet-pannon régióban, ebből 957 egyed él az MVM Démász Áramhálózati Kft. üzemeltetési területén, amely a Magyarországon élő túzokok 61,6 százaléka. A Kárpát-medencében összesen 2173 madarat számláltak a program keretén belül.