0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

A Fülöp-szigeteken megkezdték egy új vakcina tesztelését az afrikai sertéspestis (AFP) elleni védelmére. A klinikai tesztek az új vakcina hatékonyságát és biztonságosságát hivatottak igazolni, jelentette be William Dara, a Fülöp-szigeteki Mezőgazdasági Minisztérium vezetője. Szerinte a sikeres tesztek esélyt jelenthetnek az ASP-probléma ellenőrzésére az országban.

Az afrikai sertéspestis elleni vakcina kísérletek jelenleg 10 Fülöp-szigeteki gazdaságban zajlanak. Eddig a világon még nem sikerült kifejleszteni hatékony és engedélyezett vakcinát az ASP ellen.

Az Állategészségügyi Világszervezethez (OIE) eljuttatott információk szerint a Fülöp-szigeteken 2019 júliusában fordultak elő először ASP-s esetek. Az idén február végéig 622 helyen tört ki a járvány, az ország 83 közigazgatási régiója közül több, mint 30-ban. A sertések közvetlen vesztesége már meghaladta a 425 800-at. Az adatok szerint 2020 augusztusában volt a járvány csúcspontja, amikor 1773 gócpontot regisztráltak. A számok most csökkenni látszanak, ez év márciusban már csak 62 esetet regisztráltak.

Kérdés, hogy Európában megoldást jelenthet-e majd a szóban forgó vakcina?

Egyes vélemények szerint, még ha Fülöp-szigeteki tudósok kutatásai a kívánt hatást eredményezik is, kicsi az esélye annak, hogy a készítményt az Európai Unióban jóváhagyják. A vakcina uniós országokban történő felhasználásának alapvető feltétele, hogy úgynevezett differenciáló vakcinának kell lennie, amely lehetővé teszi annak megkülönböztetését, hogy a sertések vérében jelen lévő antitestek a vakcina hatására alakultak ki. Ha az új vakcina nem felel meg ennek a kritériumnak, Európának tovább kell várnia a megoldásra.

Forrás: farmer.pl