Back to top

Számítógépes analízis a jó emésztés szolgálatában

Egy új matematikai modell segíthet a bélben lévő baktériumok kölcsönhatásának feltérképezésében, mely a különböző betegségek kivédése szempontjából fontos új probiotikumok és speciális étrendek kialakításában játszhat majd szerepet. A svéd Chalmers Műszaki Egyetem kutatását nemrég a PNAS folyóiratban tették közzé.

"A bélbaktériumok fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében és a betegségek kialakulásában, így az új matematikai modellünk rendkívül hasznos lehet ezeken a területeken"- mondta Jens Nielsen, a Chalmers rendszerbiológiai professzora, a kutatás vezetője.

Az új cikk leírja, hogyan teljesített a matematikai modell, amikor két korábbi klinikai tanulmánnyal kapcsolatos előrejelzéseket végeztek, melyben svéd csecsemőket, illetve finn túlsúlyos felnőtteket vizsgáltak.

A tanulmányokban az egészségügyi mutatók rendszeres méréseit hasonlították össze a matematikai modell által kreált előrejelzésekkel - a modell több változó előrejelzésében is nagyon pontosnak bizonyult, többek között azt is jól becsülte meg, hogy a svéd csecsemőknél a folyadékról szilárd táplálékra való áttérés hogyan befolyásolta a bélbaktériumok összetételét.

Továbbá megmérték azt is, hogy az elhízott felnőttek bélbaktériumai hogyan változtak a diéta után - a modell előrejelzése szintén megbízhatónak bizonyult.

"Ezek nagyon biztató eredmények, amelyek lehetővé tehetik egy nagyon összetett rendszer számítógépes tervezését. Ezért modellünket személyre szabott étrend kialakításában is felhasználhatjuk, annak lehetőségével, hogy megjósoljuk, a konkrét baktériumok új probiotikumként történő hozzáadása miként befolyásolhatja a páciens egészségét "- mondja Jens Nielsen.

Sok dolog befolyásolja a különböző baktériumok növekedését és működését a bélrendszerben. Például, az, hogy mely más baktériumok vannak már jelen, és milyen módon lépnek kölcsönhatásba egymással, illetve a szervezettel.

A baktériumokra a környezeti tényezők- például az elfogyasztott étel- is hatással vannak.

Mindezek a változók előre jelzik azokat a következményeket, amelyeket a baktériumok hozzáadása vagy az étrend megváltoztatása okozhat.

Először meg kell érteni, hogy ezek a baktériumok hogyan fejtik ki a hatásukat, amikor belépnek a bélbe, illetve azt, hogy az étrend változása hogyan befolyásolja a bélösszetételt. Képesek lesznek ott növekedni vagy sem? Hogyan fognak kölcsönhatásba lépni a bélben már jelen lévő baktériumokkal és esetleg befolyásolni azokat? Hogyan befolyásolják a különböző étrendek a bél mikrobiomját?

"Az általunk kifejlesztett modell egyedülálló, mert figyelembe veszi ezeket a változókat.

Egyesíti az egyes baktériumok adatait, valamint azok kölcsönhatását.

Ezenkívül adatokat tartalmaz arról, hogy az élelmiszer hogyan halad át a gyomor-bél traktusban, és hogyan befolyásolja a baktériumokat az úton."

A modell felépítéséhez szükséges adatokat sok éves, már meglévő klinikai vizsgálatokból gyűjtötték össze. Ahogy a jövőben még több adat gyűlik össze, úgy a modell új funkciókkal frissíthető, olyanokkal, mint például az étrendi bevitelre adott hormonális válaszok leírása.

Az étrend és az emberi mikrobiom, vagy a bélbaktériumok összetételének kutatása olyan terület, amely nagy érdeklődést vált ki mind a kutatók, mind a nagyközönség körében.

"A baktériumok összetételének megváltozása számos betegséghez társulhat, például az elhízáshoz, cukorbetegséghez vagy kardiovaszkuláris megbetegedéshez. Továbbá befolyásolhatja azt is, hogy a szervezet hogyan reagál bizonyos típusú rákkezelésekre vagy speciálisan kidolgozott étrendekre."

A baktériumok összetételével való együttműködés tehát potenciálisan befolyásolja a betegségek lefolyását és az általános egészségi állapotot. A modell felhasználható még az antitestekkel végzett rákkezelésben a mikrobiom elemzésére, mely segíthet megérteni azt, hogy egyes betegek miért reagálnak jobban, illetve mások rosszabbul az immunterápiára.

Forrás: 
sciencedaily.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Hol fáj a legjobban rovarcsípés, és melyikük a bajnok a fájdalomokozásban?

Némely kutatók a tudomány kedvéért szívesen vetik alá magukat kínzásoknak. Így derült ki az is, melyik testrészünk a legérzékenyebb a csípésre.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

A koronavírus hatására az e-kereskedelem átveheti az uralmat 2030-ra

2030-ra az e-kereskedelem a teljes kiskereskedelmi forgalom 31-40%-át, a nem élelmiszeripari eladásoknak pedig több mint a felét teszi majd ki - derült ki egy svéd tanulmányból.

Madarak a környezetünkben

Természetes környezetünkben sok szép madár él, amelyek sokszor nemcsak érdekes életükkel, szépségükkel, hanem hangjukkal és „ösztönös segítségükkel” is felhívják magukra figyelmünket. Leggyakoribb segítőink közül mutatunk be néhányat.

Közös tanszéket alapít a MATE és a Tungsram

Közös kutatóintézetet és kihelyezett tanszéket alapít a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Tungsram a vállalatcsoport budapesti székhelyén, ahol májusban kutatás-fejlesztést szolgáló vertikális farm nyílt. A tudományos és innovációs együttműködés megkezdését június 7-én jelentették be.

“Kiszagolják” a méhek a koronavírus-fertőzést

Magyarországon megközelítőleg 1,2 millió méhcsalád él mintegy 20 ezer méhésznél. Ez négyzetkilométerenként átlagosan 13 méhcsaládot jelent – ez a méhsűrűség európai viszonylatban igen magas.

A legjobb dolog, ami a spárgával történhet

A spárga minden szempontból szuperzöldség, sokat tehetünk az egészségünkért, ha szezonban rendszeresen fogyasztjuk. Könnyű bánni vele, és ha megfelelő „útitársakat” választunk mellé, különlegesen finom fogásokat készíthetünk. Kezdjük már gyerekkorban!