Back to top

Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Ezek a kúrák általában étrendi megszorításokat és különböző tápanyagokkal és gyógynövényekkel való kiegészítést tartalmaznak.

Bár a méregtelenítő diéták népszerűek, a legtöbb ilyen diéta szükségtelen, sőt, némelyik még káros is lehet az általános egészségre.

Elmagyarázzuk, hogy mik azok a méregtelenítő kúrák és megnézzük, mit mond a tudomány arról, hogy vajon nyújtanak-e bármilyen egészségügyi előnyt.

Hogyan méregtelenít a szervezet?

Fotó: pixabay.com
A szervezet az egészség megőrzése érdekében végzett állandó munkája részeként méregtelenítéssel folyamatosan eltávolítja a potenciálisan káros anyagokat.

A szervezet méregtelenítő rendszere összetett és több szervet érint, köztük a májat, a vesét és a bőrt is. A normál anyagcsere-folyamatok endogén módon termelnek méreganyagokat, de a szervezet exogén módon is felveszi azokat a gyógyszerekkel, valamint az élelmiszerekben és a környezetben található vegyi anyagokkal való érintkezés révén.

A méregtelenítés magában foglalja a biotranszformációnak nevezett anyagcsere- folyamatokat, amelyek során a mérgező anyagok kémiai szerkezetének megváltozása révén inaktívvá válnak. A szervezet ezután kiválasztja ezeket az anyagokat.

A szervezet méregtelenítő képessége különböző tényezőktől függ, többek között az életkortól, a nemtől, az egészségi állapottól, a genetikától, a gyógyszerektől és a táplálkozástól.

Mivel például a szervezet méregtelenítési folyamatainak nagy része a máj sejtjeiben zajlik, a májbetegség rossz hatással lehet a méregtelenítésre, ami a káros anyagok, például ammónia felhalmozódásához vezethet.

Mik azok a méregtelenítő kúrák?

Bár a szervezet képes a biotranszformáció révén méregteleníteni, az emberek a méregtelenítő diétákat az optimális méreganyag kiürítés elősegítésének, az általános egészségi állapot javításának és a fogyás ösztönzésének módjaként hirdetik.

Ezek a programok általában gyümölcsléböjtöt, étrend- kiegészítőket, szigorú vegán étrendet, folyadékdiétát, böjtöt vagy más, a szervezetet állítólag méregtelenítő módszereket tartalmaznak.

A méregtelenítő programok potenciálisan veszélyes gyakorlatok alkalmazására is ösztönözhetnek, mint például a kávés beöntés, amely során az ember a végbélen keresztül kávét ad be magának. A kutatók a saját maguk által beadott kávés beöntéseket súlyos mellékhatásokkal hozták összefüggésbe, mint például végbél égési sérülések, elektrolit egyensúlyzavarok és végbél perforáció. Ez a gyakorlat akár halálos is lehet.

Annak ellenére, hogy a méregtelenítő diéták készítői és támogatói számos állítást tesznek az egészség javulásáról, a legtöbb méregtelenítő programnak nincs klinikai bizonyítéka, amely alátámasztaná hatékonyságukat vagy biztonságosságukat. Ráadásul a méregtelenítő diétás programok költségesek lehetnek, különösen azok, amelyek gyógynövények és egyéb étrend- kiegészítők használatára ösztönöznek.

Számos méregtelenítő diéta elérhető az interneten, beleértve a gyümölcslé és turmixméregtelenítéseket és a növényi alapú méregtelenítéseket egyaránt.

Sok méregtelenítő diéta nem káros, mivel az emberek általában csak néhány napig követik őket és jellemzően növényi alapú ételekből, például turmixokból és gyümölcslevekből állnak.

Azok a méregtelenítő diéták azonban, amelyek hosszú böjtöléssel vagy extrém kalóriaszűkítéssel, gyógynövény kiegészítők használatával vagy olyan praktikákkal járnak, mint a beöntés, veszélyes mellékhatásokhoz vezethetnek, és potenciálisan hosszú távú egészségügyi következményekkel járhatnak.

Hasznosak a méregtelenítő diéták?

Bár a legtöbb méregtelenítő diéta szükségtelen, ez nem jelenti azt, hogy az ételek, amelyeket az ember elfogyaszt nem befolyásolják a szervezet méregtelenítő rendszerét.

A szervezet felhalmozza a környezetből származó káros anyagokat. Ezek közé tartoznak a nehézfémek, például a higany, és a tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok (POP).

A POP-ok olyan környezetszennyező anyagok, amelyek jelen vannak az élelmiszerekben, a talajban és a vízben. Felhalmozódnak a testzsírban, és a kutatások összefüggésbe hozták őket a krónikus gyulladással, az oxidatív stresszel és a halálozás megnövekedett kockázatával.

Bár a szervezet fel van készítve arra, hogy önmagát méregtelenítse, a tápláló étrend követése és az élelmiszerekben és a környezetben található mérgező anyagoknak való kitettség korlátozása segíthet a biotranszformációban résztvevő szervek támogatásában és ez által az egészség előremozdításában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az embernek méregtelenítő programot kell követnie. Ehelyett kiegyensúlyozott táplálkozással kell támogatnia a szervezet méregtelenítő képességét.

Például a fehérjehiányos étrend negatívan befolyásolja a szervezet méregtelenítő képességét, mivel a szervezetnek fehérjére van szüksége a méregtelenítési folyamat szempontjából kritikus enzimatikus reakciókhoz.

Sajnos a legtöbb méregtelenítő diétás étrendből hiányzik a fehérje, ami csökkentheti a szervezet megfelelő méregtelenítési képességét.

A rost egy másik fontos tápanyag, amely segíthet javítani a méreganyagok kiválasztását a székleten keresztül. Emellett fokozhatja a bélgát működését, ami segíthet megvédeni a méregtelenítésben részt vevő szerveket a gyulladáskeltő baktériumoktól.

Számos bizonyíték arra utal, hogy a böjt elősegítheti a máj egészségét, amely a méregtelenítés fő helyszíne, valamint javíthatja a méregtelenítésben részt vevő enzimek működését.

Fotó: A méregtelenítő kúrák népszerűek, de vajon jót tesznek-e az egészségnek? forrás: piyabay

A méregtelenítő étrenddel kapcsolatos tanulmányok

Bár egyértelmű, hogy az egészséges táplálkozás fontos a szervezet méregtelenítő rendszere számára, a kereskedelmi forgalomban kapható méregtelenítő diétákkal végzett vizsgálatok nem mutattak ígéretes eredményeket. Ezen a területen hiányoznak a kutatások, a jelenlegi kutatási anyag rosszul megtervezett tanulmányokra korlátozódik.

Egy 2015-ös áttekintés megjegyezte, hogy a méregtelenítő diéták hatását vizsgáló kisszámú klinikai vizsgálat megállapította, hogy egyes programok fokozhatják a máj méregtelenítését és csökkenthetik a szervezetben lévő POP-ok szintjét.

A szerzők azonban kiemelik, hogy ezek a vizsgálatok hibásak voltak és kis mintanagyságúak.

Egy 2015-ös tanulmányban 84 nő bevonásával a kutatók arra kérték a résztvevők egy részét, hogy kövessenek egy alacsony kalóriatartalmú, citromléből és szirupokból álló citromos méregtelenítő diétát, míg más résztvevők egy alacsony kalóriatartalmú placebo diétát követtek 7 napon keresztül. Mindkét csoportban súlycsökkenés és az inzulinszint csökkenése volt tapasztalható, ami arra utal, hogy a kalóriakorlátozás, nem pedig maga a méregtelenítő diéta javította az egészséget.

Emellett a fogyasztóknak óvatosnak kell lenniük az olyan étrend- kiegészítőkkel, amelyek állítólag méregtelenítik a szervezetet.

Ezek a kiegészítők gyakran olyan tápanyagok és gyógynövények keverékét tartalmazzák, amelyek kölcsönhatásba léphetnek az általánosan felírt gyógyszerekkel.

Bár a kutatások azt mutatják, hogy bizonyos kiegészítők, mint például az N-acetil-cisztein (NAC) és bizonyos élelmiszerek, beleértve a keresztesvirágú zöldségeket, előnyösek lehetnek a szervezet természetes méregtelenítő rendszerére, a legegyszerűbb módja az általános egészség előmozdításának és a méregtelenítésben résztvevő szervek támogatásának a fehérjében, gyümölcsökben és zöldségekben, tápanyagokban gazdag étrend követése.

Detox diéta aggodalmak

Bár egyes méregtelenítő programok ártalmatlanok lehetnek, az extrém módszereket alkalmazó méregtelenítő programokkal kapcsolatban biztonsági aggályok merülnek fel. A hosszú ideig tartó böjtölés, a kalóriák erőteljes korlátozása és bizonyos étrend- kiegészítők szedése káros egészségügyi hatásokhoz vezethet, például tápanyaghiányhoz, gyengeséghez, hangulati változásokhoz, kiszáradáshoz.

Bizonyos embercsoportoknak kerülniük kell a méregtelenítő diétákat, mert náluk nagyobb a káros hatások kockázata.

Ezek közé az emberek közé tartoznak:

  • krónikus egészségi állapotú emberek
  • azok, akik terhesek vagy szoptatnak
  • gyermekek és tinédzserek
  • alulsúlyos emberek
  • étkezési zavarokkal küzdő személyek

A méregtelenítő diéta megkezdése előtt érdemes megbeszélni a terveket egy egészségügyi szakemberrel, különösen akkor, ha az illető bármilyen vényköteles gyógyszert szed.

A kiegyensúlyozott étrend fontos az egészség és a szervezet természetes méregtelenítő rendszere szempontjából, de nem szükséges speciális méregtelenítő diétát követni. Ezek a programok általában drágák és hiányozhatnak belőlük a biotranszformációhoz nélkülözhetetlen tápanyagok, például a fehérje.

Na de mit mond a tudomány?

Annak ellenére, hogy népszerűek azok a diéták, amelyek állítólag segíthetnek a szervezet méregtelenítésében, a hatékonyságukat alátámasztó tudományos bizonyítékok hiányoznak. Másrészt rengeteg kutatás támasztja alá azt az elképzelést, hogy a kiegyensúlyozott étrend követése, valamint az ivás, a dohányzás és a környezeti mérgeknek való kitettség elkerülése támogathatja az általános egészséget, beleértve a szervezet méregtelenítő rendszerét is.

A jelenleg rendelkezésre álló kutatások szerint a méregtelenítő diéták szükségtelenek és nem valószínű, hogy bármilyen jelentős módon javítanák az egészséget.

Egyes esetekben még károsak is lehetnek.

Lehetséges előnyök

Bár a méregtelenítés a legtöbb ember számára orvosilag nem szükséges, bizonyos körülmények között bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat, mint például:

  • Fogyás: A 2017-es felülvizsgálat megjegyzi, hogy a méregtelenítő diéták fogyást eredményezhetnek. A kutatók azonban megjegyzik, hogy ez valószínűleg egyes diéták szigorú kalóriaszűkítésének köszönhető.
  • Gyümölcsök és zöldségek: Sok méregtelenítő diéta magában foglalhatja a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását. A Betegségmegelőzési és Egészségfejlesztési Hivatal szerint az Egyesült Államokban az emberek nagyjából háromnegyede nem fogyaszt elegendő gyümölcsöt és zöldséget.
  • Hidratálás: Sok teljes testet méregtelenítő diéta a vízfogyasztást is elősegíti. A víz létfontosságú az egészség szempontjából és segít a szervezetnek a salakanyagok eltávolításában az izzadás, a vizelés és a székletürítés révén.
  • Antioxidánsok: Egy 2014-es tanulmány szerint bizonyos méregtelenítő étrendek segíthetik a máj működését és bizonyos élelmiszerek növelhetik az antioxidáns glutation mennyiségét. A glutation segíthet eltávolítani a toxinokat, például a nehézfémeket a szervezetből. A kutatók azonban kiemelik, hogy e vizsgálatok közül soknak tervezési hibái voltak, kis számú résztvevővel készültek vagy állatkísérletek voltak.

A méregtelenítés potenciális előnyei közül sok nem tart sokáig és megszűnik, amint az ember visszaállítja a szokásos étrendjét.

Jelenleg a kutatások nem támasztják alá a méregtelenítő diéták alkalmazását sem a testsúlycsökkentés, sem a méreganyagok kiürítése céljából.

Az embereknek mindig meg kell beszélniük a táplálékkiegészítőket, méregtelenítő termékeket és új diétákat egy orvossal vagy dietetikussal, mielőtt kipróbálnák azokat.

Hagyjon fel a dohányzással és az alkoholfogyasztással

A dohányfüst és az alkohol egyaránt különböző módon terheli a szervezetet. Az alkohol különösen a májra van hatással. Ha valaki rendszeresen dohányzik vagy iszik, akkor e szokások csökkentésével vagy teljes abbahagyásával megkezdheti a méregtelenítést.

Maradjon hidratált

Az elegendő vízfogyasztás fontos az általános egészség és a méregtelenítés szempontjából is. Az, hogy mennyi vízre van szüksége egy személynek, többek között a fizikai aktivitási szintjétől és életkorától függ.

Fotó: pixabay.com

Kezdjen el tápanyagdús étrendet fogyasztani

A megfelelő táplálkozás lehetővé teszi a szervezet méregtelenítő rendszerének hatékony működését.

Az embereknek kerülniük kell a finomított szénhidrátokat, a hozzáadott cukrokat, a feldolgozott élelmiszereket és igyekezniük kell több antioxidánsokban gazdag élelmiszereket fogyasztaniuk,

mint például a bogyós gyümölcsök és a diófélék, a sötét leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót és a mángold. Az olajos halak szintén jótékony tápanyagok forrásai. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes olajos halak, például a tonhal, higanyt tartalmazhatnak. Az FDA azt tanácsolja, hogy hetente 2-3 adag megbízható forrásból származó, alacsony higanytartalmú halat vagy tenger gyümölcseit fogyasszon.

Aludjon eleget

Az alvás lehetővé teszi az agy számára, hogy eltávolítsa a nap folyamán felhalmozódó mérgező salakanyagokat.

Ez teszi a megfelelő alvást a méregtelenítés alapvető részévé.

Az emberek kiegyensúlyozottabb megközelítést alkalmazhatnak, ha a méregtelenítést lehetőségként használják fel arra, hogy egészséges szokásokat kezdjenek el, például igyanak több vizet, fogyasszanak több gyümölcsöt és zöldséget és hagyjanak fel az ivással valamint a dohányzással.

Forrás: 
medicalnewstoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Július közepén kerülhet magyar dinnye a piacra

Kedvező időjárás esetén július közepén kerülhet a magyar dinnye a piacokra - nyilatkozta a Magyar Dinnyetermesztők Egyesülete elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Mozzarella mínusz tehén

A New Culture nevű startup a feljövőben lévő tehén nélküli tejiparban tevékenykedik. Olyan mikrobákat állítanak elő, amelyek tejfehérjét állítanak elő „tehenek bevonása” nélkül. Céjaik közt szerepel, hogy 2023 végére tehén nélküli mozzarellát dobjanak piacra.

Egyetemi innováció kerül a boltok polcaira

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) fiatal kutatóit és munkáikat bemutató sorozatunkban ezúttal egy új terméket üdvözölhetünk. Gyártása során teljesen új formát öltenek a felhasznált növényi alapanyagok, növelve a termék eltarthatóságát és egyszerűsítve a konyhai felhasználását. Az úgynevezett SalaDmi létrehozásában nagy szerepe van Csurka Tamás doktorandusznak.

Kiskerti növényvédelem vegyszerek nélkül

A növényvédelem szó hallatán főként a vegyszeres permetezés jut eszünkbe, amivel a növényeinket megtámadó kórokozókat, kártevőket igyekszünk elpusztítani, távol tartani a kertünktől. Az agrotechnikai munkafolyamatok megfelelő időben és sorrendben való elvégzésével is sokat tehetünk növényeink egészségéért úgy, hogy vegyszerezés még szóba sem került.

Gyomnövényből lett az egyik legkedveltebb zöldség

A Wageningeni Egyetem kutató DNS-elemzéssel próbálták visszavezetni a zöldség pontos útját, amely során gyomnövényből kedvelt zöldséggé vált.

Új utakon - sorvezető nélkül

A Kalocsa Térségi Öntözési Közösségeket (KÖK) a hatodik és a hetedik sorszámmal ismerte el márciusban az Agrárminisztérium. KÖK Észak és Dél egységben működik, de két gazdasági társaságban, hogy a fenntartásra elérhető pályázati támogatásokat maximálisan ki tudják használni. Ez a legtöbb taggal rendelkező öntözési közösség Magyarországon.

Itt a kánikula! - Óvjuk a borjakat a kiszáradástól

A nyár berobbanásával a hőstressz egyre jobban érzékelteti hatását a szarvasmarha állományokban, a tehenek hűtése komoly odafigyelést igényel. A hőmérséklet emelkedésével azonban nem csak a tejelő, illetve szárazon álló állatok igénylik az extra gondoskodást, a borajkat is óvni kell a melegtől, mert a tomboló nyári forróságban hajlamosabbak a kiszáradásra.

Magas minőség a hegyekből

Dél-Tirol az európai almatermesztés fellegvára, amit azért is nyugodtan kijelenthetünk, mert a termőterület a tengerszint fölött 1000 méterig is fölnyúlik. Hosszú idő alatt alakult ki az ágazat mai, átfogó szervezettsége, amire a sok kis gazdaság miatt nagy szükség van. Az almaipar felépítését, eredményeit és céljait az Interpoma kiállítás első hivatalos kiadványa, az Ipoma alapján foglaljuk össze

Petőfiszállás: a mi falunk, a mi jövőnk

Hogyan birkóztak meg a járvánnyal a Duna-Tisza közi települések és vállalkozások? Milyen fejlesztésekben reménykednek és milyen új kihívásoknak igyekeznek megfelelni? E kérdésekre keresett választ Petőfiszállásra és Kiskunfélegyházára látogató tudósítónk.

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.