Back to top

Ilyen még nem volt: umami ízű lila paradicsom

Megjelenésében és beltartalmában is egyedi terméket vezet be a piacra a Syngenta. A sötétlila bogyójú, umami ízélménnyel megajándékozó koktélparadicsomot YOOM™ néven forgalmazzák. Az izgalmas ízű, színű csemegét hazánkban kizárólag a Trivega Kft. termesztheti, a fogyasztók pedig 250 grammos, fenntartható erdőgazdálkodásból származó alapanyagokból készült tálcás kiszerelésben vásárolhatják meg.

A YOOM™ a Syngenta innovatív nemesítőinek és ugyancsak innovatív termelő partnereinek köszönhetően kerül forgalomba világszerte. A termék pályája rangos elismerésekkel indult, tavaly ugyanis elnyerte a Fruit logistica Innovációs Nagydíját, majd a brüsszeli Taste Istitute a lehető legtöbb, három csillaggal díjazta az ízét. Nem mellesleg Belgiumban az év zöldsége lett, tudtuk meg a YOOM™ paradicsomot bemutató sajtótájékoztatón.

Az utóbbi években egyre gazdagabb a zöldségválaszték. Igaz ez a paradicsomra is, a bogyók mérete és színe szerint is mind nagyobb a kínálat, és ezt bővíti most a megjelenésében és ízében is páratlan YOOM™. A lilabogyójú, különleges ízű koktélparadicsom szinte már gyümölcsként fogyasztható, mondta Gáncse Mihály. A Syngenta zöldség üzletágának marketingvezetője három sajátosságát emelte ki az újdonságnak.

Termesztési szempontból kötelező előírás, hogy a YOOM™ összes bogyója a növényen érjen be, ugyanis így lesz mindig azonos minőségű a fogyasztóknak kínált termék.

Az ideális érettség megállapításához a cég ajánlásokkal segíti a kertészeket. Az érettséget a csészelevél alatti rész narancssárga, pirosas színeződése is jelzi. Bár teljes érésben szedik, a YOOM™ jól pultontartható.

A YOOM™ kedvező fogyasztói fogadtatása beleillik abba a folyamatba, hogy az utóbbi években megnőtt a fogyasztói igény a sötétebb színű zöldségek iránt. Gondoljunk csak a karfiol mellett mind nagyobb teret nyerő brokkolira, vagy a piros és narancssárga kaliforniai paprikákra, mondta Gáncse Mihály.

Ennek a paradicsomfajtának a bogyói is zöldből érnek, a lila színt a benne lévő antocianinok (flavonoidok, karotinoidok) adják.

Ettől van, hogy erős fényben - például a mediterrán országokban - a bogyók szinte feketére érnek, amíg a fényszegénység miatt inkább kormos lilák. A színárnyalatuk hazánkban is eltérhet, attól függően, hogy a sorok elején vagy közepéről szedik a bogyókat.

A beltartalom szerepe is mindinkább felértékelődik, és ebből a szempontból is különleges a YOOM™. A bogyók harmonikus íze a szedés megfelelő időzítésének köszönhető. Az édes-savanyú zamat az izgalmas, hosszan tartó umami ízélményben ölt testet.

Az izgalmas színű, ízű paradicsomot világszerte mindössze 9-10 cég termesztheti, ezek egyike a Trivega Kft.

A forráskúti és orosházi üvegházakból kerül a szerződött áruházi partnerekhez a körülbelül 300 ezer csomag. A YOOM™ nem kíván különleges bánásmódot a termesztés során, a többi fajtához hasonló technológiával hajtatják hosszú kultúrában. A Trivega Kft.-nél kókuszrost termesztő tálcákra ültették a kőzetgyapot kockákban nevelt palántákat.

A különleges színű és ízvilágú YOOM™ felhasználásának lehetőségeibe Marton Adrienn avatja be fogyasztókat. Az ételstylist, gasztro műsorvezető tapasztalata szerint a kívül roppanós, belül lédús, intenzív ízű terméket a gyerekek is nagyon szeretik. A bogyók intenzív ízvilága pedig sütés-főzés során is megmarad.

A bogyók nemcsak antioxidánsokban gazdagok, hanem a C-vitamintartalmuk is magas, valamint sok kálium és magnézium is van bennük.

Így fogyasztásuknak fontos szerepe lehet az egészséges táplálkozásban, a betegségek megelőzésében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Gyomnövényből lett az egyik legkedveltebb zöldség

A Wageningeni Egyetem kutató DNS-elemzéssel próbálták visszavezetni a zöldség pontos útját, amely során gyomnövényből kedvelt zöldséggé vált.

Elfogadhatatlan árat kínálnak a meggyért a konzervgyárak

A Penta Familia Szövetkezetben meggypiaci megbeszélést tartottak termesztők és a konzervgyárak képviselői részvételével. Keczkó Pétert, a szövetkezet elnökét kérdeztük, mire jutottak a rendezvényen.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Az egyetlen megoldás az elöregedő agráriumra

Az agrárium területén működő gazdaságok zömét idősebb korosztály irányítja. Ugyanakkor a felgyorsult digitális világ a mezőgazdaságban is megköveteli az új trendek és a másfajta gondolkodásmód beépítését a vezetési stratégiákba.

Felpezsdül a budapesti árutőzsde

Ünnepélyes csengetéssel indult a Budapesti Értéktőzsde és az Equilor Befektetési Zrt. június 10-ei sajtótájékoztatója, szimbolizálva a tőzsdei árupiac új korszakkezdetét, valamint hogy a hazai tőzsde ismét a magyar és a régiós agrárvilág egyik központi szereplőjévé váljon.