0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Ha sok az autó az erdőszélen

A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

Aki kirándulószezonban, hétvégén a tavaly felújított Apátkúti-tavat, a Bertényi Miklós Füvészkertet, a Telgárthy-rétet, az Ördögmalom-vízesést vagy a Kaán Károly-forrást választja a Pilisi Parkerdő gyönyörű helyszínei közül, kellemes időjárás esetén valószínűleg a fővárosi bevásárlóközpontok péntek délutáni parkolóképével találkozik.

Autó autó hátán, üres hely sehol, tülekedés…

Sokan a nagy nehezen parkolóhelyet találó kocsiktól pár méterre, a Telgárthy-réten telepednek le piknikezni. Számukra a nehéz parkolás, néhány lépéses séta, és a zsúfolt réten leterített pléd adja a hétvégi természetjárás élményét. Az ilyen hétvégék után a Telgárthy-rét és az Apátkúti-völgyben kialakított parkoló úgy fest, akár a fesztiválok helyszínei a zárást követően: ételmaradék, otthagyott lufik, műanyagpalackok, keréknyomok mindenütt.

A Pilisi Parkerdő a fenntartható erdőgazdálkodásban és a fenntartható erdei turizmus megvalósításában elkötelezett. Utóbbi fontos eleme, hogy az erdőt látogatók létszáma és magatartása összeegyeztethető legyen az erdei élővilág érdekeivel, hiszen az erdőben mi, emberek csak vendégek vagyunk.

Megoldásnak egyelőre egy út kínálkozik, mégpedig hogy mérsékelni, szabályozni kell a kirándulók és az autóik által okozott terhelést.

Egyfelől megfelelő kommunikációs eszközökkel ösztönöznünk kell a kirándulókat, hogy újabb, kevésbé ismert kirándulási lehetőségeket is felfedezzenek, másrészt szükséges lesz átalakítani a kész infrastruktúrára alapozott fejlesztésekkel a meglévő parkolásra szánt területet, amelyért a „négykerekes turista” hajlandó kinyitni a tárcáját.

A fizetős parkolási szolgáltatásból befolyó árbevételt ugyanis a terület karbantartásával kapcsolatos feladatokra lehetne fordítani, amelyeket jelenleg az erdőgazdálkodó kénytelen kizárólag saját, javarészt fakitermelésből származó forrásaiból finanszírozni.

A növekvő turizmus azonban mind több karbantartást, ezáltal több anyagi ráfordítást igényel.

A feladatok közül kiemelt jelentőségű a hulladékkezelés, emellett a népszerű kirándulóhelyek iránti hatalmas érdeklődés miatt sokszor indokolt lenne a nyilvános erdei illemhely működtetése. De a fizetős parkolással megteremthető a tűzrakó helyek, pad-asztal garnitúrák, egyéb közjóléti berendezések fenntartási költsége, vagy az erdei játszóterek üzemeltetésének forrása is.

Egy biztos: parkolásért fizetni senki sem szeret.

Mégis úgy tűnik, hogy a fizetős erdei parkolók működtetése jelentős segítséget nyújtana az erdőgazdálkodó számára, ugyanakkor az erdő látogatóinak is érzékelhető lépés lehet a jelenleginél rendezettebb és fenntarthatóbb turisztikai környezet megvalósítása érdekében.

Mészáros Péter

Pilisi Parkerdő Zrt.

Forrás: A Mi Erdőnk