Back to top

Szamócamálna – akkora, mint a szamóca, de málna

A Kerti Kalendárium szerkesztőségéhez érkezett a kérdés, hogy hogyan kell ápolni a szamócamálnát, latin nevén a Rubus illecebrosus málnafajt. Ez a távol-keleti növény könnyen nevelhető nálunk is, de nem különösebben jóízű. Téli hidegre nem érzékeny, talajban nem válogat, viszont nagyon szúrós és szerteágazó gyökérzetével meredek rézsűk megfogására alkalmas.

A szamócamálna vagy hólyagbogyó néven emlegetett különlegességről, a Rubus illecebrosus nevű málnafaj gyümölcséről ellentmondásos leírásokat lehet olvasni, de a növény igényeiről megegyeznek a leírások.

Vigyázat, nagyon tüskés!
Kelet-Ázsia és Japán az őshazája, fagytűrő, lombhullató félcserje. Télen elviseli akár a mínusz 30 °C-ot is, mert a hajtásai ugyan elfagynak, de a következő évben újra kihajt.

Teljesen kifejlődve 60-100 cm magas, elterülő növekedésű, tüskés bokrot alkot, és talajtakarónak is ajánlják, mert ahol jól érzi magát, szépen terjeszkedik a kertben.

Erős, szerteágazó gyökérzete van, ezért lejtők megfogására is használják. Talajban nem válogatós, sem a kötöttséget, sem a kémhatást tekintve, de gondoskodni kell a megfelelő vízelvezetésről, akkor kötött talajban is megél.

Hűvösebb klímán júliusban kezd virágozni és augusztustól a fagyokig hoz termést.

Félárnyékba vagy napra is ültethetjük, de a vízigényére figyelnünk kell, folyamatosan nedves talajban érzi magát a legjobban.

Összetett levelei hosszú, keskeny, fogazott szélű halványzöld levélkékből állnak, zárt lombfalat alkot. Sajnos nagyon tüskés növény, ami megnehezíti a gyümölcs szedését, ugyanis még a levélnyél és a gyümölcskocsány is tüskéket visel. Magánosan álló virágai fehérek, körülbelül 4 cm átmérőjűek.

Hosszú, keskeny levélkékből áll az összetett levele

Gömbölyded gyümölcse nagyon sok apró részterméskéből áll, átmérője eléri a 3-5 cm-t.

Miután szép pirosra színeződött, néhány napig várjunk a leszedésével, mert még nő és az íze is javul. Nyersen és feldolgozva is fogyasztható, édes, de nem különösebben ízletes. Főzve javul a zamata, ezért lekvárt érdemes készíteni belőle. Hűtőszekrényben is csak 2-3 napig tartható, könnyen romlik.

Ősszel a talaj fölött vágjuk vissza a hajtásait.

Magról, félfás dugvánnyal vagy bujtással is szaporítható. A magok csak akkor kelnek ki, ha legalább egy hónapos hidegkezelést kaptak, 3 °C-on.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Az emberek keresik a szépet

Az emberek a vírus miatt kialakult nehéz helyzetben sem veszítették el szépérzéküket, ami abban is megnyilvánul, hogy sok virágot ültetnek. A régi és az új fajtákat egyaránt keresik, mert örömüket lelik a kiskerti munkában és az eredményében. Parragi Péter és felesége, Parragi Edina a család nevét viselő kertészet alapítói fogalmaztak ekként.

Elfogadhatatlan árat kínálnak a meggyért a konzervgyárak

A Penta Familia Szövetkezetben meggypiaci megbeszélést tartottak termesztők és a konzervgyárak képviselői részvételével. Keczkó Pétert, a szövetkezet elnökét kérdeztük, mire jutottak a rendezvényen.

Lerakták a Szabolcsi Alma Centrum alapkövét Újfehértón

Jövő márciusban készülhet el Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb mezőgazdasági beruházása Újfehértón, a Szabolcsi Alma Centrum. Ez a logisztikai és tudásközpont reményt ad a híres termőtáj almatermesztőinek, hangzott el az ünnepélyes alapkőletételen.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

A 17. Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok zárása előtt néhány órával adják át a két legszebb standnak járó elismerést. Károlyi György és Károlyi Angelica megköszönte minden résztvevőnek, hogy a járvány ellenére kitartottak és eljöttek Fehérvárcsurgóra, ez volt a legszívrehatóbb a szervezők számára.

Madarak a környezetünkben

Természetes környezetünkben sok szép madár él, amelyek sokszor nemcsak érdekes életükkel, szépségükkel, hanem hangjukkal és „ösztönös segítségükkel” is felhívják magukra figyelmünket. Leggyakoribb segítőink közül mutatunk be néhányat.

Így vásárolhatunk szamócát 600 Ft/kg-ért

Két évvel ezelőtt még 1200 Ft/kg-ért kaphattunk a piacon hazai szamócát, ám az idén több, mint a dupláját kell fizetnünk érte. Így nem csoda, ha egyre népszerűbbek a "szedd magad" eperföldek, amelyek fő szezonja e héten startol. Rögtönzött tesztünkből azonban kiderült, csak a hűs szobából tűnik idillikusnak kosárkával a kezünkben édes termés után kutatni az eperföldön.

Csak a melegre várnak a károsítók – Növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Mintegy kéthetes lemaradásban vannak a növények a hűvös tavasz miatt, ugyanakkor sok növénybetegségnek sem kedvezett az eddigi időjárás. A varasodás és a tűzelhalás terjedését például gátolja az alacsony éjszakai hőmérséklet, illetve az almamoly sem rajzik olyan intenzíven, mint az előző években. Lesújtó ugyanakkor a csonthéjasok látványa a korábbi moníliás fertőzés miatt.