Back to top

Mezőhegyesen készültek a FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokságra versenyzők

Az akadályhajtás versenyszámmal ért véget a május 6-9. között rendezett nemzeti fogathajtó verseny Mezőhegyesen. A résztvevő 74 fogat között indultak a szeptemberi budapesti Európa-bajnokságra készülő négyesfogatok, a magyarok mellett cseh, osztrák, román versenyzők is starthoz álltak.

A fogatok számára a mezőhegyesi volt az első komoly felkészülési verseny ebben az évben. A négyesfogathajtók, közöttük a korábbi világbajnokok - Lázár Zoltán és Dobrovitz József - itt már élesben próbálták ki lovaikat.

A versenyszámok során zavaró tényező volt a nagy szél, a díjhatáson az egész napos eső, a hajtók véleménye szerint ez befolyásolta a teljesítményeket.

A négyesek mezőnyében 19-en hajtottak. Az összetett eredmény alapján Dobrovitz József végzett az élen, mögötte mindössze 1.09 pont különbséggel Lázár Zoltán zárt, harmadik Jiri Nesvacil (CZE). A végső sorrendet a mai akadályhajtás döntötte el. A számot Lázár Zoltán nyerte, Jiri Nesvacil a második legjobb volt, míg a harmadik helyezett Dobrovitz József. A versenyszámokban a két világbajnok osztozott az első helyeken. A díjhajtást Lázár Zoltán, míg a második versenyszámot, a maratonhajtást Dobrovitz József nyerte. Kettejük versenyébe a maratonhajtáson, a szintén világbajnok, ifj. Dobrovitz József szólt bele.

Fotó: FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

Egyenletes teljesítményt nyújtott a házigazdák négyesfogathajtója, Papp János, aki ötödik lett összetettben, a nóniusz fogat kiváló díjhajtást mutatott be, ezzel a szám 3. helyezettjeként zárt, a többi számot is sikeresen teljesítette.

A kettesfogathajtók idén világbajnokságra készülnek. A cél a címvédés, hiszen négy egymást követő világbajnokságon (2013, 2015, 2017, 2019) magyar hajtó és magyar csapat volt az aranyérmes. A 33 fős mezőny most hiányos volt, hiszen a világbajnok Hölle Martin, és csapattársai nem indultak Mezőhegyesen. A népes mezőnyben az összetett versenyben Farkas László végzett az első helyen, aki megnyerte az akadályhajtást, ezzel állt élre. Mögötte Szabó Roland és Dani Marcell Balázs zárt.

A többnapos program során az egyesfogatok, a gyermek, junior, fiatal hajtó, para- és pónifogatok kategóriájának versenyzői is bemutatkoztak.

Hat fiatal fogatló is teljesítette az előírt feladatot.

A következő megmérettetés Vecsésen, a nemzetközi versenyen június 2-6. várja a hajtókat.

Fotó: FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

Eredmények

Négyesfogatok

1. Dobrovitz József (Vecsési SE LSZ) 165.54 hp

2. Lázár Zoltán (Lázár Lovaspark SE) 166.63 hp

3. Jiri Nesvacil (CZE) 188.18 hp

Kettesfogatok

1. Farkas László (Dobró Horses SE) 157.12 hp

2. Szabó Roland (Dadi LK) 161.44 hp

3. Dani Marcell Balázs (Besenyőtelki LHE) 162.34 hp

Forrás: 
FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Almamoly-párosodásgátló módszert is díjaztak a Macfrut 2021 kiállításon

Az Olaszországban rendezett Macfrut 2021 kiállítás egyik újdonsága volt a Biosolutions International Award, azaz a biomegoldások nemzetközi díjának kiosztása az ugyancsak először megrendezett biológiai megoldások konferencia keretében. Két elismerés született, ráadásul mindkettő a feromonos légtértelítésben elért előrelépésért.

Látványosan fejlődik a hazai állattenyésztés

„A magyar mezőgazdaság sohasem lehet sikeres sikeres állattartók nélkül”, de ha minden nap a túlélésről szól, nagy bizalom kell a beruházásokhoz, amelyek nélkül nem lehet versenyképes az ágazat – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 28. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, Hódmezővásárhelyen.

Átadták Az Év Digitális Faluja díjakat

Az innovációt, a közösségépítő energiát díjazzuk az Év Digitális Faluja díjjal. Azokat a kistelepüléseket, amelyek a legtöbbet tették egy jobb lakókörnyezet és erősebb közösség 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért - fogalmazott Feldman Zsolt „ Az Év Digitális Faluja” díjátadó ünnepségen.

Verseny mezőgazdasági gépekkel

Első alkalommal rendez mezőgazdasági vállalkozók számára - mezőgazdasági gépek használatával történő - közlekedési versenyt az Encsi rendőrkapitányság balesetmegelőzési bizottsága.

Napokon belül megmérkőznek az Ifjú Kócsagőr Program 2021 döntősei

Az Ifjú Kócsagőr Program területi győztesei egy háromnapos döntő keretében mérik össze szakmai tudásukat, tájékozódási képességüket és ügyességüket. A versenynek a 25 éves Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság ad otthont szeptember 22-24. között.

Lovak és lovasok Dunatőkésen

A szlovák statisztikai hivatal már rég nem jegyzi gazdasági állatként a lovakat. Számuk 1965-ben 95 ezer volt, és még a rendszerváltáskor is 16 ezer lovat tartottak számon az országban; akkor szűnt meg a nyilvántartása gazdasági állatként. A rendszerváltás előtt magánszemély nem tarthatott lovat, még sportlóként sem, hiszen ez úri huncutságnak minősült.

Tengeri spárgát üvegházból

A tengeri sziksófű vagy tengeri spárga egy, a csúcsgasztronómiában is kedvelt, különleges, fűszeres, szokatlanul sós ízű növény. Üvegházi termesztésére eddig senki nem vállalkozott. Két német fiatal azonban egy régi üvegház átalakításával kidolgozta a sós vízzel történő termesztés technológiáját, az eddig elért eredményeikért most innovációs díjat is kaptak.

Az idei év legszebb szőlőbirtokai

Tizedik éve hirdetik ki a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díj győzteseit, a díjat a Bor és Piac szaklap 2012-ben alapította, amelynek díjkiosztója a napokban volt. Az idei kategóriagyőztesek pedig a Tringa Borpince, a Borbély Családi Pincészet, a Günzer Tamás Pincészete, illetve a Schieber Pincészet lettek.

Erről pletykáltak a patások Bábolnán

A Bábolnai Gazdanapok idején nagy volt a nyüzsgés a bábolnai ménesbirtokon és ezt az ott élő lovak is észrevettek. A rájuk is szegeződő nagy figyelem kapcsán arról beszélnek egymás között, milyen lovakkal kapcsolatos rekordok vannak a világban… Kihallgattunk néhány lovakkal kapcsolatos sztárhírt...

Megújulva vár mindenkit a KÁN

Idén ismét megnyílik a KÁN, a Dunántúl állattenyésztési kiállítása, immár megújulva és kibővített programokkal. Az október 1–3. között zajló kiállítást 14. alkalommal rendezik meg KÁN Egyetemi Napok néven, ami már önmagában valami újnak a kezdetét sejteti.