Back to top

Mezőhegyesen készültek a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokságra versenyzők

Az akadályhajtás versenyszámmal ért véget a május 6-9. között rendezett nemzeti fogathajtó verseny Mezőhegyesen. A résztvevő 74 fogat között indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyesfogatok, a magyarok mellett cseh, osztrák, román versenyzők is starthoz álltak.

A fogatok számára a mezőhegyesi volt az első komoly felkészülési verseny ebben az évben. A négyesfogathajtók, közöttük a korábbi világbajnokok - Lázár Zoltán és Dobrovitz József - itt már élesben próbálták ki lovaikat.

A versenyszámok során zavaró tényező volt a nagy szél, a díjhatáson az egész napos eső, a hajtók véleménye szerint ez befolyásolta a teljesítményeket.

A négyesek mezőnyében 19-en hajtottak. Az összetett eredmény alapján Dobrovitz József végzett az élen, mögötte mindössze 1.09 pont különbséggel Lázár Zoltán zárt, harmadik Jiri Nesvacil (CZE). A végső sorrendet a mai akadályhajtás döntötte el. A számot Lázár Zoltán nyerte, Jiri Nesvacil a második legjobb volt, míg a harmadik helyezett Dobrovitz József. A versenyszámokban a két világbajnok osztozott az első helyeken. A díjhajtást Lázár Zoltán, míg a második versenyszámot, a maratonhajtást Dobrovitz József nyerte. Kettejük versenyébe a maratonhajtáson, a szintén világbajnok, ifj. Dobrovitz József szólt bele.

Fotó: FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

Egyenletes teljesítményt nyújtott a házigazdák négyesfogathajtója, Papp János, aki ötödik lett összetettben, a nóniusz fogat kiváló díjhajtást mutatott be, ezzel a szám 3. helyezettjeként zárt, a többi számot is sikeresen teljesítette.

A kettesfogathajtók idén világbajnokságra készülnek. A cél a címvédés, hiszen négy egymást követő világbajnokságon (2013, 2015, 2017, 2019) magyar hajtó és magyar csapat volt az aranyérmes. A 33 fős mezőny most hiányos volt, hiszen a világbajnok Hölle Martin, és csapattársai nem indultak Mezőhegyesen. A népes mezőnyben az összetett versenyben Farkas László végzett az első helyen, aki megnyerte az akadályhajtást, ezzel állt élre. Mögötte Szabó Roland és Dani Marcell Balázs zárt.

A többnapos program során az egyesfogatok, a gyermek, junior, fiatal hajtó, para- és pónifogatok kategóriájának versenyzői is bemutatkoztak.

Hat fiatal fogatló is teljesítette az előírt feladatot.

A következő megmérettetés Vecsésen, a nemzetközi versenyen június 2-6. várja a hajtókat.

Fotó: FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

Eredmények

Négyesfogatok

1. Dobrovitz József (Vecsési SE LSZ) 165.54 hp

2. Lázár Zoltán (Lázár Lovaspark SE) 166.63 hp

3. Jiri Nesvacil (CZE) 188.18 hp

Kettesfogatok

1. Farkas László (Dobró Horses SE) 157.12 hp

2. Szabó Roland (Dadi LK) 161.44 hp

3. Dani Marcell Balázs (Besenyőtelki LHE) 162.34 hp

Forrás: 
FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kihirdették az év szaktanácsadóját

Az idei NAK Szántóföldi Napokon kihirdették „Az Év Szaktanácsadója” díj nyerteseit. A pályázatot másodszor hirdette meg az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elismerve a szaktanácsadók munkáját, akik kiemelkedően szolgálják a mezőgazdasági termelők érdekeit. A díjakat Feldman Zsolt, Győrffy Balázs és Jakab István adták át.

Hibátlanul hajtottak versenyzőink

Bányavölgyi Donáta, a Nemzeti Lovas Színház művésze nyerte a III. ÁTE Fogathajtó versenyt. Munkatársaink, Dohány Árpád és Halmos B. Ágnes ugyan hibátlanul teljesítették a pályát, de nem jutottak a döntőbe.

Oklevél- és díjátadó a NAK Szántóföldi Napokon

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow kiállításának első napján (06.09.) a nagyszínpadon átadták a pandémia miatt tavaly elmaradt kukorica, búza és repce ajánlati fajtalista okleveleket és díjakat. Az átadás során részt vett többek között Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke is.

Magyar arany Bordeaux-ból

A Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen a Söptei Pincészet mindhárom, versenyben indított tételét éremmel jutalmazta a zsűri, egy arany és két ezüstérmet is hazahozhattak.

Versenybe szálltak az Év Kenyere címért

Hagyományos búza- és innovatív kenyér kategóriában indulhattak a pékségek az idei kenyérversenyen. Tokaji aszú és káposzta is szerepelt az alapanyagok között. Nem csupán az íz, az állag, az előállítás, az új ötlet volt a döntő, hanem a gyárhatóság is. Idén először a sajtó képviselő is pontozhattak, a véleményük alapján választják ki a közönségdíjas termékeket.

Vecsés volt az Európa-bajnokságra készülő négyesfogathajtók felkészülésének következő állomása

Nyolc nemzet közel 90 fogathajtója versenyzett június 3. és 6. között Vecsésen. Indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyes- és a hollandiai világbajnokságra készülő kettesfogathajtók is.

VinAgora: a bor iránytűje

Az elmúlt időszakban engedett a koronavírus a szorításából, így nem volt kétséges, hogy megtartják a 22. VinAgora Nemzetközi Borversenyt.

Májusi eső aranyat ér...

A díjlovasversenyek történetében egyedülálló eseménynek lehettünk tanúi a szilvásváradi Lipicai Lovasközpont hatalmas lovasstadionjában.

A Danone díjat nyert az élelmiszer-pazarlás ellen folytatott küzdelmével

A németországi Szövetségi Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium „Túl jó a kukába” díjjal ismerte el a Danone online üzletét, melyben olyan termékeket forgalmaz, melyek rövid lejárati idejük miatt már nem kerülhetnek a boltok polcaira.

Egy traktor, amely elnyerte a világ formatervezési díját

A finn Valtra G135 traktor jármű kategóriában formatervezési díjat nyert az iF Design Award-on, amely a világ egyik legrangosabb formatervezési versenye.