0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Gyomorfekélyt jelezhet, ha bal oldalán fekszik a sertés

Gyomorfekély jele lehet, ha a sertések inkább a bal oldalukon fekszenek. Ezt állapította meg az Agri-Food and Biosciences Institute (AFBI) és a belfasti Queens University (QUB) közös kutatása. A kutatásból az is kiderült, hogy a gyomorfekélyes sertések kevésbé hajlamosak veszélyes viselkedésre, például farokharapásra.

A kutatók vá­gáskor azonosítottak gyomorfekélyes és nem gyomorfekélyes sertéseket, majd a levágás előtti két hétben készült videofelvételeken összehasonlították az állatok viselkedését. A gyomorfekélyes és a nem gyomorfekélyes sertések között a leginkább egyértelmű viselkedésbeli különbség az volt, hogy melyik oldalukon szoktak feküdni.

A gyomorfekélyes – még az enyhe gyomorfekélyben szenvedő – sertések is lényegesen ritkábban fekszenek a jobb oldalukon, mint a nem gyomorfekélyes állatok.

Míg előbbiek az idő átlagosan 12 százalékában, a nem gyomorfekélyesek a 25 százalékában választották ezt a testhelyzetet.

A bal oldalon való fekvésről azt gondolják, hogy növeli a gyomorfolyadék és a fekélyesedésre leginkább fogékony terület közötti érintkezés valószínűségét, és ha egyszer már kialakult a fekély, akkor a sertések inkább elkerülik a bal oldalon fekvést, mivel a fekély és a gyomorfolyadék érintkezése fájdalmat okoz.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság