0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Méregtelenítő kúrák – használ vagy inkább árt a testünknek?

A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Ezek a kúrák általában étrendi megszorításokat és különböző tápanyagokkal és gyógynövényekkel való kiegészítést tartalmaznak.

Bár a méregtelenítő diéták népszerűek, a legtöbb ilyen diéta szükségtelen, sőt, némelyik még káros is lehet az általános egészségre.

Elmagyarázzuk, hogy mik azok a méregtelenítő kúrák és megnézzük, mit mond a tudomány arról, hogy vajon nyújtanak-e bármilyen egészségügyi előnyt.

Hogyan méregtelenít a szervezet?

A szervezet az egészség megőrzése érdekében végzett állandó munkája részeként méregtelenítéssel folyamatosan eltávolítja a potenciálisan káros anyagokat.

A szervezet méregtelenítő rendszere összetett és több szervet érint, köztük a májat, a vesét és a bőrt is. A normál anyagcsere-folyamatok endogén módon termelnek méreganyagokat, de a szervezet exogén módon is felveszi azokat a gyógyszerekkel, valamint az élelmiszerekben és a környezetben található vegyi anyagokkal való érintkezés révén.

A méregtelenítés magában foglalja a biotranszformációnak nevezett anyagcsere- folyamatokat, amelyek során a mérgező anyagok kémiai szerkezetének megváltozása révén inaktívvá válnak. A szervezet ezután kiválasztja ezeket az anyagokat.

A szervezet méregtelenítő képessége különböző tényezőktől függ, többek között az életkortól, a nemtől, az egészségi állapottól, a genetikától, a gyógyszerektől és a táplálkozástól.

Mivel például a szervezet méregtelenítési folyamatainak nagy része a máj sejtjeiben zajlik, a májbetegség rossz hatással lehet a méregtelenítésre, ami a káros anyagok, például ammónia felhalmozódásához vezethet.

Mik azok a méregtelenítő kúrák?

Bár a szervezet képes a biotranszformáció révén méregteleníteni, az emberek a méregtelenítő diétákat az optimális méreganyag kiürítés elősegítésének, az általános egészségi állapot javításának és a fogyás ösztönzésének módjaként hirdetik.

Ezek a programok általában gyümölcsléböjtöt, étrend- kiegészítőket, szigorú vegán étrendet, folyadékdiétát, böjtöt vagy más, a szervezetet állítólag méregtelenítő módszereket tartalmaznak.

A méregtelenítő programok potenciálisan veszélyes gyakorlatok alkalmazására is ösztönözhetnek, mint például a kávés beöntés, amely során az ember a végbélen keresztül kávét ad be magának. A kutatók a saját maguk által beadott kávés beöntéseket súlyos mellékhatásokkal hozták összefüggésbe, mint például végbél égési sérülések, elektrolit egyensúlyzavarok és végbél perforáció. Ez a gyakorlat akár halálos is lehet.

Annak ellenére, hogy a méregtelenítő diéták készítői és támogatói számos állítást tesznek az egészség javulásáról, a legtöbb méregtelenítő programnak nincs klinikai bizonyítéka, amely alátámasztaná hatékonyságukat vagy biztonságosságukat. Ráadásul a méregtelenítő diétás programok költségesek lehetnek, különösen azok, amelyek gyógynövények és egyéb étrend- kiegészítők használatára ösztönöznek.

Számos méregtelenítő diéta elérhető az interneten, beleértve a gyümölcslé és turmixméregtelenítéseket és a növényi alapú méregtelenítéseket egyaránt.

Sok méregtelenítő diéta nem káros, mivel az emberek általában csak néhány napig követik őket és jellemzően növényi alapú ételekből, például turmixokból és gyümölcslevekből állnak.

Azok a méregtelenítő diéták azonban, amelyek hosszú böjtöléssel vagy extrém kalóriaszűkítéssel, gyógynövény kiegészítők használatával vagy olyan praktikákkal járnak, mint a beöntés, veszélyes mellékhatásokhoz vezethetnek, és potenciálisan hosszú távú egészségügyi következményekkel járhatnak.

Hasznosak a méregtelenítő diéták?

Bár a legtöbb méregtelenítő diéta szükségtelen, ez nem jelenti azt, hogy az ételek, amelyeket az ember elfogyaszt nem befolyásolják a szervezet méregtelenítő rendszerét.

A szervezet felhalmozza a környezetből származó káros anyagokat. Ezek közé tartoznak a nehézfémek, például a higany, és a tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok (POP).

A POP-ok olyan környezetszennyező anyagok, amelyek jelen vannak az élelmiszerekben, a talajban és a vízben. Felhalmozódnak a testzsírban, és a kutatások összefüggésbe hozták őket a krónikus gyulladással, az oxidatív stresszel és a halálozás megnövekedett kockázatával.

Bár a szervezet fel van készítve arra, hogy önmagát méregtelenítse, a tápláló étrend követése és az élelmiszerekben és a környezetben található mérgező anyagoknak való kitettség korlátozása segíthet a biotranszformációban résztvevő szervek támogatásában és ez által az egészség előremozdításában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az embernek méregtelenítő programot kell követnie. Ehelyett kiegyensúlyozott táplálkozással kell támogatnia a szervezet méregtelenítő képességét.

Például a fehérjehiányos étrend negatívan befolyásolja a szervezet méregtelenítő képességét, mivel a szervezetnek fehérjére van szüksége a méregtelenítési folyamat szempontjából kritikus enzimatikus reakciókhoz.

Sajnos a legtöbb méregtelenítő diétás étrendből hiányzik a fehérje, ami csökkentheti a szervezet megfelelő méregtelenítési képességét.

A rost egy másik fontos tápanyag, amely segíthet javítani a méreganyagok kiválasztását a székleten keresztül. Emellett fokozhatja a bélgát működését, ami segíthet megvédeni a méregtelenítésben részt vevő szerveket a gyulladáskeltő baktériumoktól.

Számos bizonyíték arra utal, hogy a böjt elősegítheti a máj egészségét, amely a méregtelenítés fő helyszíne, valamint javíthatja a méregtelenítésben részt vevő enzimek működését.

A méregtelenítő étrenddel kapcsolatos tanulmányok

Bár egyértelmű, hogy az egészséges táplálkozás fontos a szervezet méregtelenítő rendszere számára, a kereskedelmi forgalomban kapható méregtelenítő diétákkal végzett vizsgálatok nem mutattak ígéretes eredményeket. Ezen a területen hiányoznak a kutatások, a jelenlegi kutatási anyag rosszul megtervezett tanulmányokra korlátozódik.

Egy 2015-ös áttekintés megjegyezte, hogy a méregtelenítő diéták hatását vizsgáló kisszámú klinikai vizsgálat megállapította, hogy egyes programok fokozhatják a máj méregtelenítését és csökkenthetik a szervezetben lévő POP-ok szintjét.

A szerzők azonban kiemelik, hogy ezek a vizsgálatok hibásak voltak és kis mintanagyságúak.

Egy 2015-ös tanulmányban 84 nő bevonásával a kutatók arra kérték a résztvevők egy részét, hogy kövessenek egy alacsony kalóriatartalmú, citromléből és szirupokból álló citromos méregtelenítő diétát, míg más résztvevők egy alacsony kalóriatartalmú placebo diétát követtek 7 napon keresztül. Mindkét csoportban súlycsökkenés és az inzulinszint csökkenése volt tapasztalható, ami arra utal, hogy a kalóriakorlátozás, nem pedig maga a méregtelenítő diéta javította az egészséget.

Emellett a fogyasztóknak óvatosnak kell lenniük az olyan étrend- kiegészítőkkel, amelyek állítólag méregtelenítik a szervezetet.

Ezek a kiegészítők gyakran olyan tápanyagok és gyógynövények keverékét tartalmazzák, amelyek kölcsönhatásba léphetnek az általánosan felírt gyógyszerekkel.

Bár a kutatások azt mutatják, hogy bizonyos kiegészítők, mint például az N-acetil-cisztein (NAC) és bizonyos élelmiszerek, beleértve a keresztesvirágú zöldségeket, előnyösek lehetnek a szervezet természetes méregtelenítő rendszerére, a legegyszerűbb módja az általános egészség előmozdításának és a méregtelenítésben résztvevő szervek támogatásának a fehérjében, gyümölcsökben és zöldségekben, tápanyagokban gazdag étrend követése.

Detox diéta aggodalmak

Bár egyes méregtelenítő programok ártalmatlanok lehetnek, az extrém módszereket alkalmazó méregtelenítő programokkal kapcsolatban biztonsági aggályok merülnek fel. A hosszú ideig tartó böjtölés, a kalóriák erőteljes korlátozása és bizonyos étrend- kiegészítők szedése káros egészségügyi hatásokhoz vezethet, például tápanyaghiányhoz, gyengeséghez, hangulati változásokhoz, kiszáradáshoz.

Bizonyos embercsoportoknak kerülniük kell a méregtelenítő diétákat, mert náluk nagyobb a káros hatások kockázata.

Ezek közé az emberek közé tartoznak:

  • krónikus egészségi állapotú emberek
  • azok, akik terhesek vagy szoptatnak
  • gyermekek és tinédzserek
  • alulsúlyos emberek
  • étkezési zavarokkal küzdő személyek

A méregtelenítő diéta megkezdése előtt érdemes megbeszélni a terveket egy egészségügyi szakemberrel, különösen akkor, ha az illető bármilyen vényköteles gyógyszert szed.

A kiegyensúlyozott étrend fontos az egészség és a szervezet természetes méregtelenítő rendszere szempontjából, de nem szükséges speciális méregtelenítő diétát követni. Ezek a programok általában drágák és hiányozhatnak belőlük a biotranszformációhoz nélkülözhetetlen tápanyagok, például a fehérje.

Na de mit mond a tudomány?

Annak ellenére, hogy népszerűek azok a diéták, amelyek állítólag segíthetnek a szervezet méregtelenítésében, a hatékonyságukat alátámasztó tudományos bizonyítékok hiányoznak. Másrészt rengeteg kutatás támasztja alá azt az elképzelést, hogy a kiegyensúlyozott étrend követése, valamint az ivás, a dohányzás és a környezeti mérgeknek való kitettség elkerülése támogathatja az általános egészséget, beleértve a szervezet méregtelenítő rendszerét is.

A jelenleg rendelkezésre álló kutatások szerint a méregtelenítő diéták szükségtelenek és nem valószínű, hogy bármilyen jelentős módon javítanák az egészséget.

Egyes esetekben még károsak is lehetnek.

Lehetséges előnyök

Bár a méregtelenítés a legtöbb ember számára orvosilag nem szükséges, bizonyos körülmények között bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat, mint például:

  • Fogyás: A 2017-es felülvizsgálat megjegyzi, hogy a méregtelenítő diéták fogyást eredményezhetnek. A kutatók azonban megjegyzik, hogy ez valószínűleg egyes diéták szigorú kalóriaszűkítésének köszönhető.
  • Gyümölcsök és zöldségek: Sok méregtelenítő diéta magában foglalhatja a gyümölcsök és zöldségek fogyasztását. A Betegségmegelőzési és Egészségfejlesztési Hivatal szerint az Egyesült Államokban az emberek nagyjából háromnegyede nem fogyaszt elegendő gyümölcsöt és zöldséget.
  • Hidratálás: Sok teljes testet méregtelenítő diéta a vízfogyasztást is elősegíti. A víz létfontosságú az egészség szempontjából és segít a szervezetnek a salakanyagok eltávolításában az izzadás, a vizelés és a székletürítés révén.
  • Antioxidánsok: Egy 2014-es tanulmány szerint bizonyos méregtelenítő étrendek segíthetik a máj működését és bizonyos élelmiszerek növelhetik az antioxidáns glutation mennyiségét. A glutation segíthet eltávolítani a toxinokat, például a nehézfémeket a szervezetből. A kutatók azonban kiemelik, hogy e vizsgálatok közül soknak tervezési hibái voltak, kis számú résztvevővel készültek vagy állatkísérletek voltak.

A méregtelenítés potenciális előnyei közül sok nem tart sokáig és megszűnik, amint az ember visszaállítja a szokásos étrendjét.

Jelenleg a kutatások nem támasztják alá a méregtelenítő diéták alkalmazását sem a testsúlycsökkentés, sem a méreganyagok kiürítése céljából.

Az embereknek mindig meg kell beszélniük a táplálékkiegészítőket, méregtelenítő termékeket és új diétákat egy orvossal vagy dietetikussal, mielőtt kipróbálnák azokat.

Hagyjon fel a dohányzással és az alkoholfogyasztással

A dohányfüst és az alkohol egyaránt különböző módon terheli a szervezetet. Az alkohol különösen a májra van hatással. Ha valaki rendszeresen dohányzik vagy iszik, akkor e szokások csökkentésével vagy teljes abbahagyásával megkezdheti a méregtelenítést.

Maradjon hidratált

Az elegendő vízfogyasztás fontos az általános egészség és a méregtelenítés szempontjából is. Az, hogy mennyi vízre van szüksége egy személynek, többek között a fizikai aktivitási szintjétől és életkorától függ.

Kezdjen el tápanyagdús étrendet fogyasztani

A megfelelő táplálkozás lehetővé teszi a szervezet méregtelenítő rendszerének hatékony működését.

Az embereknek kerülniük kell a finomított szénhidrátokat, a hozzáadott cukrokat, a feldolgozott élelmiszereket és igyekezniük kell több antioxidánsokban gazdag élelmiszereket fogyasztaniuk,

mint például a bogyós gyümölcsök és a diófélék, a sötét leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a spenót és a mángold. Az olajos halak szintén jótékony tápanyagok forrásai. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes olajos halak, például a tonhal, higanyt tartalmazhatnak. Az FDA azt tanácsolja, hogy hetente 2-3 adag megbízható forrásból származó, alacsony higanytartalmú halat vagy tenger gyümölcseit fogyasszon.

Aludjon eleget

Az alvás lehetővé teszi az agy számára, hogy eltávolítsa a nap folyamán felhalmozódó mérgező salakanyagokat.

Ez teszi a megfelelő alvást a méregtelenítés alapvető részévé.

Az emberek kiegyensúlyozottabb megközelítést alkalmazhatnak, ha a méregtelenítést lehetőségként használják fel arra, hogy egészséges szokásokat kezdjenek el, például igyanak több vizet, fogyasszanak több gyümölcsöt és zöldséget és hagyjanak fel az ivással valamint a dohányzással.

Forrás: medicalnewstoday.com