Back to top

Új fajták és takarmányok

A takarmányozás mindig is az állattenyésztéssel kapcsolatos kutatásoknak azon területe volt, ahol a gazdasági élet szereplői szívesen együttműködtek az egyetemekkel, hisz a takarmányozási költségek csökkentése meghatározó az állati termék előállításának rentabilitásában.

MMG - Új fajták és takarmányok

„Egyszerűen arról van szó, hogy a kialakult versenyhelyzet egyszerűen nem engedi meg, hogy az így szoktuk, ez biztosan jó volt szindrómával éljünk – jelenti ki Tossenberger János egyetemi tanár – mert a versenytársaink Európában és a világon ezt a szindrómát levetették.

Fotó: Csatlós Norbert
Innentől kezdve sokkal könnyebben kerülnek bevezetésre azok az új dolgok, amelyek egy-egy termék előállításának hatékonyságát javítják. Ha mi ezt nem tesszük meg, akkor végérvényesen lemaradunk, elveszítjük vélt vagy valós előnyeinket, egyszóval egyáltalán az ágazat, én most nyilván, mint takarmányos az állattenyésztési ágazat versenyképességét látom veszélyben, ha nem változtatunk azonnal.”

Képeinken a kaposvári kísérleti gazdaság húsmarha istállójában esznek a fiatal charolais bikák.

Ilyen speciális etetőberendezések vannak minden állatfajra méretezve, így a takarmányokkal kapcsolatosan mindent mérni tudnak, majd következhetnek az üzemi kísérletek.

„A közelmúltban lezárt projektünk, amelyet a Bólyi Mezőgazdasági Zrt.-vel közösen nyújtottunk be annak idején, és közösen zártunk, ami arra volt hivatott hogy a sertéságazat hatékonyságát, takarmányozási hatékonyságát javítsa – mondja Tossenberger János.

Fotó: Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.

Én úgy gondolom, hogy azok az eredmények, amelyeket a projekt kapcsán hát megkaptunk, vagy amelyekhez hozzájutottunk, annak máris látható jelei vannak a sertéságazatban,

hiszen olyan takarmányozási programokat, olyan takarmányozási prototípusokat sikerült kialakítani, amely alkalmazása mellett klasszikus szóval élve javíthatók a naturális paraméterei az ágazatnak.”

„A megfelelő súlygyarapodás ma már azt lehet mondani, hogy hízóállatok tekintetében közel 1 kg/nap tömeggyarapodással számolhatunk – hangsúlyozza Czompó Krisztián, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. receptgazdálkodási vezetője. És ehhez tartozik mondjuk egy 2,5 és 3 kg közötti fajlagos takarmányfelhasználás, ami ugye azt jelenti, hogy 3 kg takarmányból csinál egy kg húst, jobb esetben 2 és fél kg takarmányból csinál 1 kiló húst az állat, bocsánat, nem húst, hanem élőtömeg-gyarapodást.”

Fotó: Csatlós Norbert
Itt azonban nincs megállás: a takarmányos szakemberek szerint 2050-re ehhez mindössze már csak 2 kg takarmányra lesz szükség. Persze bizonyos feltételeknek azért teljesülniük kell.

Czompó Krisztián, a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. receptgazdálkodási vezetője:

„Ennek van technológiai vonzata, tehát megfelelő életteret kell neki biztosítani:

fényt, hőmérsékletet, férőhelyet, etető-férőhelyet, üde ivóvizet, és ezen felül a takarmányt, ami a költségeknek a legnagyobb részét képviseli, ennek kell megfelelő, az állat igényeit kielégítőnek lennie mind energiatartalmában, mind emészthető aminosav-tartalmában, nem beszélve természetesen az egyéb ásványi és mikroelemekről és vitaminokról.”

A takarmányipar – legyen szó bármely állatfajról is – manapság nem a nyersfehérjét számolja, hanem az aminosavtartalmat. Jelenleg 8 féle szintetikus aminosavval dúsítják a takarmányokat. Ennél azonban a kutatók tovább mennek, kifejezetten fajták és takarmányreceptúrák párosítását tanulmányozzák.

Fotó: Csatlós Norbert

Tossenberger János, egyetemi tanár, MATE Kaposvári Campus:

Úgy gondolom, hogy azok a részeredmények, amelyekhez mi hozzájutottunk, vagy amelyeket kikutattunk, ebben a négyéves projektben, ezek egyértelműen támogatják az ágazat hatékonyságának a javítást.

Tehát nekünk azokat lehetőségeket kell szemügyre venni, amelyek a kiváló minőségű áru előállításának fenntartása mellett lehetővé teszik a költségek csökkentését. ezért ma már genotípusra hát adaptált takarmányozási technológiákról beszélünk, aminosav profilról beszélünk és nem nyersfehérjéről beszélünk miközben nagyon sokan hát még a nyersfehérje-tartalomban látják a takarmányozás minősének az egyik fokmérőjét. Miközben nagyon jól tudjuk, hogy 10 évvel ezelőtt mondjuk a takarmányipar 4 aminosavval operált, 4 ipari úton előállított aminosavval operált a takarmányreceptúrák előállítása során, ma nyolcnál tartunk.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Öntözni márpedig szükséges

A kiterjedt öntözéses gazdálkodás rendkívüli szervezettséget kíván – nem véletlen, hogy ez a művelési forma hívta életre az első államokat. Magyarország első öntözési közösségeit olyan területeken alakították meg, ahol már a múlt században is folyt öntözéses gazdálkodás.

Új támogatás nyílik az agráripari technológiai fejlesztések érdekében

A Budapest Bank Budapest Business Live sorozatának online konferenciáját június 8-án tartották, ahol ismertették azokat a támogatásokat, amelyek az agrárium modernizációjának és nemzetközi versenyképességének növelését célozzák. Kiemelendő a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása, ami új lehetőséget ad a legmodernebb agráripari technológiák fejlesztésére.

Kína húsimportja csökkent a tavalyi évhez képest

Kína májusban 789 000 tonna húst importált, 3,3%-kal kevesebbet, mint egy évvel korábban - derült ki a vámhatóság hétfőn közzétett adataiból, miután a sertéshús hazai árának zuhanása csökkentette az import iránti keresletet.

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Több mint húszezren vettek részt a NAK szántóföldi napokon

Rekordlétszámú, több mint 20 ezer látogató vett részt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által 2021. június 9-10-én megrendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva agrárszakmai kiállításon. A koronavírus-járvány miatti egy év kényszerű kihagyás után nyílt újra lehetőség az ország legnagyobb szántóföldi kiállításának megszervezésére – a látogatószám pedig minden várakozást felülmúlt.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Együttműködésben az erő és a jövő

Az idei NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow-n megállapodások, együttműködési szándékok megerősítésében nem volt hiány. Tudjuk, a magyar agrárium versenyképességének egyik biztos alapja az erőforrások ésszerű felhasználása, ebben pedig kiemelt jelentőségű a közös munka, a párbeszéd, a célok megfogalmazása és megvalósítása.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.