0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Pályáznak vagy bezárnak: sok állattartó számára vízválasztó a következő időszak

Harminc milliárdos pályázati keret nyílik meg május 28-án a kisebb állattartó telepek korszerűsítésére, és több mint ötszörösére emelte a kormány a tavaly hirdetett ÁTK-t.

Bár ezek nagyon jó hírek, mégis sok állattartó fontolgatja mostanában, hogy fejlesszen vagy abbahagyja a termelést. Ennek főként a takarmány és az egyéb inputanyagok magas ára az oka, amit nem követnek a felvásárlási árak, így veszteségessé vált a termelés – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattartók Szövetségének ügyvezetője.

Úgy véli, a kisebb gazdaságok fejlesztéséhez országos szinten százmilliárdos nagyságrendű beruházásra lenne szükség.

A szaktárca ígéretet tett, hogy amennyiben jelentős és megalapozott támogatási többletigény jelentkezik, a nagy állattartóknak kiírt kerethez hasonlóan ezt is bővíteni fogják.

A kistermelői kör számára, eszközbeszerzésre és korszerűsítésre hirdetett – egyelőre – 30 milliárdos alapból a sertés- és baromfitenyésztők legfeljebb 100, a szarvasmarhatartók legfeljebb 50, a juh- és kecsketenyésztők pedig maximum 20 millió forintos támogatásra pályázhatnak.

A támogatás intenzitása 50 százalék, kivéve a központi régiót, ahol 40.

Az állattartó telepek sosincsenek befejezve, folyamatosan fejlődik a technológia és a genetika – mondta a Kossuth Rádióban a MÁSZ igazgatója, arra utalva, hogy aki piacon akar maradni, annak fejlesztenie kell. Az ágazat koncentrálódik: egyre több állatot tart egyre kevesebb gazdálkodó, a technológiai háttér pedig egyre jelentősebb tőkeberuházást igényel.

Állami támogatás nélkül nehéz talpon maradni, fejleszteni pedig szinte lehetetlen, ugyanakkor a pandémia is rámutatott, mennyire fontos ez az ágazat az egészséges hazai élelmiszerek termelésében.

A nagy állattartó telepek korszerűsítésére tavaly 50 milliárd forintos pályázati alapot hirdetett meg a kormány, amelyre összesen 330 milliárd igény érkezett, aminek hatására több mint 260 milliárd forintra emelte meg a támogatási keretet a szaktárca. Az elmúlt tíz évben többször írtak ki hasonló jellegű pályázatot, amelyet minden esetben túligényeltek a gazdálkodók. Ilyen arányú kiegészítés azonban eddig nem történt.

Ez tényleg történelmi léptékű, és a tervek szerint nyáron új forrással nyithat újra ez a pályázati alap – mondta Wagenhoffer Zsombor.

„Ugyanakkor vannak állattartók, akik nem akarnak, illetve nem is tudnak pályázni, és őket nagyon féltjük” – tette hozzá. Egy ideig ugyanis még biztosan nem lesz olcsóbb a takarmány, és a többi inputanyag is jelentősen drágult. A tőkeszegény vállalkozások, amelyek egyébként is lemaradtak a versenyben, érezhetően nagyobb arányban morzsolódtak le az elmúlt hónapokban a megszokottnál.

A pályázati jelentkezések a hangulat és a fejlesztési kedv indikátoraként is működnek majd a következő hónapokban.

Aki ugyanis folytatni akarja a termelést, annak fejlesztenie kell, aki pedig fejleszteni akar, annak pályáznia kell. „Nincs más út, mint előre.”

Forrás: magyarmezogazdasag.hu