Back to top

Természetközeli kertek európai díjára lehet pályázni

Olyan innovatív, fenntartható, példaértékű projekteket díjaznak amelyek természetközeliek, környezetbarátak és társadalmi és gazdasági szempontból is kiemelkedőek. A díjra minden európai nemzet kertészeinek, tervezőinek, közösségeinek, oktatási intézményeinek és egyesületeinek szól.

Az ökológiai kertészet európai díja (European Award für Ecological Gardening) az európai kertészeti élet szerves részét képezi, 2021-ben immár negyedik alkalommal fogják kitüntetni a rangos díjjal a legkiemelkedőbb, ökológiai szemlélettel kialakított kertet.

Mivel a természetközeli kertkialakítás és zöldterület-kezelés jelentősége folyamatosan nő, a legjobb példák bemutatása is igen fontossá vált.

Az eredetileg alsó-ausztriából induló kezdeményezés kapcsán Martin Eichtinger tartományi tanácsos hangsúlyozta, hogy az elképzelés, amely szerint a kertben mind jobban megjelenjen a természetesség, egy kulcsfontosságú válasz lehet a klímaváltozásra. Mint mondta, mindannyiunknak szüksége van a fák jótékony hatására és kiemelkedően fontos a hasznos rovarok, valamint a termesztett növények beporzóinak búvóhelyet és táplálékot biztosító előhelyek megóvása.

Fotó: www.pixabay.com
A díjra a résztvevők 2021. május 31-ig  nyújthatnak be pályázatot, három különböző kategóriában:    

1. Biológiai sokféleség támogatása kertekben és zöldterületeken

2. Klímabarát kertek, zöldfelületek és épületek zöldítése

3. Egészségmegőrző, terápiás kertek

Mindegyik kategóriában zsűri fogja kiválasztani a nyertes projektet, az eredményhirdetésre és a díjak átadására 2021. október 6-án kerül sor a németországi Mainau szigetén. A díjat nyilvános díjátadón ünnepélyes keretek között adják át.

A díj egy különleges emléktábla és 1000 euró pénzjutalom. 

Az átadás sajtónyilvános, az eseményről a www.naturimgarten.at oldalon is beszámolnak majd.  

A díjra minden európai országból pályázhatnak kertészek, tervezők, közösségek és önkormányzatok, oktatási intézmények vagy egyesületek.

A részletes pályázati feltételeket a www.naturimgarten.at weboldalon lehet elolvasni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/naturimgarten.at

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

Hibátlanul hajtottak versenyzőink

Bányavölgyi Donáta, a Nemzeti Lovas Színház művésze nyerte a III. ÁTE Fogathajtó versenyt. Munkatársaink, Dohány Árpád és Halmos B. Ágnes ugyan hibátlanul teljesítették a pályát, de nem jutottak a döntőbe.

Oklevél- és díjátadó a NAK Szántóföldi Napokon

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításának első napján (06.09.) a nagyszínpadon átadták a pandémia miatt tavaly elmaradt kukorica, búza és repce ajánlati fajtalista okleveleket és díjakat. Az átadás során részt vett többek között Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke is.

Magyar arany Bordeaux-ból

A Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen a Söptei Pincészet mindhárom, versenyben indított tételét éremmel jutalmazta a zsűri, egy arany és két ezüstérmet is hazahozhattak.

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.

Vecsés volt az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtók felkészülésének következő állomása

Nyolc nemzet közel 90 fogathajtója versenyzett június 3. és 6. között Vecsésen. Indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is.